Cara Aktifkan Kad ATM/Debit Melalui Maybank2u

Cara Aktifkan Kad ATM/Debit Melalui Maybank2u | Sebelum ini, saya ada kongsikan bagaimana untuk menggantikan Kad ATM atau Debit Maybank anda secara atas talian (online) dengan mudah menggunakan Maybank2u sahaja.
Baca - Cara Tukar Kad ATM/DEBIT Maybank Secara Online
Seperti yang dijangkakan, kad atm/debit kad saya sampai dalam tempoh 14 hari bekerja. Dan, taadaaa..inilah kad ATM/DEBIT Maybank saya yang baru..malangnya, lupa tukar kad dengan wajah sendiri pulak..tak apa lah, lain kali saja..haha..

Kad ATM/DEBIT Maybank Baru 
Untuk mengaktifkan Kad ATM/Debit Maybank, ada beberapa cara iaitu:

Cara 1: Menggunakan Mesin ATM --> Masukkan Kad Baru (menggunakan nombor pin yang sama) -->Lain-lain Urusan -->Pilih Pengaktifan Kad --> Selesai.

Cara 2: Datang ke mana-mana Cawangan Maybank dan aktifkan di kaunter Maybank.
Cara 3:  Menggunakan Maybank2u.

Memandangkan, saya memang tak ada masa nak berurusan dikaunter dan berbaris di mesin ATM. Maka, cara paling mudah adalah dengan menggunakan Maybank2u. Lebih mudah, selamat dan cepat! 

Cara Aktifkan Kad ATM/Debit Melalui Maybank2u

Saya akan terangkan bagaimana proses untuk mengaktifkan Kad ATM/Debit Maybank baru dengan menggunakan Maybank2u. Berikut adalah cara-caranya:

Langkah 1: Log in seperti biasa ke akaun Maybank2u.
Langkah 2: Pilih "Card Management".


Langkah 3: Pilih "ATM/Debit Card".


Langkah 4: Paparan seperti dibawah akan keluar, pastikan 4 digit terakhir kad ATM/Debit sama dengan kad yang anda dapat tu. Kemudian, klik "Activate Now"


Langkah 5: Masukkan maklumat kad ATM/Debit baru dan request TAC Number. Kemudian, "Confirm".


Dibahagian bernombor 1 tu, masukkan 8 digit nombor Kad ATM/Debit. Boleh "View Sample" untuk melihat contoh, atau tengok gambar dibawah ini.

Sample 8 Digit Terakhir Kad ATM/Debit

Langkah 6: Paparan dibawah akan keluar dan pastikan Status adalah SUCCESSFUL! 


Selesai ! Mudah kan? 

Menurut maklumat daripada kakitangan Maybank, kad baru ni mempunyai fungsi PayWave,  dengan ciri keselamatan pin menggantikan 'tandatangan' sebelum ini. Sentuhkan kad dan masukkan 6-digit pin keselamatan anda untuk membeli-belah nanti.

{ 26 comments.. read them below or add one }

Ahmad Hasif Ahmad Hasif 16 Ogos 2016 7:24 PTG
bagus info ni.. so far dekat sini mostly guna cimb so terminal pun dari cimb dulu takperlu masuk pin skrg ni kena masuk pin walaupun ia bawah dr RM250 bila guna kad maybank.. hurmm.. tak sure la sebab lain terminal or mcm mana.. Sbb di terminal tu jika dulu ada pilihan kredit or debit skrg bila cucuk je terus auto masuk pin..

