Khamis, 28 Julai 2016

Jom Datang Beramai-Ramai Ke Program Kembara Kerjaya SABAH 2016



Jabatan Tenaga Kerja Sabah akan menganjurkan Program Kembara Kerjaya Sabah 2016 yang akan diadakan pada 31 Julai 2016  hingga 06 Ogos 2016.  Program ini merupakan tahun kedua penganjurannya.  

Program yang berkonsepkan Konvoi Kenderaan Pacuan Empat Roda ini akan menjelajah ke 7 buah daerah di Negeri Sabah  iaitu Bandaraya Kota Kinabalu, Kota Belud, Kudat, Kota Marudu, Ranau, Keningau dan berakhir di Daerah Beaufort. Program ini akan berlangsung selama 7 hari bermula perasmiannya di Oceanus Shopping Mall Kota Kinabalu  dan penutupnya Dewan Masyarakat Pa’ Musa, Beaufort. 

Program Kembara Kerjaya Sabah 2016 merupakan Program NBOS melibatkan semua jabatan dan agensi di bawah Kementerian Sumber Manusia, Jabatan dan agensi Kerajaan Negeri Sabah serta Majikan.

Karnival Yang Akan Dijalankan

Karnival yang akan dijalankan dalam program kembara kerjaya Sabah 2016 ini adalah:
  • Karnival Pekerjaan
  • Temuduga Terbuka Jawatan Kosong
  • Taklimat e-Usahawan/Orang-e
  • Penempatan Kerjaya OKU
  • Pameran Kerjaya
  • Taklimat & Ceramah Kerjaya
  • Taklimat PSMB
  • Taklimat Sedia
Bagi mana-mana individu yang mahu menghadiri temuduga terbuka jawatan kosong, panduan lulus temuduga ini mungkin berguna untuk anda.
Baca - Panduan Lulus Temuduga Dengan Cemerlang
Pelbagai agensi dan majikan akan menyertai Program Kembara Kerjaya ini, untuk pengetahuan anda ada 241 agensi kerajaan di Malaysia - Direktori Lengkap 241 Agensi Kerajaan Di Malaysia.

Orang-Orang Sabah! Datanglah beramai-ramai di Program Kembara Kerjaya ini, saya ucapkan Semoga Berjaya!

Baca selanjutnya

Selasa, 26 Julai 2016

MamyPoko Pants Diaper Pilihan Terbaik Untuk Ian

Pemilihan diapers atau kita panggil lampin pakai buang untuk keselesaan anak adalah perkara penting bagi setiap ibubapa. Bukan hanya tengok harga murah, terus beli okay! pastikan harga yang berpatutan dan banyak kelebihan untuk anak kita barulah beli.


Cara Mengetahui Diapers Sesuai Atau Tidak

Sejak anak anda dilahirkan setiap tingkah laku dan sikap anak kita dah tahu. Menangis tanpa sebab adalah petanda bagi ketidakselesaan dia, maklumlah anak yang belum pandai bercakap menangis saja lah cara nak bagitau dengan kita bila dia nak sesuatu.

Anak yang merasa tidak selesa dengan diapers selepas dia buang air kecil akan cuba mengaru-garu atau menarik-narik diapers dia. Aku sendiri dah cuba pelbagai jenis jenama diapers ni, mula-mula nak cuba, aku beli pek yang kecil saja. Kalau anak selesa, barulah beli yang pek besar.


Ian Yang Super-Active

Anak lelaki  aku memang aktif, penggunaan diapers yang sesuai amat penting bagi dia. Berlari kehulu kehilir akan buat dia berpeluh banyak, maka cepatlah dia minum air, buang air kecil pun agak kerap.

MamyPoko Pants Diaper Pilihan Terbaik Untuk Ian
Ian baru 17 bulan pun nak main boling dah haha...

Kami suami isteri dah cuba pelbagai jenis diapers yang ada dipasaran, akhirnya aku jumpa diapers yang sangat sesuai dengan Ian.


MamyPoko Pampers Pilihan Terbaik

Ian memang susah untuk dipakaikan lampin, bagi baring pun tak senang duduk dia. Cara paling mudah untuk pakaikan diapers dengan guna jenis 'pants', masukkan saja dekat kedua belah kaki dia dan tarik..sama macam pakaikan seluar jugak..

Sejak pakai diapers ni, makin aktif pulak dia nak bermain. Tidur pun agak selesa, tak merengek lagi dengan kerap bila terbuang air kecil dalam lampin dia...

MamyPoko Pants Diaper Pilihan Terbaik Untuk Ian
Ian dan MamyPoko Pants baru dia..
Yang ni diapers MamyPoko Pants Extra Soft baru Ian, bukan main suka dia dengan diapers baru dia ni haha..banyak jugalah kelebihan MamyPoko ni, boleh tengok spesifikasi MamyPoko dengan lebih lanjut di laman  MamyPoko.com , antaranya adalah:
  1. Lembut dan ketat yang selesa untuk mengelakkan kebocoran.
  2. Lembut dan ketat yang selesa dibahagian pinggang dan belakang yang membolehkan pergerakkan bebas.
  3. Penyerapan tahan sehingga 12 jam. (yang ni bergantung dengan kekerapan bayi buang air kecil)
  4. Breathable Cover Sheet - untuk mudah kering.
  5. Petanda kelembapan - Mudah nak tahu bila perlu tukar diapers
MamyPoko Pants Diaper Pilihan Terbaik Untuk Ian
Nampak bergaya dengan MamyPoko Pants :)
Selesai saja mandi, Ian terus merasmikan diapers MamyPoko Pants dia yang baru. Pek yang mempunyai 38 keping diapers ni boleh bertahan untuk hampir 2 minggu, maksudnya minggu depan kena beli lagi.

