Rabu, 14 Februari 2018

Senarai Peserta Giveaway Azam Baru 2018 By Elihjapahar.com

Senarai Peserta Giveaway Azam Baru 2018 By Elihjapahar.com. Tempoh masa giveaway sudah mau tamat! hari ini 11.59 malam akan berakhirlah giveaway azam baru blog saya ni. Hampir semua entri penyertaan telah saya baca, memang best sangat membaca azam baru sahabat-sahabat blogger ni. Ada azam baru, ada azam tahun lepas tapi renew semula tahun ni..dan ada pula azam baru budak sekolah haha..



Peserta Giveaway Azam Baru 2018

Berikut adalah senarai peserta yang akan ditapis entri penyertaannya untuk pemilihan 5 pemenang bertuah. Lima (5) blogger bertuah ini akan mendapat hadiah berupa Wang Tunai berjumlah RM150. 

Siapakah peserta yang sporting ni?

  1. http://www.opzzpinky.my/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  2. http://pernahke-kucingmakanpizza.blogspot.my/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  3. https://ikashoid.blogspot.my/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  4. http://www.qisstiera.com/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html?m=1
  5. http://www.umifuzy.com/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  6. http://zaza96.blogspot.com/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  7. https://herlittlehome.blogspot.my/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html 
  8. http://www.adianiez.com/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  9. https://nurazianjaafar.blogspot.my/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html 
  10. https://farhannajafri.blogspot.my/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html 
  11. http://www.jun-zie.com/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  12. http://shuhaidasaad.blogspot.my/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  13. http://www.noormaizan.com/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html 
  14. http://www.cla-travel.asia/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  15. http://mylifemyprimaryplan.blogspot.my/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  16. https://www.kickstory.net/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  17. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  18. http://pululudreams.blogspot.my/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  19. https://ohthrillers.blogspot.my/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  20. http://sheissyahindah.blogspot.my/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  21. https://insyirahanorpiah.blogspot.my/2018/02/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  22. http://thesupersomething.blogspot.my/2018/02/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  23. https://galaksiviral.blogspot.my/2018/02/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  24. https://sharifahaidahana.blogspot.my/2018/02/giveaway-azam-tahun-baru-2018-by.html
  25. http://www.mrspip.com/2018/02/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  26. https://pabilagadisberceloteh.blogspot.my/2018/02/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  27. http://secretloved.blogspot.my/2018/02/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  28. http://asmafiqah.blogspot.com/2018/02/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  29. http://www.ronaldmohoni.com/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  30. http://www.raydahalhabsyi.com/2018/02/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  31. http://www.sayidahnapisah.com/2018/02/giveaway-azam-baru-2018-by.html
  32. https://sweetyzhanieyz83.blogspot.my/2018/02/giveaway-azam-baru-2018-by.html?m=1
  33. http://www.kakgojes.com/2018/02/giveaway-azam-baru-2018-by-elihjapahar-com.html

Pengumuman pemenang akan saya buat minggu hadapan, memandangkan saya bercuti balik kampung selama 3 hari. Maklumlah line internet di kampung pedalaman ni selalunya tak begitu bagus. Harap semua faham ya..

Jangan risau, pemilihan pemenang akan dibuat dengan bijaksana hihi..

Untuk makluman, semua peserta giveaway ini akan dimasukkan dalam bloglist 2018 saya. Setahun blog korang ni berada dalam bloglist saya. Untung tak? mestilah kan..dapat backlink, dapat lagi trafik..

Semoga berjaya nanti ya! Terima kasih diatas sokongan anda semua...

Baca selanjutnya

Modal Free Untuk Forex Trader, Cepat Sebelum Promosi Tamat !

Modal Free Untuk Forex Trader. Ramai yang tertanya-tanya bagaimana Trade Forex dengan betul. Anda mungkin baru nak belajar Trade Forex, tetapi rasa takut nak buat deposit kan? Itu memang perkara biasa bila melaburkan duit betul kepada sesuatu yang menguntungkan tetapi ada risiko kerugian. 

