Elih Japahar

Perkongsian Informasi Santai

Post Top Ad

Post Top Ad

1:31:00 PTG

21 Broker Saham Terbaik Bursa Malaysia

21 Broker Saham Terbaik Bursa Malaysia | Ya! saya tahu ramai yang tengah cari broker saham terbaik di Malaysia sekarang ni. Maklumlah, banyak kaunter saham tengah naik sekarang ni, ada kaunter yang sampai 600% kenaikan sejak 6 bulan yang lepas. Lebih baik kita belajar melabur sekarang daripada berputih mata melihat rakan-rakan lain dah untung sehingga 1000% daripada modal pelaburan asal.
21 Broker Saham Terbaik Bursa Malaysia

Jika dilihat pada peratusan kenaikan nilai saham bagi beberapa kaunter, nilai ini tidak akan dapat kita perolehi jika melabur ke dalam ASB, Unit Trust atau Fix Deposit. Namun, pelaburan bukan jaminan keuntungan sentiasa memihak kepada anda. Jika nilai susut, anda pastinya akan menanggung kerugian juga. Sebab itu, Teknik Analisa Jual-Beli Saham perlu dipelajari.


Tip Penting Sebelum Buka Akaun Saham (CDS)

Untuk permulaan pelaburan, anda perlulah mengetahui beberapa tip penting sebelum membuka akaun CDS anda. 
  1. Perlu memahami return dan risk saham
  2. Perlu tahu jenis-jenis saham
  3. Perlu tahu broker patuh syariah dan tidak
  4. Perlu tahu bagaimana proses membuka akaun CDS saham 
  5. Perlu ada modal permulaan melabur atau tidak

21 Broker Saham Terbaik Bursa Malaysia

Jika dah tahu, bagus..tetapi jika belum mungkin saya akan cuba terangkan pada artikel yang akan datang. Kali ini, mari kita kenali 21 broker saham dalam Bursa Malaysia yang boleh dipertimbangkan sebagai broker saham anda nanti.
21 Broker Saham Terbaik Bursa Malaysia

  1. CIMB Investment Bank Bhd
  2. Maybank Investment Bank Berhad
  3. RHB Investment Bank Berhad
  4. Hong Leong Investment Bank Berhad
  5. AFFIN Hwang Capital
  6. Malacca Securities Sdn Bhd
  7. TA Securities Holdings Bhd
  8. Kenanga Investment Bank Bhd
  9. SJ Securities Sdn Bhd
  10. Public Investment Bank Bhd
  11. UOB Kay Hian Securities (M) Sdn Bhd
  12. Inter-Pasific Securities Sdn Bhd
  13. MIDF-Amanah Investment Bank Bhd
  14. BIMB Securities Sdn Bhd
  15. JF Apex Securities Bhd
  16. M & A Securities Sdn Bhd
  17. Alliance Investment Bank Berhad
  18. AM Investment Bank Berhad
  19. Mercury Securities Sdn Bhd
  20. FA Securities Sdn Bhd
  21. PM Securities Sdn Bhd

Semua senarai Broker Saham ini boleh didapati di laman web Bursa Marketplace

Mahu membuka akaun CDS dengan broker patuh syariah? Lihat senarai - 10 Broker Saham Patuh Syariah Di Malaysia

21 Broker Saham Terbaik Bursa Malaysia

Semoga membantu.

1:57:00 PTG

Jual Aiskrim Part-time Pun Boleh Dapat RM2,000 Sebulan, Ini Caranya!

Bulan Puasa akan tiba tidak lama lagi kan? Tahun ini dijangka akan raya awal sikit berbanding tahun lepas, 1 Ramadhan jatuh pada 27 Mei 2017 manakala Hari Raya Puasa pada 25 & 26 Jun 2017. Anda dah buat perancangan? Atau masih sibuk dengan hal-hal lain?
Jual Aiskrim Part-time Pun Boleh Dapat RM2,000 Sebulan, Ini Caranya!