MamyPoko Pants Diaper Pilihan Terbaik Untuk Ian

Dapatkan pamper MamyPoko sekarang! - Beli sini

Gunakan coupon diskaun dibawah ini untuk pembelian nanti...

Baca selanjutnya

Isnin, 25 Julai 2016

Keputusan Terkini Pungutan Pingat SUKMA XVII 2016 - 25 Jul 2016

Keputusan Terkini Pungutan Pingat SUKMA XVII 2016 | Hari ini dah masuk hari ke-5 Sukma XVII 2016 di Kuching, Sarawak. Pungutan demi pungutan pingat dikumpul atlit setiap kontinjen yang bertanding. 


Pungutan pingat emas dari kontinjen Sarawak memang sudah dijangka. Maklumlah tuan rumah Sukma XVII 2016 kan. Sarawak sekali lagi menjadi pendahulu, diikuti Selangor dan Wilayah Persekutuan.

Teruskan usaha.

sumber: facebook info sarawak

Baca selanjutnya

Ahad, 24 Julai 2016

Keputusan Terkini Pungutan Pingat SUKMA XVII 2016 - 23 Jul 2016

Keputusan Terkini Pungutan Pingat SUKMA XVII 2016 | Berikut adalah keputusan terkini pungutan pingat SUKMA VXII 2016 setakat 12 tengah hari 23 Julai 2016. Wilayah Persekutuan sedang mendahului kontinjen-kontinjen lain dengan 11 kutipan Emas, 8 perak dan 5 gangsa menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 24 pungutan pingat.


Sarawak yang sebelum ini berada di tempat teratas masih bersaing hebat dibawah Wilayah Persekutuan dengan pungutan pingat sebanyak 22 setakat tengah hari semalam.

Kepada semua kontinjen yang bertanding, semoga berjaya mengharumkan nama negeri masing-masing.

Majulah sukan untuk negara!

sumber: facebook info sarawak

Baca selanjutnya

Sabtu, 23 Julai 2016

Cara Tukar Kad ATM/DEBIT Maybank Secara Online

Cara Tukar Kad ATM/DEBIT Maybank Secara Online | Dengan kecanggihan teknologi sekarang ni, banyak perkara kita boleh buat dengan hanya touch screen handphone. Termasuklah menukar Kad ATM atau Kad DEBIT.
Nak melabur saham? - Panduan Analisa Jual Beli Saham Yang Menguntungkan
Untuk perkongsian kali ini, aku nak bagitau dengan korang bagaimana Cara Tukar Kad ATM/DEBIT Maybank Secara Online tanpa pergi ke kaunter cawangan bank tersebut. Caranya amat mudah sekali, ikuti langkah-langkah yang aku bagitau dibawah ni:

Cara Tukar Kad ATM/DEBIT Maybank Melalui Maybank2u

Langkah 1: Log in ke akaun Maybank2u seperti biasa.


Langkah 2: Klik pada gambar Kad ATM/Debit Maybank yang tertera tulisan - Replace your Maybank Debit Card Via M2U.

Langkah 3: Masukkan alamat, contact number dan klik Confirm.


Langkah 4: Berjaya! anda akan dibawah ke paparan seperti diatas. Diingatkan bahawa, permohonan untuk menukar kad Debit secara online akan mengambil masa 14 hari bekerja.
Info Unit Trust - Teknik Menggandakan Keuntungan Pelaburan Unit Amanah
Sangat mudah kan? Kad ATM/Debit lama bolehlah gunting dan buang. Tapi, tunggu kad baru ni sampai dulu takut nanti tak dapat nak keluarkan duit..haha..
Baca - 5 Tip Memilih dan Memohon Kad Kredit Secara Online
Aku punya kad baru dijangka tiba sebelum 7 Ogos 2016 nanti. Korang punya dah tukar ke belum?

Baca selanjutnya

Jumaat, 22 Julai 2016

Lazada Big Baby Fair Diskaun Sehingga 80% Julai 2016

Lazada Big Baby Fair Diskaun Sehingga 80% Julai 2016 | Belum pun tiba Baby Fair yang akan dilancarkan oleh Lazada, isteri dah mula merisik-risik barang baby mana yang nak dibeli. Aku ni pun angguk saja lah, mentang-mentanglah minggu depan dah nak gaji...haha
Posing kejap..hehe
Aku faham sangat dengan isteri aku ni, nak beli banyak-banyak barang online pun bukan dia yang guna pun. Semua tu untuk kegunaan dan kelengkapan Ian, anak lelaki kesayangan kami. Aku kalau pasal barang keperluan anak ni tidak pernah berkira, satu benda saja aku berkira sangat..nak tau apa?makanan! sebab makanan lebih bagus beli dekat pasar/supermaket..beli di pasar jauh lebih murah daripada beli online(tanpa poslaju).

4 Barangan Penting Untuk Baby Ian

Sempena Big Baby Fair Lazada ini, isteri beriya-iya sangat nak beli 5 benda ni. Tengoklah benda apa tu!