Pernah Trade Forex demo? Kalau pernah dan nak cuba duit betul dalam akaun Meta Trader Real, inilah masanya untuk anda rasa ‘Feel’ sebenar guna duit betul. Nak deposit, boleh saja tapi saya nak war-warkan kepada anda, ada PROMOSI modal FREE daripada broker forex terbaik didunia untuk anda semua yang baru nak cuba Trade Forex.


Modal Free USD50 Tanpa Risiko – Untung Boleh Withdraw

Untuk makluman, modal FREE ini adalah uit real dalam akaun Real Meta Trader 4. Kenapa macam tu?

Sebab kalau anda berjaya menjana keuntungan dari Trade modal Free ini, anda boleh withdraw! Betul, anda boleh withdraw keuntungan tanpa halangan dan syarat-syarat yang pelik.

Ya, saya tahu anda berminat!

Kalau anda berminat, sila baca sampai habis ya..

Broker yang menawarkan Modal Free untuk trade forex ini adalah Broker FBS Markets Inc iaitu berjumlah USD50 untuk anda Trade Forex.  Anda boleh keluarkan keuntungan/profit serendah USD25 dan maksimum sehingga USD500. Ianya bersamaan dengan (lebih kurang) RM2,000. Banyak kan?

Modal Free Untuk Forex Trader, Cepat Sebelum Promosi Tamat !

Promosi Modal Free ini dipanggil NO DEPOSIT BONUS USD50 dan tiada syarat-syarat pelik yang perlu dilaksanakan untuk keluarkan profit anda. 


Cara Buat Akaun Forex Dan Claim Bonus USD50

Untuk melayakkan anda mendapatkan No Deposit Bonus USD50 ini, anda hanya perlu buka akaun real di link yang saya berikan dibawah, verified full account dan trade lebih daripada 2 LOT. Tak perlu deposit walau sedikit pun untuk dapatkan duit modal percuma ini. 100% FREE!

  1. Klik sini – Tebus Modal Free NO DEPOSIT BONUS USD50 [Klik Sini]
  2. Selepas klik link diatas, anda akan nampak Button “Terima 50$ Secara Percuma
  3. Isi maklumat dan follow step Daftar sampai selesai.
  4. Verified akaun anda untuk Email, No Telefon, IC/KP dan semuanya sampai habis.
  5. Anda akan menerima USD50 PERCUMA dan Install Meta Trader 4 di Smartphone atau PC anda
  6. Lakukan Trade Forex minimum 2 Lot, jana keuntungan minimum USD25 dan boleh withdraw!

Modal Free Untuk Forex Trader, Cepat Sebelum Promosi Tamat !

Selepas ini, keuntungan melebihi USD50 minimum USD25 boleh di keluarkan! Menarik kan? Anda langsung tak akan rugi apa-apa.

Inilah peluang terbaik yang harus direbut oleh semua Trader Baru atau Lama tapi belum pernah deposit duit betul. Gunakan dulu modal bonus percuma daripada FBS Markets Inc ini dan uji sejauh mana kehandalan anda trade forex. 

Promosi ini adalah TERHAD. Saya sendiri tak pasti bila promosi ini akan tamat. Jadi anda kena cepat Register Akaun Forex di FBS (link diatas) dan pastikan akaun anda diversified barulah Modal Free ini akan anda dapat!

PROMOSI INI AKAN TAMAT BILA-BILA MASA SAJA DARI SEKARANG! CEPAT!

Jika ada rakan lain yang baru nak belajar Trade Forex atau dah lama tapi nak guna NO DEPOSIT BONUS USD50 ini untuk trade, sebarkan kepada mereka dan buat akaun baru forex disana. 

Semoga berjaya!

Baca selanjutnya

Selasa, 13 Februari 2018

Tarikh Duit BR1M 2018 Masuk Akaun Bank - 18 Febuari 2018

Tarikh Duit BR1M 2018 Masuk Akaun Bank Penerima. Ramai yang menantikan pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia daripada Kerajaan tahun ini. Seperti tahun sebelumnya, pemberian BR1M dilakukan secara berperingkat-peringkat iaitu pada bulan Febuari, bulan Jun dan bulan Ogos 2018.

