Isnin, 18 Jun 2018

Untung Berniaga Dropship Guna Ecommerce Platform

Untung Berniaga Dropship Guna Ecommerce Platform

Saya pasti dropship ni bukan perkataan baru bagi yang dah menjalankan bisnes online. Tapi saya akan terangkan maksud yang mudah difahami, Jadi Orang Tengah (Middleman) Tanpa Memerlukan Produk Sendiri. Inilah maksud mudah bagi "Dropship". Sebab itu ramai yang boleh buat bisnes dropship ni walaupun hanya guna platform Facebook dan Instagram je!

Konsep adalah simple tapi anda masih perlukan ilmu untuk menjalankannya. 

Contoh: 

Jiran Ahmad, Salleh adalah seorang peniaga menjual pengusaha produk Madu Kelulut yang dijual pada harga RM50 sebotol. Ahmad minta kebenaran dengan Salleh supaya menjadi agen beliau dimana Salleh akan menjualkan Madu pada harga RM40/sebotol sebagai agen. Ahmad decide untuk jual Madu Kelulut tersebut di Facebook dan Instagram dengan harga RM90. 

Untung Berniaga Dropship Guna Ecommerce Platform

Katakan Ahmad beriklan menggunakan Facebook di mana dia telah iklankan sebanyak RM30/sehari selama 3 hari sahaja. Dalam 3 hari, Ahmad berjaya menjual sebanyak 20 botol madu kelulut kepada 20 pembeli di seluruh Malaysia. 

Jadi berapa keuntungan Ahmad dalam 3 hari ini?

Katakan penghantaran setiap botol adalah RM15/sebotol. Kos penghantaran adalah RM15x20= RM300
Kos iklan adalah RM30/sehari x 3 hari = RM90
Kos produk: RM40/botol x 20 botol = RM800

Jumlah Kos: RM 1,190

Jualan pula adalah RM90/sebotol x 20 botol = RM1,800

Jadi keuntungan kasar adalah lebih kurang : RM1,800- RM1,190 =RM610.00

atau lebih kurang RM200/sehari dalam masa 3 hari tersebut. Dengan menjadi orang tengah sahaja, Ahmad berjaya menjana pendapatan sebegini..



Bisnes Dropship Masih Perlukan Modal, Namun Sedikit!


Dalam kes ini, kita boleh lihat tanpa ilmu, barangkali Ahmad tidak boleh menjual sebanyak tu dalam 3 hari. Walaupun mudah, ianya tetap perlukan kos untuk berniaga.

Ada orang claim bisnes tanpa modal dropship ini, rasanya adalah salah. Setiap perniagaan perlukan modal, walaupun bukan dalam bentuk wang tetapi dalam bentuk tenaga dan masa. Dalam kes Ahmad tadi, mungkin anda rasa Ahmad tak perlu pun kuar modal disebabkan Pembeli terpaksa bayar dahulu dan barulah dia beli semula ngan Salleh. 

Ya..itu betul, tapi Ahmad masih perlukan modal untuk beriklan. 

Itu adalah best case senario sebenarnya. In reality ianya tak semudah itu. Lebih-lebih lagi anda tak ada supplier yang betul-betul dipercayai.

Okay. Berniaga dengan Dropship bukanya benda baru tetapi ianya baru sekiranya anda menggunakan e-commerce platform macam Shopify, EasyStore, Woocommerce dan macam-macam lagi.

Apa bezanya guna platform berbanding LAZADA, SHOPEE, 11STREET, LELONG, EBAY. beza paling ketara adalah yang ini adalah MARKETPLACE. 

Marketplace adalah tempat ramai peniaga menjual produk dalam Platform yang sama (sharing place). Sekiranya A,B,C dan Salleh ialah peniaga dan masing-masing menjual produk madu Kelulut, maka dieorang ini akan bersaing untuk customer yang sama. 

Ada kebaikan dan keburukan menjual di MARKETPLACE:

Kebaikan: 

  1. Jumlah Traffik Yang Tinggi
  2. Kemudahan untuk berniaga di sediakan 


Keburukan:

  1. Persaingan yang tinggi dan kemungkinan adanya perang harga dan margin keuntungan bekurangan.
  2. List produk bebayar atau Caj (%) untuk setiap jualan atau kedua-duanya
  3. Follow policy company keseluruhan termasuk penghantaran atau akaun anda akan di banned oleh platform tersebut
  4. Design store adalah sama.


Oleh itu, anda perlu fikir sebaik2nya apabila nak memulakan bisnes dropship di Marketplace tetapi ianya tetap option yang bagus sekiranya anda faham risiko dan pandai manage bisnes secara keseluruhan. 

Option kedua adalah berniaga droship melalui ecommerce platform seperti Shopify dan EasyStore (untuk market Malaysia). Konsep adalah sama seperti di atas, tapi anda akan mempunyai kedai online sendiri tanpa bersaing dengan peniaga lain.

Kebaikan:
  1. Mudah untuk setup kedai online tanpa designer pun boleh. Walaupun saya dan anda menggunakan Shopify katakan tetapi kedai anda dan saya tidak serupa disebabkan kita menggunakan Theme yang berbeza dan customization yang belainan.
  2. Control lebih. Dimana kita boleh decide shipping duration disebabkan Shopify/EasyStore mempunyai policy sebegini
  3. Tiada caj untuk listing produk mahupun caj setiap pembelian. Caj kebanyakan adalah caj by Payment Gateway sahaja.. sama seperti MarketPlace
  4. Tidak ada persaingan (direct competitor) disebabkan hanya kita sahaja berniaga dalam kedai tersebut


Keburukan:
  1. Anda perlukan modal untuk jana traffik ke kedai 
  2. Pembayaran untuk sewa bulanan kedai online


Berniaga di Ecommerce pun ada challengenya tersendiri dimana anda perlu belajar menjana traffic dan kuarkan kos sedikit untuk belajar mengenai prospek anda. Tapi in the end bila anda dah start kuasai cara tersebut anda makin boleh jana pendapatan lebih dengan kos yang lebih rendah. Sekiranya anda berminat anda boleh dapatkan panduan lengkap Ecommerce berniaga dropship ini di sini


Berkenaan dengan Supplier pulak anda boleh cari berbagai2 produk online seperti di

1. AliExpress
2. Taobao
3. Tmall
4. Amazon
5. DHGate
6. Alibaba dan banyak lagi.

Erk.. ini produk luar seperti majoriti dari China.. boleh ker kita percayai.. Jawapan adalah TIDAK dan YA.. TIDAK untuk mana-mana produk tanpa research supplier terlebih dahulu.. YA sekiranya anda dah research dan mendapati review supplier tersebut adalah bagus secara keseluruhannya


Bagaimana konsep ini boleh dilakukan sebenarnya??