1. Laugh & Learn Smart Stages Tablet

Laungh & Learn Smart Stages Tablet
Bila umur anak dah mencecah 15 bulan, maknanya kita dah boleh mula mengajar anak mengenal abjad, bunyi huruf, dan mengenal objek. Isteri aku kata, tablet ni sangat berguna untuk perkembangan awal anak. Tablet ini berharga RM67. Warranty sehingga 1 Tahun.

2. 4 In 1 Monkey Entertainer

4 In 1 Monkey Entertainer
Mak mentua kata, kalau nak anak cepat berjalan belilah sofa..sebab anak boleh pegang sofa tu untuk berdiri. Isteri aku kata, bagus beli 4 In 1 Monkey Entertainer ni, harga pun RM419 saja. Kalau beli sofa, paling kurang pun RM1500. Kalau tiba-tiba esok pindah rumah, malas nak sewa lori angkat barang-barang nanti. 

3. Enfagrow A+ Step 3 (1.7 Kg)
Enfagrow A+ Step 3 (1-3 Tahun)
Susu tepung rumusan untuk kanak-kanak ini memang banyak di pasaraya. Isteri kata, harga ada murah sikit daripada harga pasaraya (RM118). Enfagrow ni memang ramai yang suka, aku angguk saja lah. Tak kan nak lawan bini kan? dia lah yang paling arif dengan susu tepung anak ni.

4. Pampers MamyPoko Pants Standard
MamyPoko Pants Standard
Semenjak menukar pampers baby Ian kepada MamyPoko Pants, tidur lena, kulit kering dan jarang sekali merengek rimas dengan pampers. Kalau nak tahu anak selesa atau tidak, tengok perubahan perangai dia, kadang-kadang bila dia tak selesa dia akan menggaru atau menarik narik pampers/seluar dia. Isteri kata, dia nak cuba beli dengan Lazada dulu. Harga ada murah sedikit.

Kira punya kira, kesemua barangan Ian ini berjumlah RM646 sebelum Big Baby Fair ini berlangsung. Jika diskaun yang ditawarkan Lazada sehingga 80% maka jumlah ini dijangka akan lebih  rendah lagi. 

Bila Big Baby Fair Bermula?

Big Baby Fair Lazada akan berlangsung pada 27 hingga 31 Julai 2016 (5 hari sahaja)

Voucher Code Diskaun 20% OFF

Jika anda nak membeli barangan bayi ketika jualan besar-besaran ini nanti, pastikan kod voucher dibawah ini dimasukkan ketika pembelian untuk mendapatkan potongan harga.

Voucher Code: 20LAP20

Ambil peluang ini untuk membeli barangan keperluan anak anda. Jadilah ibubapa yang bijak berbelanja dan memilih untuk si manja.

P/s: Big Baby Fair telah TAMAT. Untuk melihat tawaran istimewa daripada Lazada My, anda boleh melihat sendiri Jualan Online Revolution yang tengah berlangsung pada 11.11.2016 sehingga 12.12.2016.

Baca selanjutnya

Khamis, 21 Julai 2016

Jawatan Kosong Di Universiti Malaysia Sabah (UMS) - 31 Julai 2016


Jawatan Kosong Di Universiti Malaysia Sabah (UMS) | Dimaklumkan bahawa, Universiti Malaysia Sabah (UMS) mempelawa calon-calon Bumiputera Warganegara Malaysia yang berkelayakan dalam bidang yang berkaitan untuk mengisi kekosongan jawatan tetap di UMS bagi memenuhi Wawasan 2020 Negara
Baca - [+] Direktori Lengkap 241 Agensi Kerajaan

Senarai Kekosongan Jawatan UMS

  • Penolong Pegawai Farmasi Gred U29
  • Penolong Pegawai Perubatan Gred U29
  • Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred FA29
  • Penolong Pegawai Veterinar Gred G29

Tarikh Tutup Permohonan: 31 Julai 2016
Baca - [+] Rahsia Lulus Temuduga Kerajaan Dengan Mudah

Cara Memohon

Calon-calon dikehendaki membuat permohonan secara 'online'. Klik Sini.

Hebahkan kepada rakan-rakan dan saudara mara anda!

Baca selanjutnya

Senarai Penjadualan Temuduga SPA Julai & Ogos 2016

Sukacita dimaklumkan, bagi mana-mana individu yang belum mendapat email, SMS atau surat panggilan temuduga pada bulan Julai dan Ogos 2016 ini, terdapat 6 jawatan akan dijalankan temuduga.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) akan menjalankan temuduga untuk bulan Julai & Ogos 2016 bagi jawatan-jawatan berikut:
  1. Penguasa Penjara Gred KA41
  2. Pembantu Setiausaha Pejabat Gred N19
  3. Pembantu Arkib Gred S19
  4. Pembantu Pendaftaran Gred KP19
  5. Jurutera (Mekanikal) Gred J41
  6. Penolong Jurutera Gred JA29 (Awam)
Untuk semakan, anda boleh semak di laman SPA atau SEMAK SINI

Apa yang kamu perlukan adalah Tip & Panduan Lulus Temuduga,  Tip Menulis Resume dan Tip Berpakaian ketika temuduga.
[+] Rahsia Lulus Temuduga Kerajaan Dengan Mudah

 Good Luck!