Bagi anda yang sudah mengemaskini permohonan dan maklumat peribadi tempoh lalu, status BR1M sepatutnya 'Dalam Proses' telah berubah kepada 'Lulus' atau 'Gagal' dengan kod alasan tertentu. Pihak LHDN akan selesai untuk proses verifikasi maklumat dan semakan kelayakan bagi pemohon yang layak.
Tarikh Duit BR1M 2018 Masuk Akaun Bank - 18 Febuari 2018



Jadual Pembayaran BR1M 2018

Bagi yang rasa-rasa diri tu layak, sekali dimaklumkan bahawa Jadual Bayaran BR1M adalah seperti dibawah. Manakala, tarikh sebenar bila duit BR1M dikreditkan ke akaun bank atau penunaian baucer BR1M akan dimaklumkan kemudian.

Adakah anda layak?

Semak Keputusan Permohonan BR1M anda disini - e-BR1M

Anda memang sudah sedia maklum, pemberian BR1M dan pengkreditan duit ke akaun anda akan dilakukan secara 3 peringkat (kecuali kategori bujang). Iaitu mengikut ketetapan berikut:

Kategori 1 (Individu berpendapatan bulanan RM2,000 ke bawah) (RM450)

18 Febuari 2018 - RM450


Kategori 2 (Isi rumah berpendapatan bulanan RM3,001 - RM4,000 (RM900)

18 Febuari 2018 - RM300
Jun 2018 - RM300
Ogos 2018 - RM300

Kategori 3 (Isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 ke bawah (RM1,200)

18 Febuari 2018 - RM400
Jun 2018 - RM400
Ogos 2018 - RM400

Tarikh Duit BR1M 2018 Masuk Akaun Bank - 18 Febuari 2018

Mungkin ramai yang tidak tahu, sekarang ni semakin mudah untuk anda membuat semakan permohonan. Hanya dengan memuat-turun aplikasi mobile Semakan BR1M anda sudah boleh semak status terkini permohonan BR1M tu.

Baca juga - Semak Status Permohonan BR1M Melalui Aplikasi BR1M 

Untuk semakan, anda boleh gunakan 2 cara iaitu melalui:-

1- Laman web https://ebr1m.hasil.gov.my/



Walaubagaimanapun, pemakluman keputusan permohonan BR1M 2018 juga akan diberitahu melalui surat makluman mengikut alamat dalam Borang Permohonan BR1M. Selain itu, pemberitahuan juga akan dihantar ke alamat email yang didaftarkan. Namun, kebiasaannya surat makluman ini hanya sampai kepada kita selepas BR1M telah selesai dikreditkan atau diserahkan.

So, adakah anda layak dan berjaya dapat BR1M? Kalau layak, tahniah! kalau tidak nak buat macam mana kan, pasti ada rezeki lain yang kita dapat juga nanti.


Cara Duit BR1M Masuk Akaun


Duit BR1M akan diserahkan kepada anda melalui 2 kaedah iaitu melalui akaun bank, dan melalui Baucer BR1M 2018 yang boleh diperolehi di cawangan LHDN atau Pejabat Daerah dikawasan anda. Duit baucer 2018 tersebut boleh ditunaikan di CIMB Bank, BSN dan Maybank.


Senarai Bank Yang Terlibat Bagi Pembayaran BR1M 2018


So, untuk Fasa 1 pemberian BR1M, tarik duit masuk akaun penerima adalah bermula pada 18 Febuari 2018

Semoga perkongsian Tarikh Duit BR1M 2018 Masuk Akaun Bank ini membantu menjawab persoalan anda tentang bila duit BR1M masuk akaun, tarikh duit BR1M masuk akaun, dan cara untuk menyemak keputusan BR1M.

Semoga 'LULUS' ya! hehe..

Baca selanjutnya

Isnin, 12 Februari 2018

11 Tanda-Tanda Perempuan Suka Seseorang Lelaki

Setiap perempuan didunia ini mempunyai cara tersendiri untuk tunjuk kalau dia suka atau meminati seorang lelaki. Lain jenis perempuan, lain cara untuk dia tunjukkan perasaan dia tu, percayalah sepandai-pandai seorang perempuan tu sembunyikan perasaan dia pasti akan tercurah juga air mata meluahkan kepada sesorang. Perempuan kan, biasalah tu..hehe..