Ingat kes Ahmad? Ahmad perlu supplier dalam ini supplier adalah dari platform seperti yang di nyatakan di atas. Apa yang ahmad perlu wat adalah hubungi supplier dan sekiranya rasa ok ker... baru listkan produk tersebut dengan mark up sekurang-kurangnya sekali ganda atau lebih baik 3 kali ganda harga pembelian. WOW.. banyakan kan..

YUP. Banyak. Kenapa sehingga 3 kali ganda?? Ianya kerana walaupun kita tidak perlu kuarkan modal untuk produk, kita tetap kuarkan modal untuk marketing iaitu beriklan mengunakan Facebook. 

Soalan 1: Tak boleh ker kita just post di group Whatsapp/Facebook je.. 

Jawapan 1: BOLEH. Tapi disebabkan anda iklan guna free mcm tue anda mungkin di flag by Whatsapp/Facebook. Kelebihan Beriklan ini adalah kita boleh speed up process untuk cari prospek dan iklankan secepat mungkin produk ini sebelum prospek jumpa produk yang hampir sama.

Soalan 2: Apa kelebihan menggunakan Ecom berbanding buat bisnes biasa2 di Facebook. Saya ni dah jual banyak produk di Facebook mengapa saya perlu berubah?

Jawapan 2: Pekara paling ketara dan jadi masalah adalah untuk recheck pembayaran. Bayangkan anda ada 3 jenis produk berlainan tetapi harga sama dan terdapat 1000 sales untuk disemak? Bagaimana anda buat? YUp..check satu2.. selepas tue.. kena pastikan pulak order tak salah.. Banyak kerja secara general. Masa anda sepatutnya dilebihkan untuk part mencari customer bukanya rechecking. Lagipun bila kita menggunakan Payment gateway dalam Ecom platform, kesemuanya telah disahkan oleh Payment Gateway tanpa anda perlu habiskan masa untuk check satu2 disebabkan Ecom platform tersebut siap2 dah nyatakan ape jenis produk dah dibeli melalui transaksi sekian sekian... 

Lagipun anda tau menyatakan no akaun bank dengan sebarang orang ni adalah bukan tindakan bijak. dengan Payment Gateway anda tak perlu dedahkan no akaun anda..dieorang hanya perlu bayar.. That IT! 

Selain itu, rekod perniagaan anda disusun dengan lebih teratur.. so, anda boleh semak dan boleh rujuk bila perlu. Untuk kemudahan Cukai Perniagaan bahkan transaksi banyak2 ini boleh dijadikan alat untuk membuat pinjaman loan perniagaan.. 


Tidak dinafikan pembeli di Malaysia ini adalah kurang sikit tentang pengunaan pembayaran melalui Ecom. Selain itu budaya "PM" dan tanya harga di komen facebook adalah pekara perlu dikurangkan. Untuk makluman pekara ini tidak berlaku sangat di luar negara hanya di Malaysia sahaja rakyat kita malangnya agak tidak gemar membaca POST dan fahami apa yang perlu.. Ini adalah cabaran tebesar kepada ecom platfom di Malaysia.

Walaubagaimana pun anda tidak perlu rasa takut untuk sahut cabaran, ianya bermula di mindset kita sendiri. Tidak ada perniagaan tanpa risiko.. anda perlu ingat itu.. dimana ada peluang..di situ ada juga risiko yang anda perlu tahu.. Kita tidak perlu rasa gentar untuk memulakan perniaganan dropship kalau anda panduan yang betul.

Contohnya Jual Powerbank Pineng di LAZADA

Untung Berniaga Dropship Guna Ecommerce Platform

Anda akan mendapati ramai perniaga menjual Powerbank Pineng di Lazada dan harganya pun agak rendah. Ianya adalah persaingan yang sihat dan menguntungkan pembeli., tapi adakah ianya berbaloi kepada penjual?? 

Cuba kita lihat kemungkinan kos satu powerbank Pineng di Alibaba

Untung Berniaga Dropship Guna Ecommerce Platform

Yang ni antara termurah saya jumpa..dan ada minimum kuantiti order 200. Harga ni $9 tidak termasuk shipping. amiklah kos $10 , kalu duit kita ni around RM42 katakan.. Jualan di dalam LAZADA now adalah RM 51. Secara kasarnya jualan ni hanya menguntungkan dalam RM9 je per sale.. adakah ini berbaloi? MAYBE ya sekiranya anda menjualnya sebanyak 50-200 sehari kan.. takjadi masalah.. :) 


Okay now kita check pulak selling jual di KEDAI SENDIRI.. dalam kes ni guna Platform Shopify

Untung Berniaga Dropship Guna Ecommerce Platform

Harga di AliExpress

Untung Berniaga Dropship Guna Ecommerce Platform

Wow.. harga adalah $11.20 je.. let kita kira secara kasar jualannya berapa: 

Harga jualan: $30.95
Kos: $11.20
Keuntungan: 30.95-11.20 = $19.75 atau lebih kurang RM82 macam tue.. 

Jauh kan beza daripada Marketplace.. 

Kesimpulannya anda boleh berniaga dropship ini dengan melalui ecommerce platform sekiranya anda buat betul-betul. Benda ini bukannya kita terus dapat and apply dan mengharapkan sale semata-mata. Nak dikiaskan sedikit, bagaimana seorang doktor tersebut menjadi doktor? Diaorg kena belajar and bayar jumlah yuran pebelanjaan yang besar dan last bila dah jadi doktor gaji tak hiaran lah boleh cecah RM10K sebulan tu senang-senang. Tanpa pelaburan kepada ilmu diaorg takkan dapat gaji sebegini mahupun jadi seorang doktor pakar. Begitu juga ngan perniagaan Ini.. kalu anda baru mula..mmg saya nasihatkan dapatkan panduan di mana-mana yang berkaitan sebelum bermula. 

Selain AliExpress dan Alibaba, anda juga boleh mencuba memborong produk daripada Taobao. Panduan memborong boleh anda dapatkan disini - Rahsia Borong Taobao !


Jumaat, 8 Jun 2018

7 Tanda-Tanda Amaran Fuel Pump Kereta Rosak

7 Tanda-Tanda Amaran Fuel Pump Kereta Rosak

7 Tanda-Tanda Amaran Fuel Pump Kereta Rosak. Fuel pump berfungsi sebagai alat untuk mengepam bahan api daripada tangki minyak ke enjin kenderaan. Oleh itu, hal yang paling membimbangkan adalah apabila fuel pump tidak berfungsi dan ia adalah satu berita yang buruk. 

