Sabtu, 30 Disember 2017

How To Own A House In Malaysia?

There are many properties for sale in Malaysia such as properties in Penang or properties in Kuala Lumpur. Buying a house can be quite a daunting experience especially for first timer. This article will guide you through the checklist that you need to know before buying a house in Malaysia. There is also a complete guide to the basics of applying for a housing loan for you to refer if you wish to understand more on the process of applying for a housing loan. 
How To Own A House In Malaysia?


1 - Invest in yourself
First of all, you should invest in yourself by educating yourself more on the property knowledge in Malaysia. Spend your free time to meet up with the property experts, investors and homebuyers to learn some knowledge from them. 

2 - Average prices of houses
Next, you will need to do a survey to find out the average property prices in Malaysia. The houses in Kuala Lumpur is the most expensive with an average price of approximately RM500,000.

3 - Expenditure breakdown
In addition, you will also need have the breakdown of expenditure. You need to plan a budget and manage your finance. It is recommended that you do not allocated more than ⅓ of your monthly income to pay for the home loan.

4 - Types of home
Next, you will need to decide on which type of house you prefer: apartment, condominium, terrace house, detached house, semi- detached house, townhouse and so on. With no many types of houses available for you to choose from, you need to decide which type of home suits your budget and needs the most. 

5 - Downpayment
After deciding which house you would like to purchase, it comes the down payment. Typically, you will need to pay a 10% of the property’s price as the down payment, if you manage to secure a 90% bank loan. Hence, you will need to ask yourself whether you have enough cash to pay for the down payment.

6 - Affordability
After that, you need to have a financial plan to determine if you can afford to buy a house. There are expenses that you need to take into account, such as your spending habits, down payment, monthly mortgage payment, savings and so on. You need to make sure you can afford to buy a house before you make a huge commitment of buying a property.

7 - Home loan and interest rates
Next, you will need to check for interest rates offered by different banks. The interest rates offered by the bank is determined by Base Lending Rate (BLR) that is set by the Bank Negara Malaysia (BNM). However, different banks will have different interest rates as well. Do your research on the interest rates offered by different banks. 

8 - First time homebuyer schemes
You can also check out the first time homebuyer schemes, such as the 1 Malaysia Housing Programme (PR1MA) and My First Home Scheme. Do check out the criteria to see if you are an eligible applicant for the scheme.




9 - Real estate agent
After checking out the homebuyer schemes, you can now engage an expert or a real estate agent. List down your criteria of home that you are looking out for, such as the type of home, location, size, land tenure, loan tenure and your estimated budget. With their expertise, it will not take them a long time to come back with good news for you.

10 - Offer
After you found the right house for yourself, it is time to make an offer that is agreeable among both the seller and you. Once you have reached an agreeable purchase price, you need to sign the standard documents and make a payment of 2% earnest deposit. 

11 - Bank loan
After the signing, you need to find out the different housing loans offered by different banks. Apply for a housing loan that best suits you. 

12 - Lower monthly installment
If you wish to lower down your monthly mortgage payment, you could always do so by paying a bigger sum of down payment, apply for a bank loan with the lowest interest rates and opt for a longer period for your housing loan.

13 - Additional costs
Moreover, you will also have to take the additional costs into account. Other than the 10% down payment that you need to pay, there are also the renovation fees, legal fees, stamp duty and a 6% of government service tax that you need to pay for the real estate agent fees. 

14 - Seal the deal
After all the signing of documents and loan application, it is time you contact the seller to get your keys to your new house.

15 - Renovation
Once you get your keys, it is time to plan for renovation. Engage with your interior designers and contractors to tell them your desired floor plan and designs that you prefer. 

16 - Move in
Lastly, pack your things and move into your new house. Arrange for a housewarming and invite your family and friends over to your new house.  

In conclusion, the procedures of buying a home on your own is not diffuclt as long as you plan ahead and stay within your budget. Remember to always be realistic as you do not want to get yourself into a financial burden after getting a home. 

Baca selanjutnya

Mee Tauhu Sumbat Sedap Yang Mesti Dicuba

Mee Tauhu Sumbat Sedap Yang Mesti Dicuba di Kota Kinabalu, Sabah. Jika anda berkunjung ke Sabah, salah satu tarikan pengunjung adalah makanan seafood (makanan laut) yang sangat segar. Anda boleh merasa keenakan masakan makanan laut yang memang luar biasa jika anda tahu dimana lokasi yang terbaik di Kota Kinabalu. Selain makanan seafood, terdapat juga makanan lain yang mungkin anda tidak pernah makan lagi.
Mee Tauhu Sumbat Sedap Yang Mesti Dicuba
Restoran Mee Tauhu Sedap, Kota Kinabalu
Kali ini, saya berkesempatan singgah menjamu selera di Restoran Mee Tauhu Sedap. Restoran ini terletak betul-betul berhadapan dengan kawasan Politeknik Kota Kinabalu, Sabah. Bangunan baru yang banyak didirikan di seberang jalan ini menghidangkan resepi Mee Tauhu yang berasal daripada Tawau. Penyediaan yang cukup mudah, namun unik pada kuah tauhunya. Jika penyediaan kuah yang kurang baik, pasti resepi ini tidak sesedap yang asal.

Restoran Mee Tauhu Sedap menyediakan 5 jenis menu Mee Tauhu dengan harga yang murah dan berbeza-beza, antaranya adalah:
  1. Mee Tauhu Biasa (Tauhu Sumbat + Tauhu Putih) – RM5.00
  2. Mee Tauhu Luar Biasa (2 Tauhu Sumbat) – RM5.50
  3. Mee + 1 Tauhu Putih – RM3.00
  4. Mee + 2 Tauhu Putih – RM4.50
  5. Mee + 1 Tauhu Sumbat – RM3.50

Selain resepi Mee Tauhu, restoran ini juga menyediakan masakan popular di Sabah iaitu Nasi Putih + Ikan Boulu/Susu Tanpa Tulang dengan harga RM12.00
Mee Tauhu Sumbat Sedap Yang Mesti Dicuba
Hidangan Menarik Disini
Mee Tauhu Sumbat Sedap Yang Mesti Dicuba
Antara Menu Yang Disediakan Di Restoran Mee Tauhu Sedap

Saya bukan kali pertama makan disini, setiap kali ada tugasan luar di kawasan Sepanggar, saya memang akan pergi ke restoran ini untuk makan. Biasanya, saya minta extra satu piring Mee sebab satu piring saja memang tak cukup haha!

So, apa yang kami order?



Mee Tauhu Biasa ( 1 Tauhu Sumbat + 1 Tauhu Putih) x 3 = RM15.00
Chinese Tea x 3 = RM3.00
Kos untuk bayar makan tengah hari untuk 3 orang hanya RM18.00

Lokasi Restoran Mee Tauhu Sedap Kota Kinabalu

Bukan semua restoran di Kota Kinabalu menghidangkan Mee Tauhu ! Nak cuba? Boleh berkunjung ke restoran ini..

Lokasinya, boleh rujuk printscreen Waze dibawah..
Mee Tauhu Sumbat Sedap Yang Mesti Dicuba
Lokasi Restoran Mee Tauhu Sedap

Koordinat – 6.095, 116.161

Restoran Mee Tauhu Sedap, Lorong Pusat Komersial B4, Kota Kinabalu, Malaysia. 

Sign board besar "Mee Tauhu Sedap" boleh nampak dari jalan raya. Confirm tak sesat punya!

Selamat mencuba dan menjamu selera yaa..