Baca selanjutnya

Isnin, 18 Julai 2016

Sesi Pemilihan Perajurit Muda Lelaki/Wanita Tentera Darat Ogos 2016

Sesi Pemilihan Perajurit Muda Lelaki/Wanita Tentera Darat Ogos 2016 | Sukacita dimaklumkan bahawa Tentera Darat Malaysia mempelawa Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan memenuhi syarat untuk menghadiri Sesi Pemilihan Awal Perajurit Muda Lelaki/Wanita TD. Calon-calon yang layak akan dipanggil untuk menghadiri Sesi Pemilihan Akhir Perajurit Muda Lelaki/Wanita TD yang akan dimaklumkan berasingan.
Baca - Rahsia Lulus Temuduga Kerajaan Dengan Mudah
Mana-mana calon yang Berjaya akan menjalani latihan Asas Ketenteraan selama 6 bulan di Pusat Latihan Asa Tentera Darat (PUSASDA), Port Dickson, Negeri Sembilan.


Kelayakan Akademik/Gaji dan Elaun & Lain-Lain Kelayakan – Rujuk Gambar (klik untuk besarkan)

Dokumen & Sijil Yang Diperlukan

Pemohon dikehendaki membawa bersama dokumen asal dan salinan seperti berikut:
  • Kad Pengenalan
  • Sijil Kelahiran
  • Sijil SPM
  • Slip Peperiksaan SPM(Bagi calon yang menduduki SPM 2015 Sahaja)
  • Sijil SKM Tahap 2 dan keatas
  • Diploma dan Transkrip
  • Diploma Kejururawatan
  • Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM)
  • Sijil Berhenti Sekolah
  • Salinan Kad Pengenalan ibu bapa atau sijil kematian bagi ibubapa yang te;ah meninggal dunia
  • Surat Nikah/Sijil Pendaftaran Perkahwinan dan Sijil Daftara Kelahiran Anak
  • Sekeping gambar terkini ukuran passport
  • Sila bawa bersama ball pen hitam
  • Sampul surat Pos Ekspress (RM3.00) – Saiz sampul 220mm X 110mm

Pusat-Pusat Pemilihan 

Pusat-pusat pemilihan dibahagikan kepada 5 zon iaitu:

ZON UTARA - KANGAR, ALOR SETAR, KULIM, PULAU PINANG & IPOH


ZON TENGAH & SELATAN - K.LUMPUR, JOHOR BHARU, KLUANG, MELAKA & SEREMBAN

ZON TIMUR - TEMERLOH, KUANTAN, K.TERENGGANU & KOTA BHARU

ZON SABAH - SANDAKAN, KOTA KINABALU, KOTA BELUD & TAWAU

ZON SARAWAK - MIRI, KUCHING, SRI AMAN & SIBU

Ini bermakna, Sesi Pemilihan Perajurit Muda Lelaki/Wanita Tentera Darat Ogos 2016 akan berlangsung bermula 11 Ogos sehingga 18 Ogos 2016 serentak di semua zon yang telah ditetapkan diatas. Sebarang pertanyaan sila hubungi:


Anda dikehendaki datang dengan berpakaian kemas, berseluar slack, berkasut dan berstokin. Masa pendaftaran adalah pukul 8.00 pagi.
Tip Temuduga - [+] Rahsia Bijak Temuduga
Sila war-warkan kepada semua rakan-rakan, saudara mara dan sesiapa saja yang berminat dengan kerjaya di Tentera Darat Malaysia.

Semoga berjaya!

Baca selanjutnya

Penternak Kambing Untung RM10K Sebulan

Penternak Kambing Untung RM10K Sebulan |  Peningkatan pengangguran dikalangan lepasan  IPTA/IPTS sekarang agak membimbangkan. Belajar tinggi-tinggi namun sukar mencari pekerjaan tetap. Apalah akan terjadi dengan anak-anak kita dalam masa 20 tahun  akan datang?

Penternak Kambing Untung RM10K Sebulan

Alternatif lain selain kerja makan gaji dengan Agensi Kerajaan atau Swasta, adalah membuka perniagaan sendiri. Saya mudahkan disini, 'perniagaan' kerana pertanian dan penternakan juga adalah perniagaan. Nak apply kerja pun belum tentu dapat, lagipun agensi kerajaan terlalu banyak di Malaysia ni.
Baca - Direktori Lengkap Senarai 241 Agensi Kerajaan Di Malaysia


Penternak Kambing Untung RM10K Sebulan?


Betul, menternak kambing boleh untung berpuluh ribu sebulan. Ini berikutan kenyataan pengusaha ternakan kambing itu sendiri di mStar.com.

Jual Daging Kambing Segar


Jelesnya baca kan? untung sampai RM10,000 bukan angka yang kecil. Keuntungan ini hasil usaha 5 tahun iaitu bermula pada tahun 2011 sehingga 2016, jika 5 tahun akan datang berapa agaknya keuntungan? RM20,000? mungkin lebih daripada itu...

Baca - Teknik dan Panduan Menternak Kambing
Apapun yang kita usahakan, biarlah dengan wujudnya minat terlebih dahulu. Ilmu dan modal boleh dicari. Saya percaya ramai yang memasang impian mempunyai perniagaan seperti ini. 'Kalau tak pecahkan ruyung, manakan dapat sagunya'. Peluang dah ada, cuma perlu bertindak je.

Nak memulakan penternakan kambing? klik sini

Baca selanjutnya

Ahad, 17 Julai 2016

Harga Kereta Perodua Bezza

Pasti ramai yang sudah memasang impian mendapatkan kereta sedan pertama Perodua Bezza ini. Ramai yang kata, sanggup jual kereta sekarang dan beli kereta baru Perodua Bezza. Memang hebat design dia, harga yang berpatutan dan mampu milik.