Kita harus membiasakan diri untuk mengenalpasti tanda-tanda fuel pump rosak dan, dengan cara ini, anda boleh menangani masalah sebelum terlambat.

7 Tanda-Tanda Amaran Fuel Pump Kereta Rosak
Sumber: Life Begins At Forty

Berikut adalah tanda-tanda yang dikenlpasti memberi petunjuk fuel pump anda mengalami masalah.

1. Enjin tiba-tiba semput semasa memandu

Salah satu petunjuk terbaik bagi fuel pum mengalami  masalah adalah semasa memandu kereta anda pada kelajuan tinggi yang konsisten. 

Sekiranya kenderaan itu tiba-tiba semput  dan kemudian bergerak semula di dalam keadaan biasa, mungkin terdapat masalah pada fuel pum. Ini disebabkan fuel pump tersebut sedang berkerja keras membekalkan  aliran tetap bahan api kepada enjin  kenderaan dengan tekanan yang betul.

2. Temprature Meningkat

Jika anda melihat tolok suhu meningkat secara tiba-tiba yang boleh dilihat pada meter kenderaan anda, ia meramalkan terdapat masalah pada fuel pum kereta anda. 

Walaupun suhu meningkat mungkin juga disebabkan masalay yang lain tetapi selalunya ia merupakan petanda yang jelas, prestasi  fuel pum  semakin kurang dan peru penggantian alai ganti yang baru.

3. Tolok tekanan fuel pump

Anda lihat semula tolok tekanan fuel pump kereta anda adakah minyak pada kereta anda sama dengan tolok tekanan minyak yang boleh dilihat pada meter kenderaan anda. Sekiranya anda mengisi minyak  kereta di dalam minyak yang penuh, meter minyak akan menunjukkan ianya full atau isyarat minyak penuh.

Jika tolok tekanan fuel pump mengalami masalah, meter minyak menunjukkan tahap minyak yang tidak betul . Ini boleh dilihat apabila anda memandu kenderaan anda dan meter minyak akan memberi isyarat minyak penuh dan pada satu ketika pula, ia memberikan isyarat meter minyak anda telah berkurangan.

Sekiranya ini berlaku, anda boleh menghantar kereta anda ke bengkel untuk pemeriksaan  dan sekiranya perlu tukar alat ganti fuel pump yang baru dengan segera untuk mengelakkan masalah yang lebih buruk berlaku.

4. Kenderaan mengalami kehilangan kuasa

Semasa kereta sedang mendaki bukit ataupun sedang mengangkat sesuatu yang berat, tiba-tiba kereta anda mengalami kehilangan kuasa atau daya pecutan hilang, ini disebabkan fuel pump mengalami masalah disebabkan bahan bakar tidak sepenuhnya ke enjin.

5. Bergerak laju secara tiba-tiba

Semasa memandu kenderaan dengan pemanduan yang normal serta kelajuan yang konsisten, tiba-tiba kereta bergerak laju seolah-olah melonjak ke hadapan sedangkan anda menekan pedal minyak seperti biasa. Ia disebabkan oleh rintangan yang tidak normal di dalam motor pada fuel pump.

6. Mengalami penurunan minyak secara drastik

Tahukah anda, fuel pump  mempunyai injap pelega, jika injap pelega gagal dibuka, lebih banyak bahan api daripada yang diperlukan akan mengalir ke dalam sistem enjin. Apabila kenderaan anda biasanya mendapat perbatuan minyak  yang baik dan kemudian tiba-tiba memerlukan minyak yang banyak, mungkin terdapat kecemasan di bawah hud.

7. Enjin sukar untuk dihidupkan

Bagi pemandu yang mengabaikan tanda-tanda yang dinyatakan ini, selalunya berakhir dengan enjin kereta mereka sukar untuk dihidupkan. Bila fuel pum kenderaan benar-benar rosak, minyak tidak akan dapat disalurkan ke bahagian enjin. 

Sumber - Pepboys

Advertisement

6 Tanda-Tanda Absorber Rosak Pada Kereta Anda

6 Tanda-Tanda Absorber Rosak Pada Kereta Anda

6 Tanda-Tanda Absorber Rosak Pada Kereta Anda. Mungkin sudah tiba masanya untuk mengantikan absorber anda dan anda ingin tahu apakah tanda-tanda absorber rosak yang secara tidak langsung  menunjukkan masalah kepada kenderaan anda. Walau begitu terlebih dahulu, anda perlu sedikit tahu bagaimana absorber ini dicipta.

Absorber ini dicipta bagi membantu menjaga tayar kereta semasa berada di atas jalan yang bergelombang serta pemandu dapat mengendalikan kenderaan tersebut dengan sempurna.

Rod dan shock pada absorber direka bentuk sama, kecuali berat kenderaan pada rod itu sendiri sementara shock  hanyalah hubungan antara dua bahagian penggantungan.

6 Tanda-Tanda Absorber Rosak Pada Kereta Anda

Di dalam absorber  terdiri daripada silinder yang dipanggil tabung rizab yang dipenuhi dengan cecair hidraulik, satu lagi tiub yang dipanggil silinder tekanan dalam silinder itu, sebuah omboh yang bergerak melalui cylinder inner, dan valving pada meter aliran bendalir dari satu sisi omboh ke sisi yang lain semasa melalui bonggol jalan. Ia dilekatkan pada kenderaan menggunakan bolt dan bushing getah.

Terdapat pelbagai petanda-petanda absorber  anda akan mengalami masalah dan berikut adalah gejala yang anda boleh rasakan bagi anda sendiri menentukan absorber anda berfungsi dengan baik atau sebaliknya.

1. Anda merasakan getaran semasa memandu

Sekiranya seal omboh di dalam shock semakin haus dan kedudukannya telah berubah dari kedudukan asal, ini menyebabkan bendalir mengalir tidak terkawal melepasi injap atau seal omboh dan ini menyebabkan semasa anda melepasi jalan yang berbonggol, anda akan merasai hentakan yang agak kuat dan gegaran pasa stering kereta anda.

2. Perubahan arah secara tiba-tiba

Jika seal atau injap di dalam shock berubah dan aliran bendalir tidak terkawal walaupun hanya menggerakan stereng sedikit. Ini bermakna, jika anda mengambil kedudukan ke kanan misalnya, maka berat kenderaan itu akan beralih sukar ke kiri dan anda perlu membetulkannya.