11 Tanda-Tanda Perempuan Suka Seseorang Lelaki

Antara jenis atau sifat seorang perempuan yang selalu kita jumpa adalah manja, peramah, ceria, lemah lembut, tomboy, nakal, lurus, sombong, alim, pemalu, pendiam dan sebagainya. Daripada sifat seorang perempuan ini, menentukan bagaimana cara dia tunjukkan perasaan suka/minat dia kepada seorang lelaki.


Tanda-Tanda Perempuan Suka Seorang Lelaki

Bila mencecah umur 30-an ni, terasa banyak kenangan lama yang tiba-tiba terlintas dalam ingatan. Ramai rakan-rakan yang saya kenali berjaya memijak jinjang pelamin walaupun pada zaman persekolahan macam-macam kelakuan yang melucukan dan menyedihkan. 

11 tanda-tanda ini hanyalah pendapat saya sahaja, mungkin ada yang sependapat dengan saya dan mungkin ada yang nak tambah dengan tak bersetuju, tanda-tanda yang saya kongsikan ini hanya berdasarkan pemerhatian, pengetahuan dan pengalaman saya sendiri . Mari kit abaca satu per satu..hehe..

Tanda 1 - Mahu Perhatian Lebih
Perempuan ni suka perhatian lelaki yang dia suka. Selalu mesej, tegur dia, lebih mesra layanan dia berbanding lelaki lain, mesra yang lebih, peramah lebih, baiknya lebih dan sopan santun yang lebih. Boleh dikatakan, perempuan nak lelaki tu ambil tahu pasal dia saja. Tak hairanlah kalau ada perempuan yang suka cari gaduh sebab nak lelaki tu ingat dia sampai bila-bila hihi..

Tanda 2 - Hati Mudah Tersentuh (Sensitif)
Pantang dimarah, ditegur pedas sikit mesti perempuan tu ambil hati. Perempuan ni akan merasa sakit hati yang melampau bila lelaki yang dia suka marahkan dia. Hal-hal yang kecil pun perempuan tu boleh merajuk. Walaupun kadang-kadang lelaki yang dia suka tu sekadar nak bergurau. Perempuan mempunyai sifat pendiam sangat emosional dan mungkin boleh menangis tanpa disedari sesiapa pun. 

Tanda 3 - Mudah Cemburu
Berbeza dengan cemburu seorang lelaki, cemburu lelaki selalunya lebih kepada isu keselamatan, pergaulan dan tingkah laku seorang perempuan yang dia suka.

11 Tanda-Tanda Perempuan Suka Seseorang Lelaki

Tetapi, seorang perempuan yang cemburu dengan lelaki yang dia suka lebih kepada emosi, perempuan ni boleh cemburu jika lelaki tu rapat dengan perempuan lain. 

Tanda 4 - Masak Atau Belikan Sesuatu Untuk Lelaki
Alahai, sweetnya hehe..ada perempuan yang suka lelaki dengan menujukkan dia pandai memasak. Ada juga yang tak pernah lupa belikan sesuatu untuk lelaki tu bila dia pergi kemana-mana saja dia pergi. 

Tanda 5 - Suka Bergaya Atau Berfesyen Bila Jumpa Lelaki
Pantang ada perjumpaan atau rombongan ke mana-mana, perempuan ni akan lebih nampak lawa dan berfesyen jika tau lelaki yang dia suka ikut sama. Perempuan ni suka berpakaian yang nampak menonjol daripada orang lain untuk dapatkan perhatian. 

Tanda 6 - Kegembiraan Dan Semangat Yang Tak Boleh Dibendung
Sesungguhnya, hati perempuan memang tak boleh disembunyikan sangat.

11 Tanda-Tanda Perempuan Suka Seseorang Lelaki

Perempuan akan merasa sangat gembira dan bersemangat apabila lelaki yang dia suka ada bersama dengan dia walaupun cuma ada dalam kumpulan atau pasukan. Bagi seorang perempuan, lelaki kesukaannya ada didepan mata pun dah cukup gembira.