Harga Perodua Bezza

Kalau dibandingkan dengan kereta saya sekarang, harga kereta Perodua Bezza ni lagi murah..opps! lingkungan harga antara RM37,300 sehingga RM53,000 memang agak berbaloi. Ada masa nanti boleh test drive kereta EEV Sedan baru Perodua ni.


Warna Perodua Bezza 2016

Kereta Perodua Bezza berteknologi hijau (EEV) ini dikeluarkan dengan pelbagai pilihan warna. Terdapat 6 jenis warna iaitu :


  1. Sugar Brown (Metallic)
  2. Ocean Blue(Metallic)
  3. Lava Red(Metallic)
  4. Ebony Black(Metallic)
  5. Glittering Silver(Metallic)
  6. Ivory White(Solid)
Kereta ini telahpun dibuka untuk tempahan pada 16 Julai 2016, dan kini sudah berada di mana-mana pusat jualan Perodua. 
Baca - 50 Tip Penjagaan Kereta Kekal "TIPTOP"
Nak tahu lebih lanjut tentang kereta EEV Sedan Perodua Bezza, pergilah mana-mana pusat jualan perodua dan lihat sendiri kehebatan kereta keluaran baru ini. Dijangkakan, model ini akan menjadi jualan terlaris suku tahun 2016 dan akan meletup pada tahun 2017.

Baca selanjutnya

Kerja Kosong Julai 2016 Di Agensi Kerajaan

Kerja Kosong Julai 2016 Di Agensi Kerajaan | Bagi mana-mana individu yang sedang mencari pekerjaan. Terdapat banyak kekosongan jawatan pada bulan julai 2016 ini untuk anda pohon. Tidak kiralah anda lulusan SPM/STPM, Diploma atau Ijazah.

Sebenarnya, selain memohon melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) terdapat alternatif lain yang boleh digunakan iaitu memohon sendiri melalui laman web Agensi Kerajaan berkenaan. Untuk mendapatkan senarai agensi kerajaan atau badan berkanun tersebut boleh rujuk dibawah.
Baca - Direktori Lengkap Senarai 241 Agensi Kerajaan Di Malaysia
Ini adalah alternatif Permohonan Kerja Kosong Tanpa Melalui SPA. Terdapat banyak agensi kerajaan lagi yang anda mungkin tak tahu.

Kerja Kosong Julai 2016 di Agensi Kerajaan

Berikut adalah kekosongan jawatan yang saya maksudkan, anda nak apply boleh pergi terus ke laman web Agensi ini dan ikut arahan permohonan yang selanjutnya.

Jabatan Hutan Negeri Sarawak


Kekosongan Jawatan:
Pegawai Hal Ehwal Ekonomi E41(1 Kekosongan)
Penolong Pemelihara Hutan G27(25 Kekosongan)

Tarikh Tutup Permohonan: 15 Ogos 2016
Cara Memohon: klik sini

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)


Kekosongan Jawatan:
Assistant Professor - IIUM Kampus Gombak
Assistant Professor/Associate Professor/Professor - IIUM Kapus Gombak
Assistenat Professor - IIUM Kampus Kuantan

Tarikh Tutup Permohonan: 26 Julai 2016
Cara Memohon: klik sini


Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Kedah


Kekosongan Jawatan:
Pegawai Tadbir N41
Pegawai Hal Ehwal Islam S41
Pegawai Syariah LS41
Penolong Pegawai Veterinar G29
Penolong Pegawai Pertanian G29
Penolong Jurutera (Kejuruteraan Awam) JA29
Penolong Pegawai Perancang Bandar Dan Desa JA29
Pembantu Pembangunan Masyarakat S19
Pembantu Tadbir(Perkeranian/Operasi) N19
Penghantar Notis N11

Tarikh Tutup Permohonan: 24 Julai 2016
Cara Memohon: klik sini

Ini adalah antara kerja kosong yang sempat saya kongsikan , kalau nak saya tambah lagi hhehe..tarikh tutup permohonan dah semakin hampir, jika berminat klik saja link tu dan anda akan dibawah terus ke laman permohonan jawatan tersebut.

Selepas anda memohon, kemungkinan bila-bila masa saja anda akan dipanggil temuduga. Persediaan dari segi fizikal dan mental perlu diambil berat. Apa yang anda perlukan adalah:
Baca - Rahsia Lulus Temuduga Kerajaan Dengan Mudah!
Nota: Saya juga seorang penjawat awam, dan saya percaya 100% jika anda ikut apa yang diterangkan dalam ebook diatas, besar kemungkinan anda akan diambil bekerja. Rebut peluang ini, mohon kerja dan penuhkan ilmu di dada dengan rahsia lulus temuduga kerajaan.

Semoga berjaya!

Baca selanjutnya

Cabutan WOW! SSPN-i Plus 2016/17

Untuk makluman, SSPN-i Plus yang kini masuk tahun kedua sejak dilancarkan dan baru saja mengadakan cabutan terakhir pada 14 Julai yang lalu untuk Cabutan WOW! SSPN-i Plus untuk 2015/16. Tahniah kepada pemenang-pemenang cabutan tersebut.