Apabila anda menekan brek, kenderaan anda berhenti dalam keadaan yang anda rasakan tidak normal daripada kebiasannya  seolah-olah terdapat perubahan arah secara tiba-tiba.

3. Semasa anda menekan brek,  ia seolah-olah ianya tidak berfungsi dengan sempurna

Ini disebabkan terdapatnya masalah pada rod omboh yang tidak terkawal pada absorber anda dan anda akan merasakan  brek anda tidak berfungsi dengan begitu baik semasa anda cuba menghentikan kenderaan anda semasa memandu.

4. Menyebabkan permukaan tayar yang tidak sekata

Gegaran disebabkan absorber yang tidak lagi berfungsi dengan baik  tidak dapat menahan tayar dengan kuat di permukaan jalan. Ini menyebabkan tayar akan sedikit melantun apabila kenderaan bergerak di atas permukaan jalan dan menyebabkan permukaan tayar kereta anda akan menjadi tidak sekata dan seterusnya jika dibiarkan tanpa apa-apa tindakan, tayar anda akan mengalami kehausan yang teruk.

5. Kebocoran cecair pada absorber

Tanda-tanda yang paling ketara sekali apabila absorber anda mengalami masalah adalah apabila terdapatnya lelehan minyak pada absorber anda. Jika terjadi hal tersebut, ia menandakan absorber anda telah mengalami kebocoran.

Hal ini akan menyebabkan semasa anda melalui bonggol pada permukaan jalan, anda akan rasakan terdapatnya hentakan yang agak kuat  disebabkan absorber anda telah kehilangan fungsinya disebabkan kebocoran minyak.

6. Bushings getah retak

Melalui absorber anda, shock pada attachment points memiliki brushings getah dan sekiranya benda ini retak ataupun pecah anda akan mendengar seperti torehan semasa memandu melalui  jalan yang berbonggol.

Jika anda mengalami mana-mana gejala yang kami sebutkan diatas, anda disarankan dating ke mana-mana bengkel berhampiran untuk pemeriksaan yang lebih lanjut dan sekiranya boleh, minta lah nasihat kepada mekanik tersebut untuk mendapatkan nasihat absorber yang baik untuk kenderaan anda. -

Sumber: Yourmechanic

Advertisement

Rabu, 6 Jun 2018

5 Jenis Gadget Untuk Hadiah Sempena Hari Bapa Tahun Ini

5 Jenis Gadget Untuk Hadiah Sempena Hari Bapa Tahun Ini

5 Jenis Gadget Untuk Hadiah Sempena Hari Bapa Tahun Ini. Hari Ibu dah berlalu. Namun, bagi kita tak kisahlah hari ibu atau tidak kewajipan kita sebagai anak haruslah sentiasa menyayangi ibu bapa kita tak kira masa. Sambuatn ini adalah demi menghargai pengorbanan ibubapa seluruh dunia dalam membesarkan kita.

5 Jenis Gadget Untuk Hadiah Sempena Hari Bapa Tahun Ini

Hari ibu, adalah pada 13 Mei 2018. Bila pula hari bapa?

Bagi yang tak pasti, tarikh sambutan Hari Bapa atau Father’s Day adalah jatuh pada 17 Jun 2018 bersamaan dengan hari Ahad sehari selepas Hari Raya Aidilfitri nanti. 

Adakah anda tengah mencari sesuatu untuk dihadiahkan kepada Ayah kesayangan anda? Hari bapa tinggal seminggu lebih lagi, jika anda masih dalam dilemma untuk memilih hadiah yang sesuai, disini saya nak kongsikan dengan anda 5 jenis hadiah yang mungkin menggembirakan Ayah korang..

#1 – Kamera Kereta

5 Jenis Gadget Untuk Hadiah Sempena Hari Bapa Tahun Ini

Sekiranya Ayah korang mempunyai kereta dan minat memasang aksesori didalam kereta. Kamera adalah gadget paling sesuai untuk bapa korang. Disamping untuk aksesori tambahan, ia juga untuk keselamatan kereta dan merakam kejadian yang ada dihadapan atau dibelakng kereta nanti.

#2 – Jam Tangan Pintar (Smartwatch)

5 Jenis Gadget Untuk Hadiah Sempena Hari Bapa Tahun Ini

Teknologi sekarang dah canggih. Banyak model jam tangan pintar yang boleh gaya tidur, mengira jumlah langkah setiap hari, heart rate/degupan jantung atau nadi dan sebagainya. Dengan adanya Smartwatch ini, kesihatan bapa korang sentiasa boleh dipantau. Disamping tu, Smartwatch juga boleh digunakan untuk menerima panggilan daripada telefon dan menghantar mesej. Memang harga agak mahal, tetapi ada juga jenama Smartwatch yang lebih murah misalnya Xiaomi dan Fitbit.

#3 – Tablet

5 Jenis Gadget Untuk Hadiah Sempena Hari Bapa Tahun Ini

Jika Ayah korang seorang yang kuat bekerja. Gadget yang sesuai untuk dia adalah tablet. Tablet lebih ringan untuk dibawa kemana-mana berbanding laptop yang berat. Dimasa lapang, dia juga boleh menonton filem online di tablet, dengan hanya download dan langgan iflix, Netflix atau Dimsum.


#4 Blue-Ray Player

5 Jenis Gadget Untuk Hadiah Sempena Hari Bapa Tahun Ini

Kalau Ayah korang suka rebut remote control Tv tu memang tak senang duduk lah korang tengok drama ‘Nur’ tu haha. Belikan Ayah korang sebuah Blue-Ray Player dan pasang di ruang tamu. Dengan bunyi yang sedap dan jelas, pasti dia tak akan kacau remote tv tu lagi. Lagipun, Blue-Ray Player ni sesuai untuk flat screen LED TV.

#5 – Wireless Charger

5 Jenis Gadget Untuk Hadiah Sempena Hari Bapa Tahun Ini

Kita tak akan selesa kalau bateri handphone ‘kong’. Apalagi kalau ada bisnes online yang berurusan hanya di telefon bimbit. Wireless charger membolehkan Ayah kita mengecas hp didalam kereta tanpa gunakan wayar yang berserabut dalam kereta. Dengan design yang banyak sekarang ini, wireless charger boleh dibawa dengan mudah dan senang digunakan.


Kesemua gadget ini boleh dibeli di laman web seperti dibawah:

  1. Lazada
  2. 11street
  3. Shopee
  4. SGShop
  5. SenHeng
  6. Cameralah
  7. PTT Outdoor


Dan, banyak lagi…

Ada banyak lagi hadiah yang boleh gembirakan bapa kita. Tetapi, ianya banyak bergantung dengan minat dan hobi utama mereka. Ada yang suka memancing, maka hadiahkanlah Set Casting, Reel atau Rod yang diidam-idamkannya. Jika minat bermain bola, maka belikanlah kasut yang sesuai untuk dia. 