Bulan puasa adalah musim tambah rezeki keluarga. Cara terbaik menambah pendapatan adalah dengan berniaga secara part-time sahaja. Tidak perlu ganggu waktu bekerja 8 jam anda. Bisnes part-time hanya dilakukan selepas waktu pejabat dan hujung minggu.

Ada banyak bisnes part-time yang anda boleh buat, misalnya jual nasi lemak, jual burger, jual nasi briyani, mee kolok, laksa, jual air balang ataupun jual aiskrim. Jual aiskrim memang memberikan pulangan yang lumayan, orang kata boleh menjana keuntungan sehingga RM5,000 sebulan. Betul kah ni?

Betul! Zaman sekarang ni, jual aiskrim secara part-time pun boleh jana antara RM2,000 hingga RM5,000 sebulan. Kalau usaha lebih lagi.. insyallah boleh dapat lebih daripada tu…buat part time ni, maksudnya.. hanya menjual pada hari Sabtu-Ahad sahaja... time-time cuti hujung minggu.

Tak percaya? Percayalah.... ini beberapa bukti mereka yang telah berjaya jana ribuan ringgit secara part time, dengan hanya menjual aiskrim sahaja pada hari sabtu dan ahad!

Jual Aiskrim Part-time Pun Boleh Dapat RM2,000 Sebulan, Ini Caranya!

Jual Aiskrim Part-time Pun Boleh Dapat RM2,000 Sebulan, Ini Caranya!
Apa Rahsianya?

Mestilah ada rahsia kan?..
  1. Anda kena tahu macam mana nak buat aiskrim?
  2. Kena tahu kat mana nak jual aiskrim tersebut?
Orang kata.. tempat "lubuk"... kalau tahu lubuk ni.. insyallah boleh jual sampai RM10,000 macam kawan kita kat atas tu!

Ini Rahsianya!

Berita baik! Rahsia tersebut kini telah di dedahkan oleh anak "Jutawan Senyap Malaysia", iaitu saudara Afiq Rusly. Beliau telah menulis ilmu bisnes aiskrim ini secara lengkap di dalam sebuah ebook yang berjudul "Bisnes Aiskrim".

Kalau anda berminat untuk mengetahui ilmu serta rahsia bisnes aiskrim ini... klik sahaja link dibawah!

8:40:00 PG

10 Sebab Anda Perlu Menyimpan Dalam SSPN-i Plus

10 Sebab Anda Perlu Menyimpan Dalam SSPN-i Plus | Populasi rakyat Malaysia dianggarkan melebihi 30 juta pada ketika ini, dimana pada kadar kelahiran tahunan melebihi setengah juta. Pada tahun 2015, jumlah kelahiran hidup adalah 521,136. Namun, bukan semua orang tahu mengenai kepentingan Skim Simpanan Pendidikan Nasional-i Plus atau SSPN-i Plus.
10 Sebab Anda Perlu Menyimpan Dalam SSPN-i Plus

Ramai yang menganggap menyimpan dalam SSPN hanya untuk memenuhi syarat wajib pinjaman pendidikan PTPTN. Tetapi, itu mungkin SSPN-i yang dulu. SSPN-i hanya untuk simpanan pendidikan dan syarat wajib pinjaman pendidikan PTPTN. Kini, dengan penambahbaikan dan penambahan manfaat, SSPN-i Plus sudah 2 tahun sejak ditubuhkan sejak tahun 2015.


10 Sebab Anda Perlu Menyimpan Dalam SSPN-i Plus

Dibawah ini, saya kongsikan dengan anda 10 sebab mengapa anda perlu menyimpan dalam SSPN-i Plus. Baca dengan teliti dan buat pilihan terbaik untuk anak-anak anda :-

#1 - Pelepasan Taksiran Cukai Sehingga RM12,000
Pelepasan taksiran cukai yang ditawarkan apabila anda menyimpan dalam SSPN-i Plus diberikan sehingga RM6000 dan tambahan lagi RM6000 bagi bahagian takaful nyawa. Ini bermakna pelepasan cukai sebanyak RM12,000 setahun. Jumlah ini sudah cukup banyak membantu anda mengurangkan cukai setiap tahun.