Baca selanjutnya

Jumaat, 29 Disember 2017

6 Tip Memilih Produk Pasti Untung Untuk Dijual Secara Online

6 Tip Memilih Produk Pasti Untung Untuk Dijual Secara Online. Bagi anda yang baru nak belajar cara mulakan bisnes online, perkara pertama yang bermain difikiran anda adalah “nak jual produk apa?” dan kalau dah ada produk, “nak jual dimana?”. Siapa yang tak nak jadi peniaga pada masa sekarang ni? Mengharapkan gaji setiap bulan mungkin tidak mencukupi untuk menanggung perbelanjaan keluarga, ditambah pula dengan bayaran bil dan pinjaman kereta atau perumahan.

Tidak kira anda nak  menjual produk dropship atau menjual produk borong terus daripada pengilang atau jenis platform apa anda gunakan untuk tujuan penjualan online boleh mengaut keuntungan yang agak lumayan. Namun, untuk mendapatkan produk yang sangat laku keras untuk dijual, dimana? Stok produk tersebut hendak dapatkan dari mana?
6 Tip Memilih Produk Pasti Untung Untuk Dijual Secara Online

Untuk membantu anda, saya kongsikan 6 tip yang boleh digunakan sebagai panduan memilih produk yang laris dan permintaan tinggi agar bisnes anda berjalan dengan lancar nanti.

1 – Pilih Produk Yang Mempunyai Carian Tinggi Oleh Pengguna Internet
Kajian terhadap demand pengguna amatlah penting. Selalunya, produk yang boleh menyelesaikan masalah dan memudahkan sesuatu aktiviti mendapat perhatian dan permintaan daripada pelanggan. Kajian tersebut boleh dilakukan dengan membuat survey daripada rakan-rakan kerja, keluarga dan jika mempunyai bajet untuk mengupah freelancer untuk melakukan survey bagi menentukan produk yang sesuai dijual.

2 – Produk Yang Mudah Dihantar Kepada Pelanggan
Produk yang anda jual haruslah mudah dihantar. Sebab tu dalam memilih produk, pemilihan saiz dan berat perlu diambilkira. Seeloknya, barang tersebut tidak mudah pecah dan tidak memerlukan perkhidmatan penghantaran khas yang melibatkan kos penghantaran tinggi.

3 – Pilih Produk Yang Mempunyai Kadar Keuntungan Sehingga 50% 
Jika anda perasan, ada produk yang sama dijual dilaman web ecommerce di Malaysia yang dijual di negara luar dengan harga jauh lebih murah! Itu bermakna, laman web tersebut juga memborong produk dari negara luar untuk dijual di Malaysia. 
Perbezaan Harga Di La**** Malaysia dan Taobao China

Margin keuntungan? Mungkin anda boleh rujuk artikel dibawah ni...
Baca juga – Mulakan Bisnes Dengan Memborong Barang Dari China Secara Online
Margin keuntungan boleh menjadi 25% hingga 50% jika dijual dengan harga pasaran di Malaysia. Pilihlah produk yang sesuai dan mempunyai margin keuntungan sesuai dengan keinginan anda.

4 – Buat Kajian Pesaing-Pesaing Anda
Walaupun produk anda menarik, tetapi jika terlalu ramai pesaing yang menjual produk yang sama mungkin anda memikirkan produk yang kurang persaingan sedikit. Buat kaji selidik atau kajian terhadap pesaing-pesaing anda melalui enjin carian Google, Facebook, Instagram atau Twitter dengan menggunakan kata kunci (keyword) yang sesuai dengan produk anda.

5 – Pilih Produk Yang Belum Pernah Dijual, Berbeza Dan Menarik
Jadilah yang pertama menjual produk yang menarik tersebut. Lakukan study terlebih dahulu tentang kebaikan dan cara penggunaan produk anda.  Jika ada persamaan dengan produk lain, highlightkan kelainan dan perbezaan produk tersebut dengan produk anda. Untuk menerangkan semua ini, boleh gunakan ayat-ayat power untuk menarik minat pengguna di Facebook atau gunakan video. Namun, perlu diingatkan bahawa produk anda tidak selama-lamanya akan laku. Jika jualan semakin merosot dan permintaan kurang, itulah masanya ada perlu beralih kepada produk yang lain.

6 – Pilih Laman Web Borong Yang Dipercayai
Setakat ini, laman web Taobao China merupakan pilihan terbaik untuk memborong produk yang murah. Biarpun banyak laman web agen Taobao di Malaysia sekarang ini, tapi jika anda beli terus melalui Taobao mungkin kos penghantaran lebih murah dan boleh dipercayai.

Baca juga - Review Ebook Rahsia Taobao - Panduan Borong Dari China Secara Online
Tahukah anda?

Untuk memborong sendiri dari China, anda perlukan Passport dan Visa, Penginapan Hotel, Jurubahasa, duit makan dan minum dan sebagainya. 

Kini, anda boleh memborong secara atas talian sahaja, boleh jimat ratusan ringgit dan mungkin juga ribuan ringgit. Anda cuma perlukan laptop, internet dan ebook panduan borong dari china ini. Jika sudah ada produk untuk dijual tetapi mahu mencari produk lain untuk di jual di Malaysia bolehlah mencuba memborong barang dari China dengan mudah.

Semoga perkongsian ini membantu anda untuk membuat pemilihan produk yang akan dijual nanti. Terima kasih kerana sudi membaca 6 Tip Memilih Produk Pasti Untung Untuk Dijual Secara Online ini.

Baca selanjutnya

Rabu, 27 Disember 2017

6 Cara Buat Duit Dengan Blog

Ramai yang nak menjana pendapatan sampingan. Namun, ramai yang tak tahu dimana lubuk terbaik yang sesuai dengan kepakaran dan minat yang anda miliki. Kini, terdapat banyak cara untuk mendapatkan pendapatan sampingan secara online. Antara cara yang biasa dibuat adalah menjual produk dropship atau jual pakaian bundle di pasar malam. Tetapi, tahukah anda bahawa berniaga secara online dan membuat duit melalui blog merupakan cara paling baik pada zaman teknologi serba canggih ini?

Menulis blog pun boleh buat duit? Ya. Betul. Dengan melalui blog, anda boleh menjana pendapatan yang banyak melalui beberapa cara. Saya sendiri merupakan blogger separuh masa tapi boleh menjana ratusan ringgit sebulan, apatahlagi blogger fulltime yang memang aktif menulis artikel dan menyertai event sana sini. Boleh jadi, mereka boleh mengaut pendapatan 4 hingga 5 angka sebulan.
Baiklah, jika anda serius nak buat duit dengan blog, baca 6 cara ini dahulu. 
6 Cara Buat Duit Dengan Blog

Saya kongsikan melalui pengalaman saya sendiri , antara cara buat duit dengan blog yang saya gunakan adalah:

1- Affiliate
Pendaftaran untuk menyertai program affiliate kebiasaanya percuma. Namun, ada sesetengah website yang mengenakan bayaran tertentu tetapi masih banyak yang percuma. Konsep program affiliate ini mudah saja, link affiliate akan diberikan bagi setiap produk yang anda promote misalnya jualan ebook. Sekiranya harga ebook tersebut adalah RM30, maka komisen anda kemungkinan adalah 50%, bermakna komisen anda ialah RM15 bagi setiap jualan.

Blogger hanya perlu mempromosikan link affiliate dengan blog. Cara mendapatkan jualan terpulang dengan kreativiti anda, samada meletakkan banner di sidebar ataupun menulis artikel khas tentang produk ebook tersebut. 
6 Cara Buat Duit Dengan Blog
Komisen Affiliate Klikjer.com (Ebook)

6 Cara Buat Duit Dengan Blog
Komisen Affiliate Tim Infokerjaya (Ebook)

Antara program affiliate antarabangsa yang agak lumayan untuk dicuba adalah Amazon Affiliate, Clickbank Affiliate atau Aliexpress Affiliate. Manakala, beberapa program affiliate yang boleh dicuba di Malaysia adalah seperti NetKL (Domain Hosting), Lazada, Zalora, InvolveAsia (Online Shopping), Tim Infokerjaya (Ebook) dan Klikjer (Ebook).