Saya pasti korang dah faham hobi dan minat Ayah korang kan? Cadangan gadget ini mungkin boleh membantu anda juga.

Advertisement

Khamis, 24 Mei 2018

Senarai Koperasi Pinjaman Peribadi Di Sabah

Senarai Koperasi Pinjaman Peribadi Di Sabah

Senarai Koperasi Pinjaman Peribadi Di Sabah. Bagi anda yang mahu menjalankan perniagaan atau memerlukan pinjaman peribadi bagi urusan tertentu mesti akan mencari bank yang menawarkan interest dan kadar pinjaman yang mempunyai potongan rendah. Anda boleh membuat pinjaman melalui bank-bank tempatan Malaysia atau pinjam dengan mana-mana Koperasi yang dirasakan bagus untuk kelayakan anda.

Senarai Koperasi Pinjaman Peribadi Di Sabah



Senarai Koperasi Pinjaman Peribadi Di Sabah


Kebanyakkan bank biasanya mementingkan keboleh-hutangan anda dengan mengambilkira laporan kewangan seperti CCRIS, CTOS atau Blacklist. Jika anda tidak termasuk dalam kriteria ‘boleh membayar hutang’ kemungkinan permohonan pinjaman anda tidak akan diluluskan.


Kelebihan Meminjam Melalui Koperasi


Membuat pinjaman peribadi melalui koperasi memang mudah sedikit berbanding bank. Ini kerana kebanyakkan koperasi tempatan tidak begitu meneliti hutang yang tidak tertera didalam slip gaji anda. Asalkan potongan dalam slip gaji tidak melebihi 60% (kadar yang dibenarkan oleh Kerajaan) anda layak. Laporan CCRIS dan CTOS tidak menjadi masalah dan blacklist (senarai hitam peminjam) juga layak jika tidak melebihi jumlah yang ditetapkan (misalnya, dibawah RM30,000).


Senarai Koperasi Terbaik Di Sabah


Untuk kali ini, kami akan kongsikan dengan anda beberapa koperasi yang terdapat di Negeri Sabah. Antaranya adalah..



#1 - Koperasi Pembangunan Usahasama Maju Sabah Berhad (KOP-PUSAMAJU)

Website: https://www.kopusamaju.com.my/
No. Tel: 088 246753
No. Fax: 088 246754
Google Maps: Direction


#2 - Koperasi Pekerja-Pekerja Kerajaan Sabah Berhad (KOPEKS)

Website: https://kopeks.net/
No. Tel: 088-245558
No. Fax: 088-241920
Google Maps: Direction


#3 - Co-Opbank Persatuan Malaysia Berhad

Website: https://www.cbp.com.my/my/
No Tel : 088 - 487650
No Faks : 088 - 487530
Emel : kotakinabalu@cbp.com.my
Google Maps: Direction


#4 - Koperasi Serbaguna Sanya Berhad (KOSAN)

Alamat: Wisma Kosan Likas, 2-4th Floor, Km 7 Jalan Tuaran, Beg Berkunci 89, 88992, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia
No Tel: 088-432 855
Google Maps: Direction


#5 - Koperasi Wawasan Malaysia Berhad (KOWAMAS)

Website: http://www.kowamas.com/
Alamat: Dbkk No C-1-1 (C-12-2), Level 2, Harbour City Sembulan, Jalan Pantai Bharu, Sabah, 88100 Kota Kinabalu
No Tel: 088-485 933
Google Maps: Direction


#6 - Koperasi Bersatu Tenaga Malaysia (KOBETA)

Alamat: D , 27D1.1 , Jalan Sulaman , Alam Mesra Plaza Utama , 88450 Kota Kinabalu , Sabah
No Tel: 088-447 235
Google Maps: Direction


#7 - Koperasi Wawasan Pekerja-Pekerja Berhad (KOWAJA)

Alamat: 14-7-0, Grace Square, Sembulan, 88100 Kota Kinabalu, Sabah
No Tel: 088-238 001
Google Maps: Direction


#8 - Malaysia Building Society Berhad (MBSB)

Alamat: Ground Floor, Lot No.11 & 12, Block C,Lintas Jaya Uptown Ship,, 88300, Sabah
No Tel: 088-722 500
Google Maps: Direction


#9 - Sabah Credit Corporation

Alamat: Wisma Perbadanan Pinjaman Sabah, Donggongon New Township, 89500 Penampang, Sabah
No Tel: 088-323 888
Google Maps: Direction


#10 - Aeon Credit Service

Alamat: Lot A-3-G, Block A, KK Times Square Signature Office, Off Coastal Highway, 88100 Kota Kinabalu, Sabah
No Tel: 088-527 527
Google Maps: Direction


Mungkin masih ada koperasi yang tidak tersenarai didalam ni, tetapi buat masa ini koperasi yang dinyatakan diatas merupakan yang setakat ini popular di Sabah. Termasuk Sabah Credit Corporation dan Aeon Credit Service.

Jika ada agent koperasi yang berminat memasukkan koperasi mereka didalam senarai ini. Sila hubungi kami. Terima kasih.

15 Perkara Yang Diputuskan Dalam Mesyuarat Pertama Kabinet Kerajaan PH

15 Perkara Yang Diputuskan Dalam Mesyuarat Pertama Kabinet Kerajaan PH

15 Perkara Yang Diputuskan Dalam Mesyuarat Pertama Kabinet Kerajaan PH. Telah berlangsung mesyuarat Kabinet Pertama Kerajaan Pakatan Harapan (PH), antara keputusan yang dinanti-nantikan seluruh rakyat Malaysia adalah Kenaikan Gaji Penjawat Awam (KGT) yang mana sebelum ini kerajaan Barisan Nasional telah menjanjikan bonus dan kenaikan gaji kepada semua penjawat awam yang dijangka ditunaikan pada Julai 2018 ini.

15 Perkara Yang Diputuskan Dalam Mesyuarat Pertama Kabinet Kerajaan PH

Namun, setelah diambil alih oleh Kerajaan baharu ini yang diterajui oleh Pakatan Harapan (PH), katanya tiada bonus untuk penjawat awam dan tiada kenaikan gaji sebab ia adalah janji pihak Pembangkang dan bukan Kerajaan sekarang.