#2 - Perlindungan Takaful Bagi 36 Jenis Penyakit Kritikal
Perlindungan takaful ikhlas merangkumi 36 jenis penyakit kritikal, antaranya adalah buta, koma, serangan jantung, kanser, penyakit hati kronik, melecur teruk, trauma kepala teruk, penyakit terminal, strok dan banyak lagi.

#3 - Tiada Pemeriksaan Kesihatan
Beruntungnya anda dengan SSPN-i Plus, ini kerana anda dan anak anda secara automatik mendapat perlindungan takaful tanpa saringan kesihatan. Berbanding dengan insuran lain, anda perlu menjalani medical check-up sebelum permohonan diluluskan.

#4 - Elaun Kemasukan Hospital
Jika anda dimasukkan ke hospital, anda layak mendapat elaun sehingga RM200 sehari bergantung kepada pakej yang anda ambil. Bayaran elaun kemasukan hospital ini sangat membantu dalam situasi kecemasan dan kesempitan. Dengan komitmen bulanan yang agak rendah, anda layak menuntut elaun masuk hospital.

#5 - Manfaat Takaful Bagi Kematian/Ilat Kekal (Kemalangan)
Sekiranya pendeposit meninggal dunia atau ilat kekal akibat kemalangan. anak layak diberikan manfaat takaful sebanyak RM40,000 sehingga RM1,000,000 bergantung kepada pakej yang diambil.

#6 - Khairat Kematian
Jika pendeposit meninggal dunia, pasangan anda dan 3 orang anak layak menuntut khairat kematian sebanyak RM2,500 seorang. Khairat kematian ini bagi membantu urusan pengebumian dan bantuan kepada keluarga pendeposit.

#7 - Dividen Kompetitif
Disamping simpanan pendidikan dan perlindungan takaful, SSPN-i Plus juga mempunyai dividen tahun yang sangat kompetitif. Dividen yang diberikan sehingga 29.5%. Simpanan anda didalam SSPN-i Plus adalah dijamin oleh Kerajaan Malaysia. Tiada risiko kerugian bagi anda.

#8 - Komitmen Serendah RM30 Sebulan
Dengan simpanan SSPN-i Plus, saya rasa semua orang mampu memberikan komitmen. Bulanan sebanyak RM30 adalah sama nilai dengan sebuah KFC Bucket Berbaloi yang tengah promosi sekarang ni. Lupakan KFC sekejap, dan laburkan dalam SSPN-i Plus anak anda.

Ada 5 pakej lain iaitu RM50, RM100, RM200, RM300 dan RM500. Bergantung kepada kemampuan anda.

#9 - Perlindungan 24 Jam Di Seluruh Dunia
Perlindungan takaful adalah 24 jam walau dimana jua anda berada. Jika anda diluar negara, dan menyimpan dalam SSPN-i Plus, anda masih dilindungi.

#10 - Cabutan Bertuah - Cabutan Wow
Menariknya, SSPN-i Plus seakan-akan Sijil Simpanan Premium BSN tetapi bezanya SSP-BSN tiada perlindungan takaful dan cabutan dibuat setiap hujung bulan. Bagi SSPN-i Plus, cabutan dibuat setiap suku tahun dan bernilai RM1,500,000. Dengan hanya menyimpan serendah RM50 sebulan, anda layak secara automatik dalam cabutan Wow ini.

Simpanan dalam SSPN-i Plus adalah patuh syariah dan pastinya dijamin oleh Kerajaan Malaysia. Jadi, memang tidak perlu risau apabila menyimpan dalam SSPN-i Plus ni. Apa yang kita perlu buat, hanya mendisiplinkan diri melakukan simpanan atau komitmen bulanan mengikut pakej yang anda ambil.

