100 Cara Buat Duit Dengan Blog

100 Cara Buat Duit Dengan Blog | Hari demi hari, blogger di Malaysia ini semakin ramai. Kalau dikira mungkin boleh mencecah puluhan ribu. Ada yang berblogging atas niat suka menulis, suka berkongsi infomasi dan yang paling ramai saya tengok adalah mahu menjana pendapatan sampingan..mahu buat duit dengan blog..

Tipulah kalau tak ada niat nak buat duit dengan blog kan? biarpun permulaan usaha agak sukar, namun melihat hasil pendapatan yang semakin bertambah setiap bulan, siapa yang tak gembira?

Saya nak melihat anda juga gembira dengan hasil pendapatan melalui blog. Maka, saya ingin berkongsikan dengan anda beberapa cara buat duit dengan blog yang mungkin sudah ramai yang tahu. Tetapi sebagai newbies saya banyak research tentang potensi menjana pendapatan dengan blog.


Berikut adalah 100 Cara Buat Duit Dengan Blog hasil daripada research yang saya buat, ( 8 cara, 95 saluran laman web). 

Program Affiliate - Promosi Menggunakan Affiliate Link dan Banner

Program affiliate merupakan cara yang paling popular dikalangan blogger. Pendaftaran sebagai ejen affiliate kebiasaannya percuma. Anda hanya perlu mendaftar sebagai ejen affiliate dan promosikan link atau banner laman web berkenaan melalui blog, facebook, twitter, instagram, whatapps dan juga melalui email. Komisen yang diberikan agak lumayan, iaitu 50% hingga 70% untuk jualan Ebook dan 5%-12% untuk laman web produk lain melalui affiliate link yang anda promote.

1. Klikjer.com - Ebook
2. Onpay.com - Ebook
3. InvolveAsia - Promosi Laman Web E-commerce dan banyak lagi
4. Lazada.my - Pelbagai Barangan 
5. Zalora.com.my - Handbag, Fashion dan Aksesori Wanita
6. BagBeg.com - Handbag
7. SSPN-i Plus - Skim Simpanan dan Insuran
8. Agoda.com - Tempahan Hotel Online
9. BusOnlineTicket.com - Tempahan Bus Online
10. Bonia.com - Handbag, And Shoes
11. Amazon.com - Pelbagai Barangan
12. Ezbuy.my - Pelbagai Barangan 
13. Hotels.com - Tempahan Hotel Online
14. Majordrop.com - Aksesori dan Pakaian
15. Dentaldepatures.com - Tempahan Klinik Pergigian Online
16. Graciasonlinestores.com - Pelbagai Barangan
17. MilkTee.nu - Pakaian Fesyen Wanita
18. Motherhood.com.my - Barangan Bayi dan Ibu
19. Printcious.my - Gift Shop 
20. Naquirkee.com - Pakaian dan Aksesori
21. Qoo10.my - Pelbagai Barangan 
22. Photobook.com.my - Tempahan Photo Album Online
23. Rnscollectionmy.com - Handbag, Aksesori, Pakaian Fesyen Wanita
24. Rosegal.com - Pakaian Fesyen Lelaki dan Wanita
25. Stylebop.com - Pakaian Fesyen Lelaki dan Wanita
26. Vivererosse.com - Aksesori dan Kecantikan Wanita
27. Vpn.asia - Langgan VPN Online
28. Weeding.com.my - Pakej Perkahwinan
29. Winetalk.com.my - Produk Wine
30. Worldwfashion.my - Aksesori dan Keperluan Wanita
31. Tim Infokerjaya - Ebook Niche Kerjaya
32. 91loading.com - Fashion, Gadget, Beauty, Safety And Health
33. Bfab.my - Beauty Salon And SPA

Program Dropship - Berniaga Tanpa Kedai 

Sesetengah syarikat/laman web mengenakan caj pendaftaran untuk agen stokis atau dropshiper.Yuran sebagai dropshiper/agen stokis selalunya dibayar sekali sahaja untuk keahlian sepanjang hayat. Namun, banyak juga yang PERCUMA..tugas anda adalah sebagai 'runner' atau orang tengah, penghantaran barang yang diebli melalui anda akan diposkan terus oleh pihak syarikat kepada pelanggan anda.