Mesyuarat pertama Kabinet Kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang dipengerusikan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di Putrajaya hari ini telah memutuskan 15 perkara seperti dibawah:

  1. Majlis Profesor Negara dibubarkan
  2. Gaji Jemaah Menteri dikurangkan 10 peratus
  3. Harga petrol kekal
  4. SPAD dibubarkan, diserap di bawah ke Kementerian Pengangkutan
  5. Kerajaan komited dalam usaha mengurangkan hutang negara berjumlah RM1 trilion
  6. GST sifar mulai 1 Jun
  7. Kerajaan akan meneliti  semula gaji dan bayaran elaun pegawai kerajaan berpangkat tinggi
  8. Semua kontrak dan projek rundingan langsung akan disemak atau dimansuhkan
  9. Semua pelantikan berkaitan dengan politik dan kerajaan di dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) akan dikaji semula.
  10. Pejabat risikan luar Malaysia akan dikaji semula
  11. Akta Antiberita Tidak Benar 2018 akan dimansuhkan
  12. Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Mohd. Shukri Abdull dilantik berdasarkan pengalaman beliau dalam kes 1MDB dan berani serta tidak berpihak dalam menjalankan tugas.
  13. Tiada sebarang komen tentang projek PR1MA buat masa ini.
  14. Tidak ada campurtangan politik di Proton, bergantung kepada apa yang  Tan Sri Syed Mokhtar Bukhary dan Geely mahu lakukan.
  15. Bonus dan kenaikan gaji penjawat awam, tidak akan dilaksanakan sebab ia adalah janji pihak Pembangkang dan bukan kerajaan sekarang.

Semoga dengan inisiatif mengurangkan hutang negara dapat direalisasikan Kerajaan Pakatan Harapan. Kita semua doakan hutang 1 trilion tu dapat dikurangkan dan biar undang-undang menentukan mereka yang bersalah menyeleweng hasil negara.

Buat penjawat awam, usah bersedih..ayuh terus memberi khidmat yang terbaik untuk negara..

Selasa, 22 Mei 2018

Tarikh Bayaran Khas Bonus Hari Raya Aidilfitri 2018 Untuk Penjawat Awam

Tarikh Bayaran Khas Bonus Hari Raya Aidilfitri 2018 Untuk Penjawat Awam

Tarikh Bayaran Khas Bonus Hari Raya Aidilfitri 2018 Untuk Penjawat Awam. Setiap kali menjelang Hari Raya Aidilfitri, berita yang ditunggu-tunggu adalah Bonus Hari Raya atau Bantuan Khas Aidilfitri yang diumumkan pihak Kerajaan Pusat. Tujuan pemberian ini adalah bagi meringankan beban perbelanjaan untuk sambutan raya nanti.

Seperti yang kita semua tahu, bekas Perdana Menteri Malaysia ke-6, Dato Seri Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak telah mengumumkan pemberitahuan Bantuan Khas serta Bonus sebanyak RM1,500. Pemberian ini dibuat dua kali, dan RM1,000 telah dibagi pada awal bulan Januari 2018. Manakala, RM500 lagi akan dikreditkan ke akaun penjawat awam pada minggu sebelum sambutan Hari Raya Aidilfitri.


Tarikh Pembayaran Bonus Hari Raya 2018


Ramai yang nak tahu, selepas ambil alih Kerajaan oleh Pakatan Harapan (PH) pada 9 Mei 2018 lalu. Adakah pemberian bonus hari raya ini masih diteruskan atau dibatalkan?

Mengikut makluman pihak pentadbiran, bonus raya ini telah dikeluarkan pekelilingnya pada bulan Disember 2017 lagi. Dan ianya kekal tidak ada perubahan.

Tarikh Bayaran Khas Bonus Hari Raya Aidilfitri 2018 Untuk Penjawat Awam



Bila Tarikh Pembayaran Bonus Raya 2018?


Bayaran Khas Aidilfitri Tahun 2018 ini akan dibayar pada 7 Jun 2018

Ini bermakna, bayaran khas/bonus Aidilfitri dan gaji bulan Jun 2018 adalah dibayar serentak. 

0% GST akan dilaksanakan bermula 1 Jun 2018. Namun begitu, penjawat awam hanya akan dibayar gaji pada bulan Julai pada 25 Julai 2018. So, penjawat awam ada 49 hari bekerja sebelum gaji nanti.

Berbelanjalah dengan berpada-pada. Rancang kewangan anda..

Jumaat, 18 Mei 2018

Live Streaming Chelsea Vs Manchester United FA Cup Final 2018

Live Streaming Chelsea Vs Manchester United FA Cup Final 2018

Live Streaming Chelsea Vs Manchester United FA Cup Final 2018. Perlawanan English Premier League (EPL) telah pun berakhir. Manchester City mengungguli takhta dengan 100 mata diikuti Manchester United dengan 81 mata. Liverpool berjaya memintas kedudukan Chelsea untuk layak ke UEFA Champions League 2018/19 nanti. 

Meskipun Chelsea berada di kedudukan kelima EPL, harapan untuk menjulang piala FA Cup 2017/18 mungkin boleh menjadi kenyataan. 

Bagi peminat tegar Chelsea macam saya ni, jangan lupa!

Kita saksikan perlawanan akhir Piala FA antara Chelsea dan Manchester United pada awal pagi ahad pukul 12:15 AM di Stadium Wembley.

Hujung minggu ini akan berlangsung perlawanan akhir Piala FA Inggeris antara Manchester United dan juga Chelsea. Siapakah yang akan dinobatkan sebagai juara? 


Live Streaming FA Cup Final – Chelsea Vs Manchester United 

12:15 AM, 20 Mei 2018 (Ahad)





Link Live Streaming - Klik Sini


Kami team Chelsea mengharapkan kejayaan Chelsea menjulang piala ini ! all the best Chelsea! KTBFFH !

Traveloka Raya Bersama Campaign 2018

Traveloka Raya Bersama Campaign 2018

Traveloka Raya Bersama Campaign 2018. Hari ini bermulanya bulan Ramadhan, umat Islam seluruh dunia akan berpuasa selama sebulan. Ianya bukan setakat menahan lapar dan dahaga tetapi mengawal pertuturan dan menambah pahala agar puasa lebih diberkati. Hari raya pula sebulan lagi akan menjelang tiba. Inilah masanya perantau-perantau, penjawat awam dan pekerja swasta yang berkhidmat jauh dari kampung untuk kembali beraya dengan keluarga di kampung halaman nanti.