Bila akaun SSPN-i Plus boleh dibuat?

Jika anak anda dilahirkan semalam dan hari ini (1 hari) dah buat Sijil Kelahiran atau MyKID, petang hari ini sudah boleh buka akaun SSPN-i Plus untuk anak kesayangan anda.

Untuk makluman, saya adalah ejen pemasaran online yang dilantik oleh PTPTN. Sebarang pertanyaan berkenaan pembukaan akaun secara online, sila hubungi saya melalui :-

Ejen Pemasaran Online: Elih Japahar (ID: 000002268)
Alamat Email: elihjapahar@gmail.com

Atau

>> Buka Akaun SSPN-i Plus Secara Online Disini <<

7:17:00 PG

Promosi Allurelady - Beli Tudung Raya 2017

Beli Tudung Raya 2017 | Lebih kurang 2 bulan lagi, Hari Raya Aidilfitri akan menjelang tiba. Saya pasti ramai wanita-wanita diluar sana dah mula mencari pakaian dan keperluan untuk raya nanti. Berbelanja dengan bijak, beli awal lagi bagus daripada beli disaat-saat kemuncak yang semuanya akan sesak.

Promosi hari raya di shopping mall rasanya belum start lagi. Tetapi, ada jualan online sudah memulakan kempen jualan mereka. Maklumlah, rakyat Malaysia memang gemar membeli secara atas talian. Kajian mendapati rakyat Malaysia gemar membeli online pada pukul 11 pagi sehingga 3 petang dan 7 malam sehingga 12 tengah malam.
Promosi Allurelady - Beli Tudung Raya 2017

Sempena raya 2017, tudung Allurelady akan membuat promosi. Promosi jualan tudung Allurelady ini membolehkan anda membeli tudung 3 helai dengan harga RM120 sahaja. Dimana penjimatan sebanyak RM15, daripada harga asal RM45 sehelai.


Koleksi Tudung Allurelady

Sebelum anda membeli tudung Allurelady ini, jom tengok beberapa koleksi tudung Allurelady yang memang menarik dan cantik-cantik.
Rosella Instant Shawl - Black Brown
Rosella Instant Shawl - Blue Black
Rosella Instant Shawl - Blue Brown
Rosella Instant Shawl - Purple Green
Mahu kelihatan agun dan bergaya di hari raya nanti, dapatkan promosi tudung Allurelady di sini - klik sini

Ada banyak lagi koleksi tudung dijual secara online disini, anda hanya perlu pilih dan bayar menggunakan kad kredit, online transfer ataupun PayPal. Segalanya mudah, hanya dihujung hari. Tudung anda akan sampai depan pintu rumah dalam masa 3-5 hari bekerja.

Jom shopping Tudung Allurelady sekarang!

12:16:00 PTG

3 Langkah Mudah Buka Akaun Saham CDS

Ramai orang nak buka akaun saham, tetapi tak begitu ramai yang ada pengalaman membuka akaun saham yang lebih mesra dipanggil CDS. Apa CDS ni? CDS adalah singkatan bagi "Central Depository Service", sebelum anda melabur dengan mana-mana saham Bursa Malaysia, anda perlu membuka satu akaun CDS dengan mana-mana syarikat broker saham. Manakala, orang yang selalu berurusan dengan kita mewakili syarikat broker dipanggil sebagai remisier atau dealer.
3 Langkah Mudah Buka Akaun Saham CDS

Berikut adalah 3 langkah mudah bagaimana cara membuka akaun saham CDS, ikuti langkah demi langkah dibawah ini:-

Langkah 1
Untuk membuka CDS, pastikan anda mencari syarikat broker yang anda rasa selesa berurusan, online trading yang mesra pengguna, patuh syariah, dan brokerage fee yang rendah. Lebih bagus jika ada rakan yang recommend, sebab newbie memang belum ada pengalaman buka akaun CDS ni.