2 -  Sewaan Tapak Atau Meletakkan Banner Iklan
Setiap blog mempunyai kekuatannya tersendiri, baik kekuatan dari segi niche blog atau mempunyai trafik yang tinggi. Lazimnya, terdapat 3 cara mendapatkan duit dengan blog melalui banner didalam blog iaitu:
  1. Program Affiliate – Daftar mana-mana program affiliate dan letakkan banner produk tersebut di blog anda. Banner iklan boleh diletakkan di header, sidebar atau didalam blog post. Setiap jualan yang terhasil daripada banner tersebut anda akan diberikan komisen.
  2. Sewaan Tapak Iklan – Pemilik produk atau peniaga selalunya menggunakan cara meletakkan banner mereka di blog-blog yang mempunyai pengunjung yang tinggi. Maka, perkara pertama anda perlu dapatkan jika dah ada blog adalah sumber trafik. Kemudian, anda boleh tawarkan harga mengikut kedudukan banner iklan diletakkan.
  3. Pengiklanan – Selain program affiliate, banyak syarikat pengiklanan yang mempunyai banner seperti Nuffnang, Innity, AdNow, Mobicow, dan Adsense. Anda boleh mendaftar mana-mana syarikat pengiklanan ini untuk diletakkan didalam blog. Anda akan mendapat komisen berdasarkan Cost-Per-Clicks (CPC), Cost-Per-Metered (CPM) atau Cost-Per-Leads (CPL).

3 – Sponsor Post Atau Advertorial
Bagi pemilik produk yang mempunyai modal yang besar , seringkali mereka akan mencari blogger yang mempunyai kriteria atau niche yang berkaitan dengan produk mereka. Namun, kebanyakkan syarikat lebih mementingkan SEO Blogger yang mempunyai kekuatan untuk membolehkan artikel mereka berada di halaman pertama enjin carian. Sponsor Post bermaksud syarikat membayar blogger menerbitkan artikel mereka dengan bayaran tertentu. Menurut pengalaman saya, minimum payment untuk sponsor post atau advertorial adalah RM100 untuk 1 artikel yang diterbitkan. 

4 – Collaboration
Terdapat banyak syarikat dan pemilik produk memerlukan kerjasama anda untuk mempromosikan produk mereka. Sebab itu, ramai blogger seringkali mendapat tawaran collaborations daripada syarikat tersebut. Tingkatkan kualiti penulisan dan trafik blog anda dan syarikat-syarikat ini akan datang sendiri mencari anda (melalui email). Bayaran tentu ada, produk juga kemungkinan akan diberikan secara percuma.

5 – Jual Produk Digital (Ebook)
Inilah rahsia penulis, bagi anda yang mempunyai minat dan kepakaran dalam bidang tertentu, anda juga boleh menghasilkan sebuah Ebook khas untuk kongsikan kepakaran anda. Sebagai contoh, ramai yang perlukan panduan tentang Saham, Hartanah, Cara Buat Duit Online, Berniaga dan banyak lagi. 

Baca - Rahsia Mudah RM1,000 Sebulan Dengan Menulis

Anda hanya perlu menulis panduan tersebut dan failkan dalam bentuk PDF, jual produk tersebut dengan menjual sendiri di blog atau menggunakan agen affiliate untuk memudahkan kerja-kerja promosi.

6 – Review
Bagi anda yang suka melancong, suka makan, suka bersolek dan suka berkongsi apa saja. Banyak pemilik produk dan syarikat seperti hotel, homestay, kedai makan, produk kecantikan dan sebagainya yang menawarkan bayaran tertentu untuk mencuba produk dan perkhidmatan mereka. Selain blog, anda juga perlu aktif facebook, Instagram dan twitter. 

Kenapa saya dah lama jadi blogger tapi tak pernah dapat job review, sponsor posts, advertorial atau collaborations ?

Semua blogger bermula dari bawah juga, tiada orang yang buat sesuatu terus berjaya..ianya bermula daripada usaha yang tak putus-putus! Salah satu cara untuk membolehkan anda mendapat job samada review, sponsor posts, advertorial atau collaboration adalah dengan menulis artikel yang percuma tentang sesuatu produk dan perkhidmatan tanpa ada bayaran. Buat dengan ikhlas, nescaya suatu hari nanti ada syrikat yang menawarkan job untuk anda.

Kenapa saya dah join program affiliate tapi masih belum dapat menjana komisen dan jualan?

Promosi produk affiliate memang agak mencabar. Kita bukan jual produk, kita hanya promote produk supaya orang lain beli. Ini bermaksud, jika anda jual Ebook Panduan Bisnes Aiskrim, anda seharusnya kongsi jenis-jenis aiskrim, mesin aiskrim, kebaikan dan keburukan, resepi aiskrim tetapi bukan ebook itu sendiri.  Jika anda promote affiliate Lazada, ceritakan salah satu produk yang ada didalam Lazada atau beli barang dari situ, kemudian ceritakan pengalaman, kualiti produk dan rekomen orang membeli di Lazada. Dengan cara ini, meningkatkan lagi keyakinan orang lain untuk membeli produk tersebut. 

Baca juga - Jana Pendapatan Sehingga 5 Angka Dengan Affiliate InvolveAsia

Dalam promosikan produk affiliate, tiada janji yang anda akan dapat jualan atau komisen cepat atau lambat. Boleh jadi, esok dah dapat jualan, tetapi ada orang yang hanya Berjaya buat sales selepas 6 bulan selepas publish artikel mengenai produk affiliate. Jadikan jualan pertama sebagai lonjakan semangat mempromosikan affiliate tersebut.

Saya sama seperti anda juga, masih berusaha konsistenkan pendapatan online melalui blog. Syukur, sehingga bulan ini masih konsisten 3 angka, kadang 4 tapi itupun kadang-kadang saja. Apa yang pasti, ianya bermula daripada minat menulis dan berkongsi sehinggalah menjadi income. Semoga dengan perkongsian ini bermanfaat untuk anda.

Baca selanjutnya

5 Reasons Why Your Business Needs An Online Store

5 Reasons Why Your Business Needs An Online Store. Giving your small business an online presence means more than simply putting up a little website with your company's address and phone number. It means setting up a virtual version of your business, with a welcoming, informative website, a Facebook page and Twitter account. In this electronic era, more people search online for the products and services they need as opposed to searching through a phone book. Ignoring this important potential marketing platform is akin to saying, "I don't need any new business."
5 Reasons Why Your Business Needs An Online Store


1 - Marketing And Sales Automation
If you’re a solopreneur or a one man show, there is only so much you can do. In order to do more, you probably have to hire a team to help you. But with an online store, you can start implementing marketing and sales automation that reduce the manual work. This will save you money on workforce. For example, instead of spending your time promoting on Facebook groups and then replying their messages, you can run Facebook ads to reach out to your target audience and get them to visit your site.

It’s even better if you have payment gateway. Your store is open 24/7 and payment gateway allows you to accept payments over the internet without having to manually check whether the payment has gone through. It’s literally like making money in your sleep!

2 - Stand Out From Your Competitors
With your own online store, you can customize it to reflect your unique business image. You can even use your own custom domain. This creates an ever lasting impression to those who visit your site. It’s great to be in your customers’ and potential customers’ minds. It will be much easier for them to come back to your site and even tell their friends about you.