Diawal bulan puasa ni lagi, ramai yang sudah merancang percutian untuk Hari Raya nanti kan? Cuti mungkin belum diluluskan, tapi perancangan untuk bercuti itu sudah ada. Lulus atau tidak lain cerita kerana rata-rata boss akan faham apabila tiba hari raya ni. Cuti yang berpatutan adalah digalakkan. Nak cuti lama sangat memanglah tak boleh lulus atas sebab kepentingan organisasi tertentu.


Beli Tiket Balik Lebih Awal, Lebih Murah!


Bagi anda yang masih belum berkesempatan untuk beli tiket kapal terbang untuk balik raya, apa kata Download Aplikasi Traveloka. Dengan applikasi Traveloka korang bukan sahaja boleh membuat tempahan Hotel malah boleh beli tiket Flight sekali. Sungguh senang dan cepat!

Saya percaya ramai yang pilih balik kampong melalui udara sebab nak elakkan kesesakan jalan raya. Bayangkan kalau anda drive dari KL ke Kota Bharu balik raya boleh memakan masa 15 jam untuk sampai. Kalau naik flight boleh ke London sudah 15 jam tu haha!

So, tahun ni jangan buat keputusan yang membazir masa dan tenaga lagi. Buka aplikasi Traveloka dan beli tiket Flight, cepat dan senang!


Dapatkan Kupon Diskaun Sempena Promosi Raya Bersama Traveloka


Saya tahu ramai lagi yang belum membeli tiket balik raya kan? Inilah peluang korang untuk beli tiket raya. Ketika promosi potongan harga inilah masa yang paling sesuai korang nak beli.

Sempena Raya tahun ini, Traveloka sekali lagi menawarkan potongan harga Up To 10% tambahan bagi pembelian tiket Flight dan Hotel kesemua destinasi dan tarikh ketika Raya nanti atau bila-bila masa yang anda inginkan.

Bagaimana cara dapatkan Kupon Kod ini?

Untuk makluman korang, Traveloka akan menjalankan promosi jualan ini pada 23 – 29 May 2018. Walaubagaimanapun, korang boleh mendapatkan kupon diskaun kod lebih awal dengan cara berikut:-

Traveloka Raya Bersama Campaign 2018

  1. Layari https://www.traveloka.com/en-my/promotion/rayabersama
  2. Langgan/Subcribe Newsletter Traveloka sebelum/sehingga 21 Mei 2018, 3 PM sahaja
  3. Korang akan dapat Coupon Code (bagi yang subscribe awal) pada 21-22 Mei 2018
  4. Promosi jualan awal akan dijalankan sehingga 22 Mei 2018. Selepas itu, jualan akan dibuka kepada umum pada 23 Mei 2018.
  5. Untuk lebih cepat dan mudah, download Aplikasi Traveloka 

6 Kelebihan Guna Aplikasi Traveloka


Bila zaman teknologi canggih ni, segala-galanya lebih mudah jika selesaikan satu masalah hanya dengan klik klik pada smartphone. Sebab itu lah, Traveloka membina aplikasi mereka untuk memudahkan tempahan dan carian tawaran hotel/flight yang lebih murah.

Traveloka Raya Bersama Campaign 2018

Saya sendiri menggunakan aplikasi ini, bila travelling saya akan buka Apps ini dulu. Apa kelebihan aplikasi Traveloka ni?

  1. Tiada Harga Tersembunyi – Honest Price! Harga yang terpapar adalah termasuk airport tax dan caj tambahan lain. Tiada harga yang tersembunyi bila membeli di aplikasi Traveloka ini.
  2. Tempahan & Pembayaran Mudah – Dengan TravelokaQuick, korang boleh tempeh, bayar dan dapat E-Ticket atau Hotel Voucher dalam masa 1 minit. Tak percaya? Cuba lah..
  3. Lebih Jimat! Jimat lebih Dari 40% Untuk Penerbangan Antarabangsa – Untuk penerbangan Antarabangsa (international Flights), anda boleh tandakan “Smart Combo”dan menikmati penjimatan dan potongan harga sehingga 40%!
  4. Tidak Perlu Print E-Ticket/Hotel Voucher Lagi! – Buka aplikasi, dan tunjukkan saja kepada E-Ticket atau Hotel Voucher ketika Check-In/Self Check-In. Korang boleh akses dimana dan bila-bila masa sahaja walaupun tanpa sambungan internet.
  5. Pilihan Airlines Dan Hotel Yang Banyak – Pilihlah penerbangan nak kemana pun, ini kerana di Traveloka korang boleh pilih penerbangan lebih 100,000 routes samada penerbangan domestic atau penerbangan antarabangsa. Hotel juga terdapat lebih 70,000 hotel dari bajet hingga 5 bintang seluruh dunia.
  6. Rekod Tempahan Disimpan – Segala rekod pembelian dan tempahan flight dan hotel disimpan dalam akaun korang. Tak kiralah pembelian guna aplikasi atau desktop, segala rekod boleh diakses dan disimpan rapi. Memang memudahkan!



Kupon Kod Promosi Adalah Terhad


Untuk tidak terlepas peluang menikmati promosi Raya Bersama Traveloka ini, subcribe newsletter Traveloka sekarang kerana anda diberikan keutamaan untuk akses promosi ini 48 jam lebih awal berbanding orang lain.



Subscribe Newsletter Traveloka – Subscribe Here

Korang perlu semak email selalu ya, supaya tidak terlepas dengan kod kupon yang dihantar kepada korang tu. Kalau tak, mungkin anda boleh terlepas untuk menikmati promosi Traveloka Raya Bersama Campaign ini.

Sekian dan selamat menunaikan ibadah puasa kepada seluruh umat Islam..

Khamis, 17 Mei 2018

Senarai Barisan Menteri Kabinet Baru 2018 Yang Terkini

Senarai Barisan Menteri Kabinet Baru 2018 Yang Terkini

Berita Terkini : Senarai Barisan Menteri Kabinet Baru 2018 di malaysia. Pengumuman Oleh Tun Mahathir Mohamad

Alhamdulillah, proses live istiadat angkat sumpah Perdana Menteri dan upacara pertabalan melibatkan Tun Mahathir Mohamad di hadapan Yang Dipertuan Agong telah pun selesai sekaligus diangkat menjadi perdana menteri malaysia ketujuh secara sah.

Senarai Barisan Menteri Kabinet Baru 2018 Yang Terkini

Pelantikkan Perdana Menteri tersebut berjaya dilakukan selepas Pakatan Harapan (PH) berjaya menumbangkan kerajaan Barisan Nasional pada Piliahnraya Umum Malaysia ke 14 (PRU 14) dan telah mendapat majoriti mudah dikalangan 222 ahli parlimen di Malaysia bagi membentuk kerajaan PH dan mengangkat Tun Mahathir Mohamad menjadi Perdana menteri Malaysia.