Tanda 7 - Jika Ada Masalah Dia Mesti Tanya/Bagitau Lelaki Tu Dulu
Rata-rata perempuan akan bagitau masalah dia dengan orang yang dia percaya dan orang pertama yang terlintas dalam fikiran mereka. Jadi jangan hairanlah kalau ada perempuan meluah pasal kena marah boss ditempat kerja, laporan tak siap, tayar kereta pancit, nak makan sesuatu atau sebagainya. 

Tanda 8 - Perkenalkan Kepada Ibu Bapa
Ada perempuan yang berani perkenalkan seorang lelaki kepada ibubapanya. Hati-hati, ada kemungkinan perempuan tu dah slow talk dengan parent dia suruh tengok-tengokkan lelaki yang dia suka. Kalau dah sampai tahap ni, perempuan itu memang sengaja bagi hint yang dia sukakan anda.

Tanda 9 - Pantang Ditanya, Mesti Jawab ‘Ya’
Tiada kata penolakan dari dia. Pendek kata, perempuan tu akan selalu akan kata 'ya' jika anda perlukan pertolongan, termasuk bagi tiru laporan/kerja rumah sekolah dia. hehe. Perempuan tu sentiasa bersedia untuk membantu jika anda perlukan sesuatu, kalau anda ajak minum/makan pasti dia yang excited melonjak keriangan.

Tanda 10 - Hilang Selera Makan Bila Lelaki Tu Asyik Cerita Pasal Perempuan Lain
Hati perempuan ni mudah terusik, sensitif dan mudah terasa. Dalam kelekaan anda bercerita mengenai perempuan lain, dia akan terasa amat sakit jika anda tidak menyedari isi hati dia. So, jangan hairanlah jika anda tengah makan tiba-tiba dia hilang selera makan dan cepat-cepat nak ajak balik. Mesti ada sesuatu yang dia rasa kecewa tu.

Tanda 11 - Best Friend Perempuan Tu Bagi Hint Dengan Anda
Ini cara nak tau samada perempuan tu suka anda atau tidak. Sehebat mana pun seorang perempuan menyimpan rahsia tentang perasaan dia, pasti akan terbocor juga dengan salah seorang kawan rapat dia/BFF dia.
11 Tanda-Tanda Perempuan Suka Seseorang Lelaki

So, ketika perempuan tu betul-betul sakit hati atau cemburu masa tu lah rahsia ni kemungkinan akan terbongkar. BFF perempuan ni pasti akan merasa kesian atau marah dengan anda. Masa ni lah bom akan meletus! Kebiasaanya rahsia pecah bila BFF dia ni tak sampai hati tengok keadaan perempuan tu. Betul tak ? haha..

Baiklah, 11 tanda-tanda perempuan suka dengan seorang lelaki ni cuma berdasarkan pengalaman saya sendiri dan rakan-rakan disekeliling saya. Mungkin ada yang kurang tepat, namun ianya bergantung dengan sifat semulajadi seorang perempuan tu. Lelaki tu pula janganlah percaya 100% tanda-tanda ni, ada jenis perempuan yang seakan-akan sukakan anda tetapi hakikatnya dia cuma biasa-biasa saja.

Dalam memendam perasaan, perempuan adalah mahluk Tuhan yang sangat complicated untuk difahami dan diketahui. Jika anda sukakan seseorang, lebih baik berterus-terang daripada menanggung seksa memendam perasaan.

Semoga dengan mengenalpasti tanda-tanda ini, dapatlah anda (lelaki) mengatur strategi menawan hati perempuan itu. Good luck ! :)

Baca selanjutnya

5 Cara Memiliki Lagu Single Sendiri

Dikurniakan bakat menyanyi adalah satu kelebihan untuk anda. Suara merdu anda adalah lubuk duit untuk dipasarkan. Saya tahu memang ramai yang nak jadi penyanyi tetapi tidak ramai yang tahu bagaimana cara untuk memiliki lagu single sendiri. Paling mudah, upload saja lagu rakaman guna handphone sendiri di Youtube Channel sendiri. Jika bernasib baik dapat sambutan, video akan viral dan adalah syarikat rakaman ambil rakaman dan seterusnya kontrak rakaman.

5 Cara Memiliki Lagu Single Sendiri

Setiap penyanyi mempunyai impian untuk memiliki single sendiri. Di zaman teknologi canggih sekarang ni, impian ini lebih mudah untuk dicapai berbanding era zaman 90-an dahulu. Sekarang ni, banyak studio rakaman dah boleh buat rakaman lagu dengan kos yang agak murah.