3 - Get More Repeat Customers
Repeat customers are the key to a successful business. But how do you get people to keep coming back? You need to build relationship with your customers and constantly remind them to come back. If you have an online store, you can keep the relationship going even if you have more customers than you can remember.
5 Reasons Why Your Business Needs An Online Store

Customer information is automatically recorded when they place order through your online store. You can link those information with email marketing tools and send newsletters about new promotions or new products to your customer database. Since you have a website, you can use tracking scripts such as Facebook Pixel to capture your website audience and target them with ads.

4 - Faster And More Efficient Operations
Customers have placed orders and paid while you were sleeping. All you have to do is check the orders through the built-in order management system and process the orders. All the information is there. You don’t need to look through your messages to see who has paid and what they have ordered. Even better if you are doing dropship and not carrying inventory. All you have to do is forward the order info to your supplier.

If you are carrying inventory, your stocks will be deducted as customers place orders on that item. You can easily update your inventory through the inventory management system. The built-in systems in your online store will help to reduce human errors and make your operations more efficient.

5 - Better Decision Making
Last but not least is the ability to make better decisions. An online store will equip your business with more accurate data and that is important. Better decisions can help you save money and allocate resources that will bring you the best result. Let’s say you decide to use paid advertising to bring in more leads to your business. How would you know if the campaign is effective?

You can use analytics tools and built-in reporting tools to get data so you can measure your return on investment. With analytics tool like Hotjar and Kissmetrics, you can even go as far as knowing the exact behavior of visitors on your site. This allows you to make necessary changes to optimize your webstore for better conversion.

Conclusion
As you can see, having an online store for your business can make a whole lot of difference. The growth possibilities of your business is endless with an online store. It will be a major success maker for your business if you invest in getting an online store for your business.

Still not ready to invest in an online store because you don’t think you have the technical knowledge? With EasyStore, all you need to know is how to use the internet. It is really easy-to-use and we’ll guide you every step of the way. So stop thinking and get started. Your customers are waiting.

All the best!

Baca selanjutnya

Isnin, 25 Disember 2017

5 Laman Web Jual Alat Pancing Murah Di Malaysia

Laman Web Jual Alat Pancing Murah Di Malaysia. Laman Web Jual Alat Pancing Murah Di Malaysia. Bagi anda yang gemar memancing, kelengkapan memancing adalah keperluan wajib untuk dibeli. Kalau tak beli, macam mana nak memancing ikan kan? Perambut boleh dibuat sendiri atau D.I.Y tetapi tali perambut perlu dibeli juga. Pendek cerita, memancing pun perlukan modal untuk membeli kelengkapan khas untuk pancing.

Saya ada ramai rakan-rakan suka memancing, sebab saya pun memang suka memancing ikan. Hobi ini memang hobi yang ‘mahal’, lebih kurang dengan hobi bermain boling tetapi masih murah berbanding hobi bermain golf. Memancing ikan tidak memerlukan peralatan yang berjenama untuk menaikkan ikan, tetapi jenama menentukan kualiti sesetengah rod dan reel yang kita gunakan.

Dimanakah Hendak Beli Alat Pancing Murah?

Ada ramai kaki pancing yang menjadikan hobi mereka menjadi peluang perniagaan. Mengapa mereka terfikir untuk buka bisnes jual alat pancing ni? Ada seorang sahabat kata, dia mula buat bisnes jual alat pancing selepas dia tahu Cara Borong Produk Murah Dari China. Maksudnya, dia tahu mana lubuk dapatkan alat-alat pancing murah dari luar negara yang boleh dijual dengan harga pasaran di Malaysia dengan keuntungan 10 hingga 50 peratus daripada harga borong.

Baiklah, saya akan cuba kongsikan dengan anda 5 laman web E-commerce yang menjual alat-alat pancing samada Fishing Reel, Fishing Rod, atau Fishing Equipment dengan harga yang murah. Antara laman web  E-commerce tersebut adalah:

1 - Lazada Malaysia
Laman web E-commerce yang paling popular di Malaysia adalah Lazada. Terdapat puluhan ribu produk yang dijual disini samada dari dalam negara atau luar negara. Pilihan memang terlalu banyak! Jika kena pada waktu promosi, anda boleh dapat potongan harga sehingga 80% daripada harga asal. 
5 Laman Web Jual Alat Pancing Murah Di Malaysia


2 - SGshop Malaysia 
Laman web E-commerce yang baru diperkenalkan di Malaysia ini mula beroperasi di Singapura, dan kini melebarkan sayapnya di Johor Bharu. SGshop Malaysia merupakan Agen Taobao  China. Pembelian dari laman web ini memang mudah dan lebih murah. Untuk cara pembelian di SGshop Malaysia, boleh rujuk artikel ini – Shopping Murah Terus Dari China Dengan SGshop
5 Laman Web Jual Alat Pancing Murah Di Malaysia


Baca juga - 11 Perkara Anda Perlu Tahu Sebelum Membeli Di SGshop Malaysia

3 - 11street Malaysia
Laman web E-commerce, 11street Malaysia ni memang popular di Malaysia. Kebanyakkan partner yang menjual dilaman web E-commerce ini merupakan peniaga didalam negara kita. Ada syarikat penjual dan ada juga agen dropship yang berdaftar. Jika kena pada waktu promosi, diskaun memang sentiasa ada. Anda boleh saja ‘subscribe newsletter ‘ 11street dan tunggu promosi atau kod baucer potongan harga.

4 - Zmall Malaysia
Laman web E-commerce Zmall Malaysia juga merupakan agen produk daripada China. Kebanyakkan produk yang dijual di Zmall ditempah terus dari Malaysia dan pengeposan barangan anda akan dilakukan dari China terus kepada kita.  

5 – Qoo10 Malaysia
Laman web E-commerce Qoo10 Malaysia merupakan laman e-commerce syarikat Giosis Sdn Bhd. Syarikat ini adalah ‘joint ventures’ yang ditubuhkan bersama ebay, iaitu laman web ‘marketplace’ yang terbaik didunia. Harga produk pancing yang dijual disini memang murah, ianya produk luar negara yang murah. 

Saya percaya, masih ada lagi laman web E-commerce lain yang menjual peralatan memancing ni. Walaubagaimanapun, 5 pilihan diatas ini saja yang pernah saya beli online dan puas hati dengan produk dan penghantaran bungkusan yang terbaik. 

Penyenaraian laman web diatas tidak bermakna penjual-penjual online di Fan Page Facebook atau di Instagram tak bagus, cuma membeli dilaman web yang terpecaya ramai adalah mengelak daripada kes penipuan yang selalunya terjadi di laman sosial pada masa kini. Jika mahu buat pembelian online, pastikan melihat terma dan syarat pembayaran, penghantaran dan pengembalian wang jika berlaku kejadian yang tidak diingini.
Sekian untuk perkongsian 5 Laman Web Jual Alat Pancing Murah Di Malaysia ini, semoga dengan perkongsian ini dapatlah anda jumpa peralatan memancing yang murah dan berkualiti nanti.

Baca selanjutnya

Sabtu, 23 Disember 2017

5 Sebab Kenapa Peniaga Online Perlukan Blog

Peniaga online memang sangat ramai, boleh jadi 50 peratus daripada rakan-rakan Facebook dan Instagram anda merupakan peniaga online. Mereka yang berniaga secara atas talian ini mungkin ‘product owner’ atau pemilik/pengasas produk. Mungkin juga ejen dropship, dan wakil jualan sesetengah produk. 