Cabaran Tun Mahathir pada ketika ini, adalah membentuk barisan dan senarai menteri kabinet baru 2018.

Walaubagaimanapun di sini, Dr Mahathir memberikan jaminan bahawa saiz kabinet baru Malaysia adalah lebih kecil. Ini bagi mengelakkan pertindihan tugas, dan paling pentingnya di sini Malaysia tidak memerlukan barisan menteri kabinet yang ramai untuk menguruskan negara seperti malaysia.

Jika anda ingin mengetahui siapa yang mengisi barisan menteri Malaysia terkini boleh anda semak pada jadual di bawah ini :


Pengumuman Menteri Kabinet Baru 2018 Setakat Ini


Senarai Jawatan Nama
Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad
Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Wan Azizah
Menteri Kewangan Lim Guan Eng
Menteri Pertahanan Muhammad Sabu @ Mat sabu
Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yaasin

 

Jawatan Menteri Kabinet Baru Mahathir Yang Baru Diumum


Senarai Jawatan Nama
Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook
Menteri Kesejahteraan Bandar Perumahan dan Kerajaan tempatan Zuraida Kamaruddin
Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo
Menteri Sumber Asli dan Alam sekitar Masih Kosong
Menteri Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan Masih Kosong
Menteri Pendidikan Tinggi Dr Maszlee Malik
Menteri Sains Teknologi dan Inovasi Masih Kosong
Menteri Kemajuan Luar Bandar Rina Harun
Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali
Menteri Luar Negeri Masih Kosong
Menteri Wanita dan Pembangunan Keluarga Datuk Seri Dr Wan Azizah
Menteri Tenaga Manusia M Kulasegaran
Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Salahuddin Ayub
Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Insdustri (MITI) Masih Kosong
Menteri Pelancongan Masih Kosong
Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad

Sehingga kini, kita masih menantikan senarai penuh kabinet ini dinamakan. Senarai penuh kabinet akan dikemaskini setelah pengumuman dibuat PM kita.


Senarai Barisan Menteri Kabinet 2018 (Terkini) - 22/5/2018


Semalam, kita telah menyaksikan siaran langsung upacara mengangkat sumpah oleh Menteri Kabinet baru Pakatan Harapan (PH). Barisan menteri ini boleh dilihat seperti dibawah..

Senarai Barisan Menteri Kabinet Baru 2018 Yang Terkini

Semoga barisan Menteri Kabinet baru, Kerajaan Baru ini berkhidmat dengan cemerlang untuk kesejahteraan negara..

Rabu, 16 Mei 2018

Jawab Survey Dapat Baucer KFC

Jawab Survey Dapat Baucer KFC

Jawab Survey Dapat Baucer KFC. Sejak jadi blogger ni, macam-macam cara untuk buat duit online. Join affiliate lah..buat dropship lah..jadi agent lah..

Tak cukup dengan semua itu, join pula menjawab soal selidik (survey) online. Bukan setakat dapat baucer tetapi boleh dapat duit sampingan secara online..

Siapa kata jawab survey tak dapat duit?

Buktinya saya pernah dapat berdollar-dollar dengan YouGov Malaysia..

Jawab Survey Dapat Baucer KFC



Selain itu, salah satu platform jawab survey yang saya suka adalah Valued Opinions. Walaupun tak boleh redeem kepada bentuk duit tetapi menarik sebab boleh shopping di Zalora dan Redeem Baucer KFC. Jimat duit untuk membeli nanti….

Saya tau bukan semua suka jawab survey ni, sebab bukan mudah untuk kumpul mata ganjaran yang kadang-kadang bernilai RM1 hingga RM10 satu survey. 

Dengan Valued Opinions, menggunakan konsep ‘siapa cepat dia dapat’ anda perlu pantas menjawab survey yang di emailkan kepada anda..lambat? melepas..sebab survey tu ada kuota tertentu..

So, hari ini duit dah cukup untuk redeem..

Jawab Survey Dapat Baucer KFC

Kali ni, saya pilih Baucer KFC sebab sebelum ni dah beli baju T-shirt kan hehe..

Baca – Baju T-Shirt Hasil Tebus Mata Ganjaran Valued Opinions

Katanya, Baucer KFC akan sampai dalam tempoh 28 hari..sabar menunggu untuk makan free di KFC..


Kalau anda berminat, daftarlah sekarang..

Daftar Valued Opinions – Klik Sini

Jom jawab survey..makan free, shopping free..

Isnin, 14 Mei 2018

GST Mansuh 1 Jun 2018 ?

GST Mansuh 1 Jun 2018 ?

Betulkah GST sudah dimansuhkan atau akan dimansuhkan? Kita semua rakyat Malaysia tahu isi kandungan senarai Manifesto Pakatan Harapan yang menjadi Kerajaan sekarang ni. 10 Janji 100 Hari ! Ada orang yang tak sabar menanti janji ini ditunaikan. Ibarat pasangan yang baru bernikah, nikah hari ni, esok sudah nak baby..

GST Mansuh 1 Jun 2018 ?


Tular di media sosial Facebook, Twitter, Whatsapp dan Telegram megenai satu siaran media kononnya dari Kementerian Kewangan Malaysia yang mendakwa bahawa Cukai Barangan Dan Perkhidmatan (GST) akan dimansuhkan bermula 1 Jun 2018.





Kerajaan belum menetapkan tarikh pemansuhan GST


Menurut kenyataan Kementerian Kewangan Malaysia :

Siaran media yang menyatakan bahawa Cukai Barang dan Perkhidmatan dimansuhkan serta merta pada 1 Jun 2018 dan tiada cukai baharu akan dikenakan sepanjang 2 tahun pertama pentadbiran Pakatan Harapan adalah tidak benar.

Pada masa ini Kerajaan belum menetapkan tarikh pemansuhan GST. Sehubungan itu semua peniaga yang berdaftar GST perlu mematuhi perundangan semasa dengan mengenakan GST seperti yang ditetapkan.

Semak Kesahihan Berita Yang Diterima

Anda jangan lupa, ada saluran yang sahih untuk mengesahkan kenyataan ini betul atau palsu. Keliru dan rasa tidak pasti? layari www.sebenarnya.my untuk membuat aduan dan semakan berita.

Sumber:


Pastikan kesahihan berita dulu baru share ya..

Bagi masa untuk Kerajaan Pakatan Harapan (PH) menunaikan 10 Janji 100 Hari mereka. Sabar ya..