Inilah barisan para pemenang Cabutan WOW! SSPN-i Plus 2015/16. Simpanan serendah RM50 sebulan sahaja pun sudah layak menyertai cabutan WOW ini.





SSPN-i Plus ini bakal meletup di Malaysia! kenapa perlu 'meletup'? sebab menabung dengan SSPN-i Plus ada banyak kelebihannya.
Baca - Banyak Kelebihan Menabung Dengan SSPN-i Plus


Cabutan Wow! SSPN-i Plus 2016/17 Tawar Lebih Banyak Hadiah

Berita baik untuk anda, SSPN-i Plus akan mengadakan Cabutan Wow untuk sesi 2016/2017 dengan penambahan hadiah-hadiah yang sangat-sangat lumayan. Mari kita lihat, apakah hadiah-hadia hmenarik yang bakal kita menangi.



Nampak tak hadiah-hadiah ni? Wow! memang gempak lah, jumlah hadiah keseluruhan bernilai RM1.5 Juta, Dimana, terdapat cabutan setiap 3 bulan dan cabutan tahunan.

Siri Cabutan 1 - Tempoh promosi 1 Julai 2016 sehingga 30 September 2016
Siri Cabutan 2 - Tempoh promosi 1 Oktober 2016 sehingga 31 Disember 2016
Siri Cabutan 3 - Tempoh promosi 1 Januari 2017 sehingga 31 Mac 2017
Cabutan Tahunan - 1 Julai 2016 sehingga 30 Jun 2017

Rebutlah peluang untuk memenangi hadiah lumayan daripada Cabutan Wow! SSPN-i Plus sambil menabung untuk pendidikan anak, dilindungi insuran dan boleh menang cabutan lagi.


Saya sendiri dah buat akaun SSPN-i Plus untuk anak lelaki saya. Dan, kalau ada rezeki bulan September 2016 layak untuk cabutan Wow suku tahun pertama.
Baca - Cara Buka Akaun SSPN-i Plus Secara Online
Baca- Cara Penambahan Akaun SSPN-i Plus Secara Online



Nota: Pelan pendidikan anak sangat penting. Kita dah didedahkan dengan keistimewaan serta kelebihan menabung dengan SSPN-i Plus yang tidak akan ada dengan simpanan-simpanan lain di Malaysia. Jadilah ibubapa yang bijak demi masa depan pendidikan anak lebih cerah.

Baca selanjutnya

Sabtu, 16 Julai 2016

Kisah Driver Lori Jual Burger Untung RM3K Sebulan

Orang selalu kata, 'dimana ada kemahuan disitu ada jalan'. Kita sendiri yang membuka peluang untuk diri kita berjaya jika ada kemahuan untuk berubah. Banyak peluang menjana pendapatan sampingan diluar sana yang boleh mengubah hidup anda selamanya.


Salah satu kerja sampingan yang menguntungkan adalah Bisnes Jual Burger. Menjual burger hanya dilakukan sebagai part-time, hanya malam gerai tu buka  dan siang teruskan kerja hakiki kita.

Saya nak cerita sikit tentang keluarga yang serba kekurangan pada mulanya. Ini cerita tentang seorang driver lori di tempat kerja saya. Driver lori tempat saya bekerja bergaji cuma RM2300/- dan anak tiga orang, isteri tidak bekerja. Tapi mereka bijak. Isteri dia tiap hari buat kuih karipap dan nasi lemak masuk bekas transparent tiap pagi hantar di restoran Cina.

Laku sebab orang cina suka nasi lemak dia. Pandai kan isteri dia? Suaminya pulak bila dah balik kerja, malam dia jual burger. Dulu mula-mula berkecimpung dengan jual burger dia cuma dapat untung RM50-RM70 saja.Tapi masuk tahun kedua, dia boleh dapat RM300-RM400 sebulan. Sekarang ni, dia boleh dapat RM2000-RM3000 sebulan.

Sekarang ini juga, dia dah ada seorang pembantu jual burger dan isterinya juga datang membantu, jual karipap dan nasi lemak tetap jalan. Pendapatan mereka boleh mencecah RM6000 sebulan, kerja cuma Driver Lori tapi bijak mencari rezeki sampingan yang menguntungkan.

Saya simpulkan disini, ada beberapa perkara paling penting untuk memulakan bisnes jual burger ni. Jika tidak, bisnes anda mungkin terhenti kerana masalah-masalah yang akan dihadapi nanti. Jangan biarkan masalah-masalah itu berlaku dengan anda.

Maka, saya perkenalkan anda dengan Ebook Panduan Jana 5 Angka Sebulan Dengan Bisnes Burger hasil penulisan Md Fadrizul Afiq Bin Dato' Rusly seorang yang berpengalaman dalam bidang masakan.

(Klik Banner)

Ebook ini pasti boleh membantu anda memulakan Bisnes Jual Burger dengan jayanya.

Good Luck!

Baca selanjutnya

Jumaat, 15 Julai 2016

Mesej Arahan Penukaran Kad Debit Maybank Adalah Palsu

Pasti ramai pemegang kad debit Maybank telah menerima mesej yang mengarahkan mereka membuat penukaran kad debit di mana-mana cawangan Maybank yang terdekat kan?
RM0.00 MBB: SILA TUKAR KAD DEBIT ANDA KEPADA KAD BAHARU BERCIRI PIN SECARA PERCUMA DI CAWANGAN MAYBANK BERHAMPIRAN ANDA HARI INI. TERIMA KASIH
Saya dah lama menerima mesej ni cuma belum ada masa nak ke Maybank untuk membuat penukaran kad debit. Agak confius dengan arahan penukaran ni sebab ada yang kata, penukaran ini adalah percuma sehingga 31 Julai 2016 dan jika tukar selepas tarikh ini maka bank akan mengenakan bayaran RM12.