Produk sudah ada, pada masa sekarang ni promote bukan masalah bila ada akaun media social Facebook, Instagram, Twitter atau Wechat. Namun, berapa banyak sales yang anda dapat? Jangan-jangan dah ramai rakan-rakan anda yang ‘unfriend’ anda sebab iklan yang anda post menganggu timeline mereka.
5 Sebab Kenapa Peniaga Online Perlukan Blog


Kenapa Peniaga Online Perlukan Blog?

Blogging merupakan salah satu cara untuk berkomunikasi dan menyediakan maklumat penting untuk bacaan bakal pelanggan anda. Blogging adalah satu platform pemasaran yang membantu perniagaan anda kekal berdaya saing dan membantu mengembangkan perniagaan anda nanti.

Secara perumpamaannya, perniagaan anda umpama sebatang pokok, akar-akar pokok tersebut adalah artikel-artikel yang anda terbitkan didalam blog. Kekuatan informasi yang anda kongsikan didalam blog akan membawa lebih banyak ‘organic search’ daripada enjin carian seterusnya menghasilkan jualan.


Apakah Maksud Blog?

Blog bermaksud ‘web log’ dimana anda mengongsikan idea, tips dan infomasi. Dalam blog tersebut anda boleh kongsikan maklumat tentang kebaikan, kelebihan produk, pendidikan atau mungkin juga kehidupan anda. Walaubagaimanapun, dalam blogging tentang bisnes, anda tidak perlu kongsikan tentang hal kehidupan anda melainkan untuk mempromosikan produk jualan anda, atau sesuatu penceritaan peribadi yang menjadi ikutan kepada pelanggan anda.

5 sebab utama kenapa anda perlukan blog untuk meningkatkan engagement dan leads kepada produk jualan anda adalah:-

1. Menyediakan Maklumat  Penting Tentang Produk 
Blog boleh menjadi saluran komunikasi langsung bagi anda untuk menyampaikan maklumat yang berguna kepada pelanggan anda. Ia boleh digunakan untuk memberi maklumat mendalam untuk mendidik pembaca anda tentang produk anda. Sebagai contoh, jika anda menjual ‘Coconut Oil’, lebih baik anda dapat mendidik pelanggan berpotensi tentang manfaat, panduan atau cara menggunakan minyak kelapa dalam bentuk yang lebih terperinci.

2. Menghasilkan Trafik Ke Kedai Online Anda
Rajinkan update  blog anda jika anda mahu lebih banyak trafik ke kedai anda! Salah satu cara yang berkesan untuk mendapatkan carian organik adalah melalui blog. Kandungan berkualiti masih merupakan cara terbaik untuk tewaskan pesaing anda dalam laman web enjin carian mana pun. Sudah tentu, ranking kedai online anda tidak akan mendapat di bahagian atas halaman enjin carian tetapi masih boleh meningkatkan trafik dengan ketara dari masa ke masa.

3. Platform Untuk Promosikan Syarikat Anda
Anda boleh kongsikan pada platform media sosial anda mengenai trend, sosial, perniagaan, ekonomi dengan mudah dan pantas, namun blog adalah medium yang terbaik untuk berkongsi idea untuk topik-topik yang trend dan membolehkan idea syarikat anda menyerlah.

4. Komunikasi 2 Hala
Perkara terbaik apabila memiliki blog untuk perniagaan anda ialah pelanggan anda boleh memberikan maklum balas dan mengulas mengenainya. Syarikat mendapat maklum balas yang lebih berharga daripada pelanggan sebagai balasan dan boleh memanfaatkan peluang untuk meningkatkan perkhidmatan dan produk anda. Anda secara khusus boleh meminta maklum balas pada akhir pos blog anda. Cara ini juga dapat meningkatkan kefahaman anda terhadap potensi pelanggan anda.

5. Tukar Trafik Kepada Jualan
Jika ada trafik ke laman web anda melalui blog, itu bermakna anda mempunyai peluang untuk menjadikannya sebagai jualan. Dalam kes ini, apabila anda menulis postingan blog tentang produk anda, anda harus mengambil kesempatan ini untuk membawa minat mereka ke laman web produk anda. Satu cara yang boleh anda lakukan adalah memasukkan link ke kedai online anda.

Bagaimana jika anda ada kedai online dan juga memiliki sebuah lagi blog untuk kegunaan diatas? 

Ya, pastinya pilihan yang terbaik untuk membantu meningkatkan jualan anda..

Tetapi...

Bagaimana jika ada satu platform yang boleh digunakan untuk membuka kedai online dan juga blog dengan mudah? ianya pasti lebih mudah berbanding membuat 2 blog berasingan kan?

leaderboard-05

Tahukah anda, dengan EasyStore anda boleh membuat 'online store' dan 'blog' dengan langganan yang sangat berpatutan? Untuk anda yang berminat atau ingin beralih kepada perkhidmatan lebih baik, layari EasyStore untuk maklumat lebih lanjut!

Baca selanjutnya

Ahad, 17 Disember 2017

Promenade Hotel Kota Kinabalu Celebrates The Season Of Giving In Its 'Operations Santa Jingle Belly'

Promenade Hotel Kota Kinabalu, Sabah...14th Disember 2017. Promenade Hotel Kota Kinabalu's 24/7 Operations Santa Jingle Belly kicked off with Santa trolling down the hotel's grand staircase (from the 1st Floor Foyer to the Ground Floor) while the Christmas Song 'Santa Claus is Coming to Town' was sang. Santa began collecting donations in kind (used and new), with his Jingle Belly basket, from supportive hotel guests and hotel staffs. As soon as Santa reached the Giant Santa in the hotel lobby, the hotel General Manager-Mr Hafizan Wong took all donations from the Jingle Belly baskets and placed them in the Ginat Santa's Belly to signify a simple launch of the 'Operations Santa Jingle Belly'.
Santa trolling down the hotel's grand staircase | Pic credit to https://curiostraveller.com/
Hotel General Manager-Mr Hafizan Wong took all donations from the Jingle Belly baskets

This Operations Santa Jingle Belly is open to public 24/7 until 8th January 2018 where the hotel will arrange to channel all donations to Bukit Harapan, Tuaran -  a home to metally and physically challenged residents, those who are homeless, orphans and single parents ages 4 to 55 years aol and Rumah Bukti Harapan, Inanam - a home to metally and physically challenged ages 19 to 48 years old.

"We hope that this Charity Operation paves the way towards making a difference for both homes especially during the festive seasons because sometimes, it is the little thins that occupy the biggest part of their hearts." said Wong. He added - "This is also a way for the hotel to contribute back to society as we continue to carry out our Corporate Social Responsibilities with the support from our team".

Christmas caroling by BUKIT Harapan, Tuaran

The launch was followed by Christmas caroling by some 20 residents of BUKIT Harapan, Tuaran, bringing everyone into the festive mood prior to hosted Christmas Thanksgiving Buffet Dinner together with friends from the media fraternity at the hotel's 24 hours coffeehouse - Promenade Cafe.

Once again, Promenade Hotel Kota Kinabalu ushers in the festive season with a full calendar of delicious buffet dinner and parties for the whole family throughout Christmas and the New Year. A life-size gingerbread house located at the entrance of the hotel's Lobby Lounge (i.e next to the Deli Corner) has been up since early December 2017 offering an extensive selection of festive goodies.

[Special Buy 5 FREE 1 Prepaid Vouchers for Christmas Eve & New Year's Eve Buffet Dinner each at RM175 per adult and RM75 per child, which includes performances by Viello Trio (Cellist & Violinists)]. 