Bagaimana Memiliki Lagu Single Sendiri?


Cara DIY Studio Sendiri Di Rumah
Peralatan rakaman yang perlu anda sediakan adalah computer, interface, monitor, perisian rakaman dan lain-lain. Kos pembelian dianggarkan RM2,000 keatas dan memerlukan kepakaran mengedit dan arrange lagu agar lebih berkualiti nanti.

Jika anda mempunyai minat yang mendalam tentang muzik, tidak mustahil anda boleh menghasilkan single dengan hasil sendiri hanya dirumah.

Menyertai Pertandingan Nyanyian
Banyak pertandingan menyanyi diadakan di mana-mana tempat pun di Malaysia ni. Pertandingan nyayian ini selalunya jika ada sambutan Pesta Kaamatan di Sabah, Hari Gawai di Sarawak, pencarian bakat baru dan pertandingan kecil-kecilan di tempat tertentu. Walaubagaimanapun, bukan semua pertandingan nyayian menawarkan rakaman single. Ada yang hanya berupa Wang Tunai dan Thropy serta sijil penyertaan. Kebarangkalian anda untuk menang juga mungkin kecil kerana terpaksa bersaing dengan penyanyi-penyanyi hebat yang lain. Tidak semua pertandingan memberi hadiah rakaman single, tetapi anda harus pandai mencarinya (google search kana da! ) hehe..

Hantar Lagu Demo Ke Label
Ini adalah cara lama, namun anda masih boleh mencubanya sekarang, tiada masalah. Jika bakat nyanyian anda bagus, kemungkinnan jika bernasib baik boleh sign kontrak rakaman terus. Selain bakat nyanyian, mereka juga akan melihat media social dan fans anda, jika ada Youtube Channel view untuk video atau lagu tersebut juga akan dinilai. Tak kan lah Label tu ambil anda jika tiada peminat dan follower sedia ada. Nak melabur untuk single anda perlu ambilkira potensi pasaran dan keuntungan.

Rakaman Single Secara Ansuran
Ada beberapa studio yang menawarkan pakej bayaran ansuran ini tetapi anda kena lah cari sendiri. Sistem bayaran ansuran ini biasanya dipanggil easy payment. Dan, pakej seumpama ini biasanya dilakukan pada musim promosi sesebuah studio itu. Pada waktu ini lah anda perlu ambil peluang untuk membuat rakaman single sendiri.

Rakaman Single Berbayar
Jika anda mempunyai kemampuan kewangan untuk membayar rakaman single, anda boleh terus pergi ke mana-mana Studio Rakaman dan buat persetujuan kualiti yang anda mahu. Harga pembuatan rakaman single dalam sekitar RM500 (demo) sehingga RM7,000 (Profesional). Kebiasaanya pihak rakaman akan meminta 50-50, deposit pada awal proses rakaman dan selebinya selepas projek rakaman tamat. 

Jika anda berminat untuk membuat rakaman lagu single di Kota Kinabalu, Sabah anda boleh mendapatkan di FH Production, untuk maklumat lanjut boleh hubungi atau datang ke alamat Studio mereka seperti dibawah:-

FH Production
517, Lorong Pasir Putih 8A, Jln Gorongon, 
Taman Pasir Putih 2, 
89500 Putatan, Sabah.

Contact Number: 019-300 9618

Website: FH Production
Google Maps Direction: FH Production Studio

Baca selanjutnya

Ahad, 11 Februari 2018

7 Perkara Perlu Dipelajari Sebelum Mulakan Pelaburan Saham

Perkara penting perlu diketahui dan dipelajari sebelum memulakan pelaburan saham di Malaysia. Duit bukan segala-galanya, tetapi segala-galanya memerlukan duit. Nak masuk tandas pun perlu bayar RM0.30 hingga RM2.00, apatah lagi membeli keperluan untuk meneruskan kehidupan seorang manusia?