Langkah 2
Setelah memilih syarikat broker yang terbaik. Anda perlu membawa dokumen-dokumen penting ini untuk urusan pendaftaran:
  1. Salinan kad pengenalan
  2. Penyata buku akaun bank/account statement
  3. RM10.60 - Caj buka akaun
Bukan semua syarikat broker akan caj RM10.60 tu, ada yang waive caj tu. So, nampak mudah proses buat akaun CDS kan? yup, senang je. Tetapi, ada perkara yang mungkin tidak diceritakan semasa pembukaan CDS ni, jadi anda haruslah bertanya sebanyak mungkin untuk lebih memahami sistem saham dan online trading mereka.

Nak tanya apa? soalan-soalan ini mungkin boleh diajukan kepada pegawai yang in-charge..
  • Berapa kadar brokerage fees?
  • Bagaimana cara jual-beli saham online?
  • Bagaimana cara deposit dan withdraw duit?
  • Bagaimana cara menggunakan tools yang disediakan dalam online platform yang disediakan?
  • Berapa lama pelaburan saham dalam satu-satu kaunter saham?
Banyak lagi soalan yang mungkin berlegar-legar difikiran anda, ajukan saja. Saya pasti pegawai bertugas akan melayan anda dengan baik.

Langkah 3
Selesai! selepas beberapa hari bekerja, siaplah akaun CDS anda. Bila dah siap, masukkan lah duit kedalam akaun tersebut mengikut modal yang anda nak laburkan. Tetapi, pastikan anda menggunakan duit lebihan dan bukan duit simpanan anak anda atau duit bayar loan kereta atau sebagainya. Pelaburan ini adalah jangka panjang bukan singkat.

Berapa modal main saham?

Terpulang kepada anda nak mula dengan berapa banyak modal, semuanya bergantung kepada kemampuan kewangan anda. Ada yang mula dengan RM100, RM1000, RM10,000 ataupun RM100,000. Boleh !

Contoh:

Katakan, saham AE Multi Hldgs bernilai RM0.20 dan kita mesti membeli sekurang-kurangnya 1 lot. 1 lot = 100 Unit. So, katakan saya membeli 10 lot. 10 lot X 100 X RM0.20 = RM200

Selepas 6 bulan, saham tersebut naik kepada RM0.50 dan saya jual. Nilai pada masa itu bersamaan RM500. Keuntungan 200%?? keuntungan ini tak akan dapat diperolehi dengan pelaburan ASB dan Unit Trust.

Bagi mengurangkan kadar caj brokerage fees, lebih baik anda membeli 1000 unit. Melabur saham tidak memerlukan modal yang tinggi, cuma kepakaran menganalisa kaunter saham diperlukan bagi menganalisa kaunter saham mana yang berpotensi baik untuk pelaburan.

Mahukan panduan analisa jual-beli saham? baca panduan ini - Sistem Saham

12:15:00 PTG

10 Broker Saham Patuh Syariah Di Malaysia

Sejak beberapa bulan ini, ramai yang mencari broker saham yang terbaik. Mungkin ini lonjakan permintaan pembukaan akaun saham (CDS) dimana terdapat lebih daripada 10 nama saham yang mencapai keuntungan 100% dalam tempoh 6 bulan ini. Fenomena ini amat baik buat kita semua, melabur dalam saham bursa Malaysia adalah pilihan tepat jika mahu keuntungan berganda selain daripada ASB, Unit Trust dan sebagainya.
10 Broker Saham Patuh Syariah Di Malaysia

Perlu diingat! melabur saham bukan untuk platform pendapatan tambahan bulanan. Pelaburan adalah lebih kepada pelaburan jangka masa yang panjang. Jika anda mahu pendapatan tambahan bulanan, lebih baik buat bisnes sampingan, jangan main saham.


10 Broker Saham Patuh Syariah Di Malaysia

Disini, saya kongsikan dengan anda 10 broker saham yang patuh syariah di Malaysia. Anda bolehlah memilih broker saham mana yang sesuai dengan anda.