34. BookCafe.com.my - Jualan Buku Online
36. Bajuborong.com - Pakaian
37. Komuten.com - Pelbagai Barangan
38. Supermodelmy.com - Produk Kecantikan dan Aksesori Wanita
39. Tudung2u.com.my - Tudung Wanita Muslimah
40. Handbagwholesale.my - Handbag
41. Mycutieshop.com - Pelbagai Barangan
42. Esgesee.com - Pakaian Fesyen Korea
43. Cute4ushop.com - Pakaian Fesyen, Aksesori, Kecantikan dan Kesihatan
44. Happy2u.cc - Aksesori, Kasut, Cermin Mata dan Sebagainya
45. Summerglitz.com.my - Keperluan Ibu Menagndung, Barangan Bayi dan Aksesori
46. Digitalzone2u.com - Barngan Elektronik
47. OrionDream.my - Pakaian Fesyen Wanita
48. Dropshipmalaysia.my - Pelbagai Barangan
49. Windowshopping.my - Pakaian Lelaki dan Wanita, Tudung, Pakaian Kanak-Kanak
50. Mzbeautyshop.blogspot.my -
51. Whizet.com
52. Kamekitak.blogspot.my
53. Hcubeshop.blogspot.my
54. Demiborong.com - Pelbagai Barangan
55. Mmlycollection.com
56. Hundredtwenty.my
57. Mamapayish.com - Barangan Bayi
58. Geekdigger.com
59. Alibaba.com - Pelbagai Barangan
60. Simplehijab.co
61. Jelitasara.com
62. Dyana.com.my
63. Baranganbayimurah.com - Barangan Bayi dan Kanak-Kanak
64. Ilovesuperstore.com
65. Muhsininshop.com
66. Customlaptopskin.blogspot.my
67. Yourdropshipping.lot.my - Pelbagai Barangan
68. Barangmurahshop.lot.my
69. Shazniedelima.com.my - Pelbagai Barangan
70. Iveaonline.shoppy.my - Pelbagai Barangan
71. Promas.com.my - Taqwim Solat Digital
72. Sofiaellenfashiongallery.blogspot.com - Tundung, Hijab
73. Moonabaya.com - Pakaian Muslimah, Tudung 
75. Dbellezabeauty.blogspot.com - Produk Kesihatan
76. Borongmalaysia.com - Pelbagai Barangan
77. Snowdrop.com.my - Kit & Pantyliner, Aksesori
78. Lilkiddo.com - Keperluan Ibu Mengandung, Berpantang dan Barangan Bayi
79. Taamaaraa.com - Produk Kecantikan Wanita
80. Bajucomeluntukanak.com.my - Pakaian Kanak-Kanak
81. Mykidscollection.my1stop.com.my - Buku Pendidikan Awal Kanak-Kanak
82. Innfashion.com.my - Pakaian Wanita
83. 1stopdropship.blogspot.my - Lubuk Dropship Malaysia
84. Store.onedropperfumes.com - Perfume Lelaki dan Wanita
85. Dropship.net.my - Pelbagai Barangan
86. Mamajambu.com - Pakain Wanita Muslimah
87. Vgoshop.my - Pelbagai Barangan
88. Oohija.com - Pakaian Wanita Muslimah
89. Babysmarties.com - Pakaian Kanak-Kanak
90. Penapiscoway.com - Produk Penapis Coway

Program Pengiklanan - Sebagai Publisher 

Hampir sama konsep dengan program affiliate cuma bezanya, anda harus meletakkan banner iklan kedalam blog anda untuk menarik perhatian pengunjung untuk klik pada iklan. Terdapat banyak jenis iklan iaitu bayaran mengikut PPC, CPC, CPM, CPL, CPA, CPUV.