Maybe setiap terminal skrg kena ada panel penghadang kiri kanan untuk lindungi pin dari org lain dan cctv nampak.. :D :D haha...
Irda Garmin Irda Garmin 16 Ogos 2016 8:01 PTG
ehehhe..saya sampai sekarang belum lagi tukar..:)..tak tahu bila nak tukar ni,maybank sebelah ofis je..huhu
Dkna Abza Dkna Abza 19 Ogos 2016 10:47 PG
baru jer buat beberapa hari lepas.. tunggu kad sampai depan pintu jer hahaa
Elih Japahar Elih Japahar 19 Ogos 2016 6:52 PTG
Signature boleh ditiru, no pin pula boleh dicuri..ciri keselamatan ni rasanya akan diupgrade mengikut peredaran masa..
Elih Japahar Elih Japahar 19 Ogos 2016 6:53 PTG
Kalau tak ada masa, tukar online je lah..senang sangat
Elih Japahar Elih Japahar 19 Ogos 2016 6:54 PTG
Wahh..ada tukar dgn wajah sendiri di kad tu ke? 2 minggu jugak tu baru sampai..
Cik Itah Cik Itah 22 Ogos 2016 12:01 PTG
hehehe sy takda akaun maybank ..
Me Me 27 September 2016 11:23 PTG
Tq tq sgt membantu.......
Me Me 30 September 2016 11:48 PTG
Lepas aktifkan online..kad boleh guna terus tak?
Me Me 5 Oktober 2016 1:29 PTG
Terima kasih En. Elih :)
Roland Jb Roland Jb 11 Oktober 2016 10:54 PG
kalau ganti kad via maybank2u dia akan hantar kad baru by pos ker dalam lepas 14 hari hantar permohonan? Atau kita kena ambil ke bank sendiri?
Elih Japahar Elih Japahar 11 Oktober 2016 12:20 PTG
Yup. Kad akan diposkan ke alamat yg awak masukkan dlm permohonan kad baru tu. Tak perlu ke bank lagi.
rosz rosz 14 Oktober 2016 7:13 PG
Saya dh lebih 2 mgu x dpt lg kadnye. mcm mn nak tau bila kita akan dapat kad tu ya?
Elih Japahar Elih Japahar 14 Oktober 2016 9:57 PG
2 minggu itu bermakna baru 10 hari, 14hari bekerja lebih kurang 3 minggu :) Kejap lagi sampailah la tu..kalau tak sampai lagi pun, kad lama masih boleh pakai..untuk pertanyaan lanjut boleh call careline maybank: 1-300 88 6688

Harap maklum.
cik bean cik bean 18 Oktober 2016 2:47 PTG
Tq sgt membantu..nak tnya..8 digit kad bru mna nk dpt..kat situ ada 4 no saja kt blkg ..maaf tnya..terima kasih..
Elih Japahar Elih Japahar 19 Oktober 2016 8:06 PTG
8 digit yg dimaksudkan diatas adalah 8 digit terakhir nombor kad tu...

Sebagai contoh:
No pada kad : 1111 2222 3333 4444

Masukkan 8 digit..so, awak ambil 3333 4444 (8 digit lah tu)

Harap faham. Terima kasih.
syuhadah johar syuhadah johar 26 Oktober 2016 8:27 PTG
nak Tanya, num pin utk kad baru still guna num pin yg lama ke? TQ
Elih Japahar Elih Japahar 26 Oktober 2016 8:37 PTG
Betul, number pin masih sama melainkan awak tukar. Kad tukar, number pin tetap sama.
Tanpa NamaTanpa Nama 31 Oktober 2016 11:05 PG
Terima kasih untuk infonya. Torbaik..baru je mohon on9 3 minggu lagi menunggu..
Nur HaFizaH Nur HaFizaH 31 Oktober 2016 4:13 PTG
Sebelum ni saya buat guna m2u..sampai sekarang tak sampai lagi.. Rasanya dah nak dekat sebulan.. Cuba kol mybnk hotline xdpt2 lagi.. Tau tak mcmana nak tau kita buat pertukaran kad bila? Saya lupa.
Sharif Hakimi Sharif Hakimi 26 Disember 2016 3:12 PG
Saya dah buat penukaran melalui maybank2u, dah dapat pun card. Cuma tak dapat utk pengaktifan. Saya try buat by maybank2u, step4 tu saya keluar replace shj tak keluar active now. Cuba dekat atm dia kata transaksi anda gagal. Kenapa ya?
amy cozzo amy cozzo 29 Disember 2016 9:18 PTG
aku heran nie, pesal aku nya xde "activate now" tu? yg ada "replace card".. nk kata da aktif, try wat payment x lepas