Detail are as per flyers attached below.
BUY 5 FREE 1 Voucher
King Crab 

Traditional Roast Turkey & Chicken

The holiday season is not only a time for vacations, gifts searching, decorating, cooking and baking; it is also a time to sit back, relax and enjoy the company of being together with families and friends. As a saying goes 'Food tastes better when you eat with people who matters'."It is this spirit of eating together that we came up with the..#letseattogether Instagram Tag 3 Contest where top 3 lucky winners will get to eat together FREE with his or her choice of 3 friends or family members at Promenade Cafe #promenadekk, Cafe@Se7en #promenadetwu or Peppers Cafe #promenadebtu. The Contest runs on Instagram Only at @promenadehotelsnresort until Monday, 8th January 2018. Check-out details on Facebook and Instagram!"- said Ms Anita Chung (Group Director of Sales & Marketing). "In line with this Contest, we will also be officially uploading our 1 minute #letseattogether video on Instagram".- added Chung.
#letseattogether Instagram Tag 3 Contest

For current, ongoing and upcoming Food & Beverage Promotional details at the Promenade Group of Hotels, call...
Bloggers Photo [From left, blogger Junzie, blogger Mia Kassim, blogger Joe, blogger Lan & Me] | Credit to www.jun-zie.com
Promenade Hotel Kota Kinabalu
No. 4, Lorong Api-Api 3,
Api-Api Center, 88000 
Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.

Promenade Cafe in Kota Kinabalu Tel: (60) (88) 252 396 / 265 555 Ext: 5107
Promenade Cafe@Se7en in Tawau Tel: (60) (89) 982910
Promenade Peppers Cafe in Bintulu Tel: (60) (86) 858888

or Log on to www.promenade.com.my

or Follow Facebook Page, Twitter and Instagram below..

Twitter: @promendehotels

For mobile apps, download Promenade Hotels on Google Play Store


Baca selanjutnya

Rabu, 13 Disember 2017

Lazada Online Revolution Blogger Contest

Lazada Online Revolution Blogger Contest. Esok adalah tarikh akhir penyertaan contest ni, nasib baiklah masih sempat buka email dan nampak email peringatan daripada Lazada tentang contest yang akan tamat 14 Disember 2017. Semakin ramai blogger join, semakin besar jumlah hadiah yang bakal diberikan kepada pemenang contest nanti. Bagi saya, menang belakang kira, niat cuma nak tambah bilangan peserta untuk korang menang besar sikit hadiah nanti. Tapi kalau menang pun, kira rezeki lah tu. 
Lazada Online Revolution Blogger Contest

Lazada online revolution blogger contest ini bermula dari 11 November hingga 14 Disember 2017. Contest ini adalah sempena jualan Online Revolution besar-besaran di Lazada. Banyak potongan harga yang gila-gila murah dengan diskaun sehingga 80% daripada harga pasaran atau harga asal. Jika tak shopping sehingga esok, mungkin harga produk yang anda mahu akan kembali ke harga asal selepas Online Revolution ini.

Untuk melengkapkan penyertaan, saya akan jawab beberapa soalan yang diajukan dibawah ini..


1. Do you remember the first product that you ever purchased online? What was it and how was your experience?

Produk pertama yang saya beli online? apa agaknya tu..urmmm..

Ya, ada 4 produk sekaligus saya beli. Antara produk itu adalah Roll & Play Mini Truck Kids Toys Luggage, Hair Straigthener, Mini Pocket Portable Fishing Pen dan Gaming Mouse yang bernilai RM290 termasuk kos penghantarannya. Kesemua produk ini saya beli melalui Lazada dan saya memang berpuas hati dengan delivery services yang pantas dan bungkusan yang rapi. Produk yang saya terima dalam keadaan baik dan saya gunakan sehingga sekarang. Luggage tu untuk menyimpan barang permainan anak saya, hair straightener tu isteri saya guna untuk luruskan rambut, mini pocket fishing reel tu sentiasa dalam bonet kereta untuk memancing pada bila-bila masa dan gaming mouse saya gunakan ketika menaip entry ini.


2 - Which types of products would you prefer buying online? 

Ramai yang suka shopping online ni sebab pertama adalah penjimatan masa, dan minyak kereta kehulu kehilir mencari produk yang nak dibeli di shopping mall. Kedua, pembayaran yang mudah. Tak perlu ke ATM untuk keluarkan duit, hanya gunakan Internet Banking atau Kad Kredit untuk urusan pembelian online.

Bagi saya, saya lebih cenderung membuat pembelian produk elektronik dan kelengkapan sukan secara online. Tidak perlu risau tersalah saiz atau tersalah warna sebab barangan elektronik tak perlukan saiz s, m, l atau xl. Lebih mudah dan murah beli secara online berbanding datang ke kedai-kedai elektronik.


3 - What to you love about online shopping?

Bila kita Online shopping ni banyak peluang untuk kita dapat 'harga runtuh'. Banyak laman e-commerce sekarang yang rajin bagi kod voucher potongan harga dan kempen jualan bermusim, lebih-lebih lagi apabila menjelang sesuatu perayaan di Malaysia. Ketika itulah kita perlu ambil peluang membeli produk yang kita inginkan dengan potongan harga yang luar biasa murah.


4 - Which products did you buy or are you planning to buy on Lazada during the Online Revolution sales? 

Sebelum ini, saya ada belikan isteri saya mesin jahit kecil yang berharga RM194.50 termasuk kos penghantaran. Sehingga waktu ini, mesin jahit inilah yang digunakan buat baju dan menjahit pakaian yang koyak.

Ketika Online Revolution ini, saya merancang untuk membeli sebuah Fishing Reel yang sudah lama saya idam-idamkan. Dengan potongan harga 48%, Abu Garcia Baitcasting Fishing Reel ni hanya bergarha RM256.00.
Lazada Online Revolution Blogger Contest
ABU GARCIA BLACK Max3 5BB Left Hand Bait Casting Fishing Reel 6.4:1
Online Revolution ini bermula dari 11 November hingga 14 Disember 2017. Masih ada masa lagi untuk shopping sakan di Lazada.

Bagi yang blogger, contest ini masih berjalan sehingga esok. Penyertaan ramai, hadiah pun makin bertambah...nak join contest ini? join sini..

Baca selanjutnya

Selasa, 12 Disember 2017

13 Tip Dan Persediaan Penting Sebelum Aktiviti Mendaki Gunung

13 Tip Dan Persediaan Penting Sebelum Aktiviti Mendaki Gunung. Semakin ramai pula jejaka kacak dan wanita lawa-lawa bertukar hobi hiking ni. Kenapa tu, sukan atau aktiviti lain tak best kah? Yang ini bolehlah tepuk dada, tanya selera masing-masing. Ada kawan saya kata, dia terlebih minat dengan hiking ni sebab semangat setia kawan dalam group hiking ni terlalu tinggi. Tambah lagi, kepuasan mendaki gunung memang ditahap maksimum bila sampai dipuncak. Iyalah, anda berada di tanah yang ribuan kaki dari aras laut tu, siapa tak rasa bangga kan!

13 Tip Dan Persediaan Penting Sebelum Aktiviti Mendaki Gunung
Sosodikon(Pyramid) Hill Kundasang | Sumber Gambar - TripAdvisor

Buat hikers yang baru nak berjinak-jinak dengan pendakian gunung, seeloknya baca sedikit panduan dan tip yang dikongsikan oleh orang yang lebih berpengalaman. Saya bukan orang itu tetapi mungkin suatu hari nanti akan mencuba hiking di Bukit Botak, Sepanggar, Sabah haha!


Tip Dan Panduan Penting Sebelum Aktiviti Mendaki Gunung

Tidak kiralah anda nak mendaki bukit, mendaki banjaran, mendaki gunung atau sebagainya, anda perlukan persediaan rapi untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diigini berlaku. Berikut adaah beberapa sharing untuk hikers pemula.