91. Google Adsense - Produk Google
92. Nuffnang.com.my - Pengiklanan
93. Innity.com - Pengiklanan
94. Revenuehits.com - Pengiklanan
95. Lynk.my - URL Shortener

Program Advertorial / Review Produk 

96. Advertorial atau review produk kebiasaanya mempromosikan produk orang lain. Kita sebagai blogger adalah umpama 'duta' kepada produk tersebut dengan cara samada berbayar atau berpeluang menggunakan produk tersebut secara percuma sebagai simbolik 'upah' kepada blogger untuk review produk tersebut. Kebiasaanya, dibayar dengan upah RM30 sehinga RM300 bergantung kepada persetujuan blogger dan syarikat atau individu tersebut. Mungkin ada juga yang lebih mahal bayarannya.

Sewa Tapak Iklan Di Blog 

97. Menyediakan ruang iklan di blog. Banner syarikat atau individu akan diletakkan selama sebulan atau sehingga setahun mengikut persetujuan yang ditetapkan. Bayaran yang biasanya dikenakan adalah RM10 sehingga RM100 sebulan, tetapi mungkin ada bayaran lagi tinggi daripada itu. 

Giveaway Atau Contest

98. Menyertai giveaway, contest dan cabutan bertuah yang dianjurkan oleh blogger dan syarikat tertentu juga merupakan sumber untuk dapat duit dengan blog. Kalau tak berjaya, boleh cuba lagi..kalau menang itu merupakan bonus untuk anda.

Servis

99. Menyediakan perkhidmatan seperti edit blog, buat header, buat banner, buat blog dan sebagainya juga merupakan cara buait duit dengan blog. Ada blogger yang mengenakan bayaran sehingga ratusan ringgit untuk meng'edit' sebuah blog. 

Cara Buat Duit Dengan Blog

100. Akhir sekali, buatlah duit dengan blog melalui cara dan panduan yang betul..dapatkan Panduan Buat Duit Dengan Blog melalui Ebook ini. Gandakan usaha, pasti kejayaan milik anda.



Semoga dengan perkongsian ini boleh memudahkan anda mencari cara buat duit dengan blog. Anda boleh fokus untuk satu cara atau buat kesemuanya, terpulang kepada diri anda sendiri. Lagipun, kalau anda berjaya nanti bukan saya yang dapat duit ha3x..

Selamat menjana pendapatan sampingan dengan blog!

Tag : Tip Panduan
12 Komentar untuk "100 Cara Buat Duit Dengan Blog"

menarik ni tuan.. maybe akan lebih tumpu dekat editor review, and servis.. cuma belum capai lagi je matlamat tu.. hehe..

Dalam banyak-banyak cara buat duit tu, boleh cuba satu cara dulu.
Yang penting, buat.

byk cara nak buat duit dengan blog ni..

Alhamdulillah since 2007 dah start jaga income dari blog. La nie, dah jadi sumber utama.

menarik...buat masa ni nuffnang dan zalora jer yang sya berkesemptan..

banyaknya senarai tu... sampai 100 tu :D

wah....banyaknya, ada 100 cara tu...pilih sajelah, ye tak??

wow...banyaknya dan jika dibuat sungguh-sungguh boleh memberi hasil

banyak caranya.. kena bijak dalam membuat pilihan..:)

teringin pula sy mencuba..cuma belum berksempatan..dan buta it juga

Tu dia..bukan main banyak lagi cara buat duit dengan blog..bagi saya apa yang paling penting adalah jangan tertumpu pada satu jenis cara buat duit saje kerana ianya sangat berisiko. Pelbagaikan cara buat duit untuk mendapat pendapatan yang lebih baik dan masa depa yang lebih cerah.

Sekadar pandangan noob hehe :-)

Back To Top