Jika ditanya siapa yang mahukan duit, saya pasti semua orang pun nak jawap ya. Tetapi berapa ramai yang sanggup berusaha untuk mendapatkannya? Ada yang berniaga jual air balang ditepi jalan, ada jual burger, membuka kedai serbaneka, buat dropship dan menjalankan perniagaan online untuk menambah sumber pendapatan keluarga. Semakin besar sesebuah keluarga itu, semakin banyaklah perbelanjaan yang diperlukan.

Pelaburan Saham Untuk Pemula

Bagi anda yang berminat memulakan langkah pertama dalam pelaburan saham, anda perlukan ilmu yang cukup untuk mula laburkan duit anda itu. Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu anda ambil tahu sebelum mula melabur saham. Samada anda menghadiri seminar saham atau belajar sendiri ianya tetap konsep yang sama.

Perkara 1 – Ilmu Tentang Pelaburan Saham
Saya tahu, anda mungkin merasakan pelaburan saham ini sangat menguntungkan. Ramai yang telah berjaya dalam saham tetapi ada juga yang berputih mata kehilangan modal pelaburan. Jadi, anda tidak perlu terburu-buru beli kaunter itu dan ini tanpa sebarang ilmu. Jika begitu, anda apa kurangnya dengan berjudi!
Baca juga – Teknik Analisa Pelaburan Saham
Dengan ilmu menganalisa risiko kerugian atau membuat analisa (Fundamental atau Teknikal), anda boleh membuat research yang lebih banyak tentang sesebuah kaunter tersebut. Ini bagi mengurangkan risiko kerugian untuk melabur dengan cara yang sah, mudah dan patuh syariah.

Perkara 2 – Melabur Guna Dana Lebihan
Ingat! Pelaburan bukan suatu perniagaan yang pasti untung. Pasti ada turun naiknya. Dana lebihan yang dimaksudkan adalah duit yang kita sanggup untuk rugi 100%. Anda memang tidak digalakkan untung berhutang untuk digunakan dalam pelaburan saham. Jika belum cukup dana atau modal melabur, menyimpan dahulu.

Perkara 3 – Melabur Tanpa Guna Dana Yang Banyak
Tahukah anda, dengan modal RM100 pun kita dah boleh melabur? Ini kerana amaun minima untuk melabur adalah 1 Lot bersamaan dengan 100 unit sahaja berbanding 1000 unit dahulu. Harga seunit saham syarikat ada yang 10 sen, ada 50 sen,  malah ada yang lebih rendah daripada itu.
Baca juga - 21 Broker Saham Terbaik Di Malaysia
Melabur saham bukan hanya untuk orang-orang kaya saja, tak perlu pun modal yang banyak untuk mula pelaburan saham.

Perkara 4 – Pelaburan Jangka Pendek Dan Jangka Panjang
Pelaburan saham ni ada yang jangka panjang, ada juga jangka pendek. Kalau anda part-time saja untuk melabur saham, boleh jadi pelaburan untuk sebulan, setahun atau berpuluh tahun. Tetapi jika anda sepenuh masa, jangka pendek boleh dilakukan.

Perkara 5 – Pelaburan Tanpa Mengira Umur Dan Kerjaya
Jika anda banyak membaca dan follow mereka yang aktif dalam pelaburan saham, ada yang tua dan muda. Ada yang separuh masa, ada juga sepenuh masa. Pekerjaan mereka boleh jadi usahawan, cikgu, doctor gigi, artis, suri rumah dan sebagainya.

Perkara 6 -  Dokumen Dan Keperluan Buka Akaun CDS
Tahukah anda, dengan hanya membawa Salinan IC/KP, penyata bank dan duit RM10.60 anda sudah boleh membuka akaun CDS (Central Depository System) .
Baca juga – 3 Langkah Mudah Membuka Akaun CDS
Untuk membuka akaun CDS ni, anda boleh walk-in ke mana-mana cawangan bank yang terdekat dengan anda atau bank yang anda minat nak buka akaun CDS misalnya Maybank Investment, CIMB dan sebagainya.