1. Cuaca 
Sekiranya anda merancang untuk mendaki gunung, factor yang perlu dilihat adalah cuaca. Jika cuaca pada hari tu hujan, maka peralatan seperti baju hujan perlu dibawa bersama ketika pendakian. Lihat dahulu ramalan kaji cuaca beberapa hari sebelum pendakian. Jangan nanti bila dah mendaki baru nak tanya kawan ada bawa baju hujan lebih atau tidak, basah kuyuplah nanti kalau tak bawa.

2. Pakaian
Bawa pakaian yang secukupnya. Jangan bawa terlalu banyak dan terlalu sedikit. Jika anda bermalam, seeloknya bawa set pakaian untuk sekali atau 2 kali pertukaran. Terlalu banyak nanti boleh membebankan anda menggalas bag yang berat nanti.

3. Kasut 
Kaki adalah part paling penting untuk pendakian. So, kaki adalah benda pertama yang perlu dilindungi. Bajet untuk beli kasut berkualiti itu satu hal, tetapi kasut berkualiti itulah yang terbaik untuk melindungi kaki anda. Gunakan kasut yang mempunyai getah dan bunga yang cukup untuk mengelakkan mudah tergelincir dan terjatuh.

4. Makanan/Minuman 
Makanan untuk sehari pendakian mungkin berbeza dengan pendakian sehingga bermalam. Jika anda mendaki untuk sehari, bawa lah coklat, cereal, buah-buahan seperti epal kerana epal mengandungi air yang banyak. Selain itu, bawa lah energy drink atau 100 plus yang berfungsi memberikan tenaga dan menggantikan garam dalam badan anda.

5. Stamina 
Latihan  mendaki amatlah diperlukan sebelum pendakian. Jika anda merancang pendakian bulan hadapan, bulan ini anda sudah mula training berlari atau berjalan kaki sekurang-kurangnya 3 KM sehari atau 10 KM dalam seminggu. Sebelum mendaki, lakukan senaman ringan selama 15 hingga 30 minit bagi mengelakkan kekejangan otot ketika mendaki

6. Rekod Cacatan Masa
Kita faham, ada hikers yang mahu mencatata rekod terbaik untuk diri sendiri. Tetapi, bukanlah nak pecahkan rekod asia atau dunia. Lakukan sedaya upaya tanpa mengabaikan keselamatan diri dan orang lain.

7. Sesi Bergambar 
Pernah nampak video selfie yang jatuh dari atas batu tu? Kalau nak mencetak detik-detik gembira bersama kawan dan mengabadikan kenangan di atas gunung pun, fikirkan juga keselamatan. Elakkan aksi-aksi yang berbahaya sehingga boleh meragut nyawa.

8. Jaga Adab dan Percakapan 
Percaya tak dalam hutan ada penunggu atau mahkluk halus yang tinggal? Kita tak nampak tapi dia nampak kita hehehe..ya, jaga mulut dan percakapan! Dengar nasihat orang yang lebih berpengalaman dengan hutan itu. Buang air kecil dan besar meludah, ketawa, menegur dengan cara yang betul. 

9. Semangat Setia Kawan
Kita pergi mendaki dalam satu kumpulan, bermaksud kita turun gunung pun dalam satu kumpulan. Lihat kiri kanan, depan belakang! Pastikan rakan-rakan tidak ketinggalan jauh dibelakang. Elok mendaki bersama-sama dan support kawan lain yang kurang semangat dan mengalami sedikit masalah untuk meneruskan pendakian. Bagi kata-kata semangat dan dorongan agar kawan lebih selesa.

10. Persediaan Mental
Mental kena kuat. Jangan terlalu terikat dengan rekod catatan masa untuk sampai ke puncak dan turun ke kaki gunung. Ingatlah niat anda nak mendaki untuk apa? Jangan kerana target tertentu kita mengabaikan keselamatan diri sendiri dan menjadi tekanan pada kita.

13 Tip Dan Persediaan Penting Sebelum Aktiviti Mendaki Gunung
Survival Kit For Hikers

11. Survival Kit
Sekiranya dimasa-masa kecemasan, apa peralatan yang anda ada? Lighter, pisau, tali, atau sebagainya yang boleh digunakan ketika kecemasan? Bagaimana pula dengan first aid kit? Bahan untuk membuang air besar? Semua ini boleh didapati di PTT Outdoor.

12. Peralatan Wajib
Peralatan wajib yang biasanya dibawa untuk mendaki gunung adalah seperti Camping Tent (jika bermalam), Pakaian, Makanan, dan banyak lagi. Rujuk artikel ini – 15 Peralatan Wajib Untuk Dibawa Ketika Mendaki Gunung

13. Restu 
Paling penting, anda direstui oleh isteri/suami/ibubapa dalam melakukan pendakian ini. Tanpa restu daripada orang tersayang, suasana, keadaan mental dan stamina anda mungkin terjejas. Dapatkan persetujuan daripada mereka dan yakinkan mereka tentang soal keselamatan anda ketika mendaki nanti. 

Tips: Susah dapatkan peralatan Camping, Hiking, Basikal dan Runner ? Anda boleh dapatkan di PTT Outdoor dengan harga yang MURAH dan berpatutan.

Semoga perkongsian kali ini, membantu anda membuat persediaan aktiviti mendaki gunung dengan lebih baik. Jika ada tip atau panduan lain yang nak dikongsikan dengan pembaca blog ini, sila emailkan kepada saya di elihjapahar@gmail.com

Baca selanjutnya

Cara Mudah Tukar Simkad Biasa Kepada 4G LTE

Cara Mudah Tukar Simkad Biasa Kepada 4G LTE. Siapa punya simkad yang masih 2G atau 3G? kalau masih dilevel 3G, apa kata upgrade ke 4G LTE sebabnya apa lah guna jika kawasan kita ada kelajuan internet yang tinggi tapi simkad masih ditahap itu ja. Kebanyakkan lokasi pada masa sekarang ni telah dinaik taraf ke 4G, even di kampung yang di pedalaman pun boleh dapat signal 4G ni dengan mudah.

Semua syarikat Telco di Malaysia, rasanya menyediakan khidmat penukaran simkad ke 4G ini dengan cara yang lebih kurang sama saja. Simkad biasa akan digantikan dengan simkad baru yang berkeupayaan internet berkelajuan 4G LTE.

Cara Tukar Simkad Lama Ke 4G LTE 

Bosannya! Signal asik keluar H+ saja walaupun saya berada di tengah Bandaraya Kota Kinabalu. Inilah yang terjadi bila simkad lama tidak dinaik taraf ke 4G, orang punya internet dah laju macam Ferrari F1, kita punya masih dengan kelajuan Viva 850. Huhu!

Baiklah, kali ini saya akan kongsikan dengan anda semua macam mana cara untuk naik taraf simkad lama Digi Postpaid saya ke 4G. Caranya mudah saja, 5 minit dah selesai ! 
Cara Mudah Tukar Simkad Biasa Kepada 4G LTE
Digi Centre Di Imago Hypermall Kota Kinabalu At Level 2

Langkah 1: Cari Digi Centre yang berhampiran dengan anda (kalau selain Digi, boleh cari centre untuk Maxis, Celcom mengikut simkad anda)

Langkah 2: Sediakan keperluan berikut untuk proses penukaran simkad
  1. Kad Pengenalan (MyKad)
  2. Simkad lama (samada micro atau nano)
  3. Duit RM10
Cara Mudah Tukar Simkad Biasa Kepada 4G LTE
Dah bagitau dengan staff Digi Centre ni nak ambil gambar nak letak blog. Maluu diaa..hehe..