  1. Affin-Hwang Investment Bank (Window)
  2. AmInvestment Bank (Window)
  3. BIMB Securities Sdn Bhd (Full-Fledged)
  4. CIMB Investment Bank (Window)
  5. Hong Leong Investment Bank (Window)
  6. Jupiter Securities Sdn Bhd (Window)
  7. Kenanga Investment Bank (Window)
  8. Malacca Securities Sdn Bhd (Window)
  9. Maybank Investment Bank (Window)
  10. RHB Investment Bank (Window)

Pelaburan saham bukan seperti buat loan, atau simpanan namun kita perlu pilih yang patuh syariah  juga jika pelaburan mahu dibezakan dengan yang bukan patuh syariah. Antara perbezaan non-islamic broker dan islamic broker adalah:

  1. Margin transaction tidak dibenarkan
  2. Hanya kaunter halal sahaja dibenarkan jual beli saham
  3. Zero interest keatas duit yang kita simpan dalam Trading Account

Itulah perbezaannya...

Dah buka akaun CDS (Central Depository Service) belum?? kalau dah, bolehlah analisis saham mana yang berpotensi untuk dilaburkan. Jika belum, boleh hubungi mana-mana broker diatas atau baca cara buka akaun CDS di sini.

Perlukan panduan analisa jual beli saham? baca panduan ini - Sistem Saham

7:00:00 PG

Tidak Pasti Jangan Kongsi - Sebenarnya.My

Ramai yang bersikap tidak endah dengan penularan mesej berantai dan penyebaran berita palsu melalui media sosial, samaada melalui Facebook, Twitter ataupun Whatapps. Penyebaran mesej yang tidak diketahui kesasihannya berkemungkinan boleh menjejaskan keselamatan dan kedaulatan negara.

Tahukah anda? terdapat satu laman web yang direka khas oleh Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (SKMM) bagi memudahkan rakyat Malaysia menyemak dan melaporkan berita yang tidak diketahui kesasihannya. Laman web ini telah wujud sejak tahun 2010, banyak berita-berita palsu yang dipaparkan disini yang di sahkan sebagai PALSU.

Tidak Pasti Jangan Kongsi - Sebenarnya.My

Laman web yang saya maksudkan adalah sebenarnya.my


Tidak Pasti Jangan Kongsi - Sebenarnya.My

Dengan berslogankan, "Tidak Pasti Jangan Kongsi"..sebenarnya.my mempunyai 2 peranan:-

#1 - Memaparkan berita-berita PALSU
#2 - Menerima aduan

Disebabkan keghairahan menggunakan media sosial, kadang-kadang kita terlupa dengan isu-isu ini. Nak share berita mudah saja, tetapi jika tersebar berita yang palsu, amat berat hukumannya. Nak tahu apa kesalahan yang boleh dikenakan jika didapati menyebarkan berita palsu ini?

Sekiranya dikesan melakukan perbuatan samada membuat, mewujudkan dan memulakan penghantaran, berkongsi atau repost apa juga kenyataan yang palsu, anda boleh didakwa mengikut Akta Komunikasi Dan Multimedia 1998 (Akta 588), Akta Hasutan 1948 serta undang-undang lain yang berkaitan.

Jangan mudah terpengaruh dengan berita yang disebarkan jika tidak tahu kesasihannya. Salurkan kepada Sebenarnya.my dan tunggu pengesahan daripada SKMM mengenai isu tersebut. Sekiranya berita itu sahih dan baru lah kita boleh menyebarkannya, jika palsu? tak ada maknanya nak share lagi..cepat-cepat hapuskan berita atau mesej berkenaan.

Kita semua berhak untuk menyalurkan berita-berita yang menular di media sosial, kalau bukan kita siapa lagi kan?....

Hantar aduan kepada sebenarnya.my sekiranya menerima berita dan mesej berantai yang meragukan demi menjaga kesejahteraan, keselamatan dan kedaulatan negara kita yang tercinta ini.