Perkara 7 – Pengaruh Rakan
Betullah kata orang, rakan-rakan  adalah pengaruh terbesar dalam kehidupan anda. Jika rakan-rakan suka memancing maka memancinglah juga hobi tu. Kalau rakan-rakan suka main bermain forex, anda akan main forex juga tetapi ingat, memulakan pelaburan bukan suatu perkara yang perlu persaingan siapa yang lebih banyak untung atau tidak. Silap-silap, habis rugi macam tu saja. Pastikan anda betul-betul mempunyai ilmu dan dana lebihan yang cukup baru mulakan pelaburan saham tu.

Semoga dengan perkongsian 7 Perkara Perlu Dipelajari Sebelum Mulakan Pelaburan Saham ini boleh membantu anda dalam permulaan niat nak melabur saham.

Baca selanjutnya

Sabtu, 10 Februari 2018

Cara Semakan Dan Bayaran Cukai Tanah Negeri Sabah

Cara Semakan Dan Pembayaran Cukai Tanah Negeri Sabah. Beberapa minggu yang lepas, saya menjalankan urusan untuk pengesahan salinan Geran Tanah di Jabatan Tanah Dan Ukur, Kudat. Salinan geran tanah ini perlu disahkan untuk pengisian bantuan musim tengkujuh Lembaga Industri Getah Sabah (LIGS) dan mengisi Borang Pertubuhan Peladang untuk bantuan juga.

Walaupun tiada sebarang urusan lain yang melibatkan geran tanah, adalah menjadi kewajipan setiap pemilik tanah dibawah Sabah Land Ordinance 68 untuk membayar Quit Rent atau Cukai Tanah. Pembayaran boleh dibuat melalui kaunter Jabatan Tanah Dan Ukur Sabah atau Pejabat Tanah Ukur Daerah dan pembayaran cukai tanah juga boleh dilakukan secara atas talian (online).


Cara Semakan Bayaran Dan Tunggakan Cukai Tanah


Semakan hanya boleh dilakukan oleh pemilik tanah yang mempunyai Nombor Geran sahaja. Pemilik tanah yang hanya ada LA (Land Application) atau Permohonan Tanah (PT) tidak akan dapat menyemak, malah bayar cukai pun belum layak lagi, tunggu lah geran tanah anda diluluskan barulah mula membayar Cukai Tanah setiap tahun.

Cara untuk semak tunggakan bayaran cukai tanah untuk Negeri Sabah adalah dengan beberapa langkah mudah ini..



Langkah 2 - Masukkan Title No/No Geran Tanah. Kemudian, klik Proceed


Langkah 3 - Laporan dan maklumat tunggakan akan terpapar. Kalau dah bayar, jumlah perlu dibayar tu jadi RM0 lah!


Cara Bayar Cukai Tanah Negeri Sabah


Saya pasti setiap daerah menggunakan cara yang sama. Bayar di kaunter Pejabat Tanah Ukur Daerah adalah pembayaran selamat dan lebih baik. Tetapi jika anda sibuk dan tak dapat bayar dikaunter, anda boleh buat bayaran secara online.

Cara untuk membuat bayaran Cukai Tanah..



Langkah  1 - Pergi ke kaunter Hasil Tanah (Land Revenue)
Langkah 2 - Bagi nombor geran tanah atau berikan salinan geran atau yang original untuk pengesahan nombor geran
Langkah 3 - Bayar jumlah Cukai Tanah yang dinyatakan dan tunggu resit diserahkan

Selesai! Mudah saja kan?

Cukai Tanah selesai untuk pembayaran..saya bayar untuk tanah ini untuk 2 tahun sekaligus. Inilah resit asal pembayaran Cukai Tanah Negeri Sabah yang telah saya terima selepas membayar cukai tanah sebanyak RM9.80 untuk 2 tahun. Bayaran ini untuk keluasan tanah 3.943 hektar (jumlah bayaran dinyatakan dalam geran).


Ada tanah tapi belum bayar cukai tanah?

Inilah peluang anda untuk membayar, jangan sampai sudah beratus-ratus atau beribu-ribu ringgit baru nak bayar. Siapa yang terbeban? anda jugak kan!

Semoga perkongsian Cara Semakan Dan Bayaran Cukai Tanah Negeri Sabah ini membantu menjawap persoalan anda tentang cara semak tunggakan cukai tanah, cara semak cukai tanah sabah,  dan cara bayar cukai tanah di sabah.

Baca selanjutnya