Kekeliruan ini terjawab apabila saya mahu menghubungi pihak Maybank tentang mesej kesahihan mesej tersebut. Tak perlu call Maybank pun, sebab notis amaran penyebaran mesej palsu ini terpapar dibahagian ‘highlight’ laman web Maybank.

Dear Maybank Customers,
It has come to our attention that there have been SMSes, emails, FB postings, and WhatsApp messages being circulated regarding the requirement to replace your Maybank Debit cards by 31 July 2016 and that a fee of RM12 will be applicable for replacements made after 31 July 2016. 
Please be informed that this message was not sent or authorised by Maybank. If you receive such a message, please ignore it. We request all customers to refer to our website at www.maybank2u.com.my for latest information on all our products and services, including card replacements. 
We would also like to clarify that all Maybank ATM/Debit Cards will have to be changed to the new enhanced PIN-enabled MyDebit Card now. There is no cost involved for the replacement. If you have not already done so, please change your card immediately at any Maybank branch to continue enjoying the convenience of the Maybank ATM/Debit card. 
Thank you.
Pihak Maybank cuma meminta pemegang kad debit untuk membuat penukaran kad kepada MyDebit Card dengan penambahan fungsi PIN. Tiada sebarang charge yang dikenakan untuk penukaran ini.


Penggunaan kad dengan fungsi PayWave/MyDebit mungkin akan dilaksanakan namun kita tunggu announcement daripada pihak bank tentang perkhidmatan ini.

Mohon war-warkan kepada rakan-rakan dan keluarga anda.

Baca selanjutnya

Selasa, 12 Julai 2016

Penyandar Kreatif Untuk Penunggang Motosikal

Perjalanan yang mengambil masa berjam-jam untuk ke tempat kerja memang memenatkan. Bila sampai rumah, terus terlentang kerana terasa kebas dan sakit di bahagian pinggang. Kesakitan ini disebabkan masalah ergonomik duduk terlalu lama di atas motosikal.

Kini, dengan ciptaan Dr. K. Karmegam seorang pensyarah UPM juga seorang penyelidik di Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan kita rakyat Malaysia akan bakal menikmati keselesaan menunggang motosikal dengan terciptanya "Penyokong Ergonomik Lumbar bagi Penunggang Motosikal".


Pada tahun 2010 beliau merekacipta ‘Penyokong Ergonomik Lumbar bagi Penunggang Motosikal’, dan kemudian pada 2013 menambahbaiknya untuk kedua-dua – penunggang dan pembonceng. 


Beliau mengubahsuai penyandar kepala dalam kereta untuk dijadikan ‘Penyokong Ergonomik Lumbar’.  Tempat duduk motosikal kapcai ditebuk untuk dipasangkan dengan ‘head rest’ yang telah diubahsuai  ini yang boleh ditanggalkan jika tidak mahu digunakan.
Ujian awal ‘dummy testing’ melalui kaedah ‘motosikal statik’ dilakukan membabitkan 50 penungggang lelaki dan 50 penunggang wanita, dan menggunakan alat Electromyograph (EMG) bagi mengukur keselesaan otot penunggang. Keputusan awal menunjukkan penunggang motosikal berpuas hati dengan motosikal prototaip itu kerana ia memberikan keselesaan terhadap bahagian lumbar iaitu bahagian bawah belakang badan ketika menunggang serta mengurangkan kekerapan perubahan poster badan. Ia terbukti berjaya mengurangkan lebih daripada 50 peratus ketidakselesaan.
Semoga dengan kemunculan idea baru untuk keselasaan kita, dapatlah mengurangkan sakit pinggang kerana menunggang motosikal. Penyandar ini akan bakal dipasarkan tidak lama lagi.

Baca selanjutnya

Teknik Memulakan Penternakan Kambing

Penternakan merupakan perniagaan yang semakin menjadi pilihan ramai rakyat Malaysia. Ini kerana penternak yang berjaya boleh mengaut keuntungan sehingga beribu-ribu ringgit hasil daripada ternakan yang mereka usahakan.

Saya percaya, ramai diluar sana terfikir untuk memulakan penternakan kambing. Iyalah, dah lah suka makan Nasi Briyani Kambing tambah lagi peluang perniagaan dan pasaran sudah tersedia.

Saya bukan pakar menternak kambing, tapi saya pakar mencari ilmu tentang apa yang saya nak kongsikan dengan anda. Tujuan saya mahu membantu bakal-bakal usahawan penternakan kambing untuk memahami Teknik dan Panduan Memulakan Penternakan Kambing.