Langkah 3: Bagitau dengan staff Digi Centre yang anda nak upgrade simkad lama kepada 4G LTE. Serahkan MyKad dan Simkad.
Cara Mudah Tukar Simkad Biasa Kepada 4G LTE
Proses pengesahan identiti dan penukaran simkad baru 4G LTE

Langkah 4: Sambil staff Digi Centre mengambil simkad baru dan proses penukaran, bolehlah pusing-pusing kejap tengok HP didalam tu.
Cara Mudah Tukar Simkad Biasa Kepada 4G LTE
Selesai, inilah simkad 4G LTE baru saya!

Langkah 5: Selepas pengesahan MyKad, anda perlu tandatangan pada iPad yang disediakan. 

Simkad Lama Kini 4G LTE

Selesai ! simkad lama kini berupa baru dan sudah mempunyai signal 4G..barulah rasa laju sikit internet ni bila dah 4G, selama ni tak kisah pun sebab tak guna sangat hp ni untuk internet. 
Cara Mudah Tukar Simkad Biasa Kepada 4G LTE
Kini simkad dah laju macam Ferrari F1 haha..

Kali ni nak focus blogging  macam dulu-dulu...harap tak kelaut lah mood blogging kali ni !

Cara Mudah Tukar Simkad Biasa Kepada 4G LTE
Nampak tak simbol 4G atas Screen Shot diatas ni? Simkad dah berubah ke simkad 4G LTE 

Baca juga – Pakej/Promosi Terkini Digi Postpaid 120GB Family

Sekian untuk perkongsian info kali ini dan semoga Cara Mudah Tukar Simkad Biasa Kepada 4G LTE ini bermanfaat untuk anda. Tukar sekarang ke simkad 4G dengan mudah.

Baca selanjutnya

Cara Mohon Amanah Dana Anak Malaysia 2050 (ADAM50)

Cara Mohon Amanah Dana Anak Malaysia 2050 (ADAM50)Rakyat Malaysia pastinya mendengar perbentangan bajet 2018 yang lalu oleh Perdana Menteri Malaysia. Dalam ucapannya, PM telah mengumumkan program baru yang akan diperkenalkan Kerajaan hasil kerjasama dengan Permodalan Nasional Berhad (PNB) untuk bayi yang akan lahir dalam tempoh masa 1 Januari 2018 sehingga 31 Disember 2022.

Objektif utama Amanah Dana Anak Malaysia atau ADAM50 ini adalah untuk menggalakkan budaya menyimpan dan pelaburan rakyat Malaysia dari seawall usia baru lahir dengan pemberian insentif percuma sebagai modal pelaburan permulaan. 
Cara Mohon Amanah Dana Anak Malaysia 2050 (ADAM50)
Amanah Dana Anak Malaysia 2050 (ADAM50)

Unit insentif PERCUMA ini akan dikreditkan ke akaun Amanah Saham Bumiputera (ASB) bagi bayi Bumiputera atau Amanah Saham 1Malaysia (AS 1Malaysia). Manakala, bagi bayi bukan Bumiputera setelah proses pendaftaran, pembukaan akaun boleh dibuat di Cawangan Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) dan Ejen ASNB.


Ciri-Ciri Utama Program ADAM50

Berikut adalah ciri-cri utama atau kriteria utama program Amanah Dana Anak Malaysia (ADAM50) yang perlu anda ketahui:-
  1. Bermula dilaksanakan pada 1 Januari 2018 sehingga 31 Disember 2022
  2. Jumlah insentif PERCUMA sebanyak 200 unit
  3. Insentif 200 unit dan tambahan dividen(sekiranya ada) hanya boleh dikeluarkan setelah anak mencapai umur 18 tahun
  4. Pendaftaran dan pembukaan akaun ADAM50 hendaklah dilakukan dalam tempoh maksimum 1 tahun selepas bayi dilahirkan.
  5. Tiada kuota diperuntukkan mengikut etnik. Namun, bagi bayi warganegara Malaysia Bumiputera akan diperuntukkan dalam ASB dan bayi warganegara Malaysia bukan Bumiputera akan diperuntukkan dibawah AS 1Malaysia.


Syarat Kelayakan Amanah Dana Anak Malaysia (ADAM50)

Terdapat beberapa syarat utama dalam menentukan kelayakan mendaftar program ADAM50 ini. Antaranya adalah:
  1. Lahir pada atau selepas 1 Januari 2018
  2. Warganegara Malaysia (samada Bumiputera atau Bukan Bumiputera)
  3. Ibu/bapa atau penjaga berdaftar berwarganegara Malaysia dan berumur 18 tahun dan keatas
  4. Peserta serta Penjaga Berdaftar tidak diisytiharkan muflis sepanjang tempoh pelaburan
  5. Sekiranya anda berkahwin dengan Bukan Warganegara, proses pendaftaran ADAM50 haruslah dibuat oleh ibu atau bapa yang berstatus warganegara Malaysia.


Cara-Cara Memohon Amanah Dana Anak Malaysia (ADAM50)

Bagi ibu/bapa atau penjaga yang berhasrat untuk membuka atau mendaftarkan akaun pelaburan ADAM50 untuk mereka anda. Ini adalah cara-cara memohon atau menyertai program ADAM50.

Langkah 1: Ibubapa atau penjaga berdaftar boleh dating ke Cawangan ASNB atau mana-mana ejen ASNB diseluruh negara. Berikut adalah ejen ASNB yang juga bank-bank yang ada ditempat anda:
  • Maybank
  • Maybank Islamic
  • CIMB Bank
  • CIMB Islamic
  • RHB Bank
  • RHB Islamic
  • Pos Malaysia
  • Bank Simpanan Nasional (BSN)
  • Affin Bank
  • Alliance Bank
  • AmBank
  • AmBank Islamic

Langkah 2: Pergilah ke Cawangan ASNB atau ejen ASNB dengan membawa dokumen dibawah ini.
  • Dokumen pengenalan diri (MyKad) ibu/bapa/penjaga berdaftar
  • Dokumen pengenalan diri (MyKid) bayi atau Sijil Kelahiran (Sekiranya MyKid masih belum diterima)
  • Dokumen sokongan lain seperti Surat Pertalian Darah, Perintah Mahkamah dan lain-lain jika penjaga bukan dikalangan ibu atau bapa bayi

Sekiranya isteri anda sedang hamil pada ketika ini, ada baiknya buat perancangan dan sediakan dokumen lebih awal untuk pembukaan dan pendaftaran akaun pelaburan Amanah Dana Anak Malaysia (ADAM50), bagi pasangan yang belum dan masih dalam usaha mendapatkan zuriat, tahun 2018 hingga tahun 2022 inilah masa yang sesuai meninkatkan usaha dan kualiti hubungan suami isteri..hehe!

Nota: Terdapat simpanan yang mungkin sesuai dengan keinginan anda, iaitu SSPN-I Plus. SSPN-I Plus juga mempunyai manfaat simpanan dan perlindungan takaful kepada anak-anak jika berlaku sesuatu yang tidak diingini kepada pendeposit.

Baca juga – Cara Buka Akaun SSPN-I Plus Secara Online

Tahniah! Buat pasangan yang bakal melahirkan cahaya mata bagi tahun 2018 hingga 2022 (advance sikit). Semoga manfaat insentif 200 unit PERCUMA yang diberikan Kerajaan ini digunakan sebaiknya untuk masa depan anak-anak harapan negara Malaysia.

Semoga perkongsian Cara Mohon Amanah Dana Anak Malaysia 2050 (ADAM50) ini membantu anda memahami program ADAM50 dan memudahkan pendaftaran anak anda nanti.

Sebarang perubahan, atau makumat lanjut boleh layari laman web ASNB 

Baca selanjutnya