Teknik Memulakan Penternakan Kambing

Sebelum memulakan penternakan kambing perkara berikut perlu anda kaji dan pelajari terlebih dahulu:
  1. Bagaimana mencari sumber modal bagi projek penternakan anda.
  2. Tips pemilihan baka kambing untuk memulakan projek penternakan anda.
  3. Bagaimana membina kandang dengan kos yang rendah.
  4. Bagaimana menyediakan bekalan makanan yang mencukupi dengan kos yang rendah untuk ternakan anda.
  5. Bagaimana memerah susu kambing dengan betul.
  6. Bagaimana menyambut kelahiran kambing.
  7. Gejala-gejala atau penyakit-penyakit yang selalu dihidapi oleh kambing dan bagaimana cara merawatnya, serta...
  8. Bagaimana memasarkan ternakan kambing anda.
Percaya atau tidak, selain anda menghadiri seminar, latihan dan mendengar sendiri perkongsian penternakan kambing anda juga boleh berguru dengan BUKU. Buku ni tak pandai marah orang, tak perlu duduk berjam-jam dalam dewan dengar penceramah bercakap didepan sampai mengantuk, anda cuma perlu beli EBOOK dengan harga paling murah untuk memperolehi ilmu yang mampu menjana ribu-ribu ringgit keuntungan.

Ya, siapa sangka kambing ini ada banyak kelebihannya. Banyak produk yang berasaskan susu kambing berada di pasaran pada masa kini. Jadi, pasaran memang bukan masalahnya. 

Keistimewaan Susu kambing

Haji Manjor adalah seorang usahawan penternakan kambing di Tawau, Sabah. Beliau memulakan penternakan dengan 20 ekor kambing sahaja. Kini, sudah mencecah 800 atau lebih hasil usaha dan ilmu yang beliau ada.

Penternak kambing berjaya

Jika anda mahu berjaya seperti beliau anda perlu bertindak sekarang. Ebook Panduan Penternakan Kambing ini adalah panduan paling berguna dan harus anda miliki untuk memulakan penternakan kambing. 

Berminat memulakan penternakan kambing? Klik Sini

Sebelum itu, baca dahulu Penternak Kambing Untung RM10K Sebulan sebagai pembakar semangat untuk anda...

Semoga membantu !

Baca selanjutnya

Rabu, 6 Julai 2016

Beli Handbag Wanita Online Di Malaysia

Adakah anda sedang mencari laman web eCommerce yang menjual produk handbag? Jika dicari di carian google, memang ada banyak website menjual handbag dan saya percaya anda mahukan laman web yang boleh dipercayai, kualiti terjamin, dan penghantaran yang pantas, bukan?

Disini saya mahu kongsikan dengan anda(wanita-wanita) semua laman web eCommerce yang bertapak di Malaysia menawarkan harga handbag yang berpatutan dan kualiti terbaik.


Senarai Laman Jual Handbag Online Malaysia


# Lazada - Online Shopping Malaysia

Beli Handbag Wanita Online Di Malaysia

Lazada adalah laman jual produk online paling popular di Malaysia. Saya sendiri banyak membeli barangan elektronic disini. Antara jenis handbag yang di jual adalah :
  • Tote Bags
  • Top Handle Bags
  • Cross Body & Shoulder Bags
  • Backpacks
  • Clutches
  • Wallets
  • Wristlets

Beli sekarang! KLIK SINI


# Zalora - Women's Fashion Online

Beli Handbag Wanita Online Di Malaysia
Zalora adalah laman jual produk fashion online di Malaysia. Banyak handbag berkualiti tinggi dijual di laman Zalora ini. Antara jenis handbag yang dijual adalah:
  • FOSSIL
  • MANGO
  • ALDO
  • ZALORA
  • VINCCI
  • PUMA
  • ALFIO RALDO
  • SOMETHING BORROWED
  • TOPSHOP
  • ESPRIT
  • FJÄLLRÄVEN KÅNKEN

Beli sekarang! KLIK SINI


# BagBeg - Elegant Design, Premium Quality

Beli Handbag Wanita Online Di Malaysia

Bagbeg menjual produk handbag premium kualiti yang diimport diluar negara. Banyak pilihan handbag menarik dan bergaya disini. Antara jenis handbag yang dijual adalah:
  • Boston
  • Bucket
  • Clutch
  • Hobo
  • Messenger
  • Purse
  • Satchel
  • Tote Bag

Beli sekarang! KLIK SINI



# Christy Ng Shoes - Custom Made Bag

Beli Handbag Wanita Online Di Malaysia

Handbag yang dijual di laman web ini adalah Custom Made. Boleh tengok jika design berkenaan.

Beli sekarang! KLIK SINI



# Narquirkee - Branded Handbag

Beli Handbag Wanita Online Di Malaysia

Mahukan handbag berkualiti dan menarik? Narquirkee adalah tempat mencarinya. Harga agak mahal tapi handbag berkualiti dan berjenama memang sesuai dengan harganya.

Beli sekarang! KLIK SINI



# Bonita - Signature Women Bag

Beli Handbag Wanita Online Di Malaysia

Harga berpatutan. Bonita signature dan clasic design. Boleh usha mana yang berkenan dihati.

Beli sekarang! KLIK SINI



# Worldwfashion - Online Fashion Store Malaysia

Beli Handbag Wanita Online Di Malaysia

Murah, dan menarik. boleh usha handbag dekat laman ini. kebanyakkan nampak simple, dan ada juga korean style. Hati wanita mana nak tau, citarasa masing-masing..

Beli sekarang! KLIK SINI



Pilihan ada ditangan anda, anda berhak memilih laman web mana yang berkenan dihati. Sebelum melakukan pembelian, pastikan anda membaca cara penghantaran dan stok handbag tu terlebih dahulu. Jika ada review produk lagi bagus, tengok review boleh meyakinkan kita untuk membuat pembelian.

Selamat membeli belah online!

Baca selanjutnya