Post Top Ad

Post Top Ad

Caj Rawatan Gigi Terkini Di Klinik Kerajaan Bagi Tahun 2017

Caj Rawatan Gigi Terkini Klinik Kerajaan Bagi Tahun 2017 | Beberapa hari ini, viral berkenaan kadar caj atau bayaran bagi rawatan gigi di klinik-klinik Kerajaan. Kenaikan ini amat memeranjatkan seluruh rakyat Malaysia, baru sebulan kadar kenaikan rawatan baru bagi hospital Kerajaan yang dinaikkan bermula 1 Januari 2017. Kini, naik pula caj rawatan untuk rawatan gigi.
Baca - Senarai Caj Rawatan Hospital Kerajaan Bermula 1 Jan 2017
Untuk makluman, kadar kenaikan caj rawatan gigi ini tidak melibatkan Kelas 3. Kadar caj rawatan gigi yang diviralkan dimedia sosial facebook itu adalah kenaikan kadar caj baharu bagi Kelas 1 dan Kelas 2 sahaja. 

Caj Rawatan Gigi Terkini Di Klinik Kerajaan Bagi Tahun 2017
Model gigi untuk tahun 2017 hehe..

Kadar baharu itu terkandung dalam surat pemberitahuan dikeluarkan bahagian Kewangan Kementerian Kesihatan (KKM) bertarikh 26 Januari 2017 rujukan (24) KKM.400-9/1/3 Jld. 2 berkaitan Surat Pekeliling Ketua Setiausaha (KSU) Bil 4/2017. Rujuk http://www.moh.gov.my/index.php

Kenaikan kadar caj rawatan gigi ini akan berkuatkuasa bermula 1 Mac 2017.


Kadar Caj Mengikut Jenis Rawatan Pergigian




Kelas Pertama
Kelas Kedua
Kelas Ketiga
Pesakit Luar
Extraction-For each tooth
RM 15
RM 6
FREE
RM 1
Filling-for each tooth
RM 20
RM 8
FREE
RM 2
Inlay (but not including cost of metal)-for each tooth                           
RM 40
RM 16
FREE
RM 3
Crown (but not including cost of metal)-for each tooth
RM 40
RM 16
FREE
RM 3
Scalling-for each treatment
RM 40
RM 16
FREE
RM 2
Endodontic Treatment
RM 55
RM 22
FREE
RM 4
Making of full dentures (but not including cost of metal)
  - Upper
  RM 100
RM 50 
RM 25 
RM 50 
  - Lower
  RM 100
RM 50 
RM 25 
RM 50 
Making of partial dentures exincluding cost of metals
  - Upper/Lower
  RM 20
RM 10 
RM 5 
RM 10 
And each additional tooth but subject to a maximum of
  RM 100
RM 50 
RM 25 
RM 25 
Repair of Dentures:-
a) not including
    replacement of tooth  
    for each tooth
RM 5
   RM 3 
RM 1 
RM 2 
b) Replacement of tooth 
    - for each tooth
RM 5
  RM 3
RM 1 
RM 2 
Dental appliances or obturators:-
-  Small 
  RM 75
RM 30 
RM 15 
RM 15 
-  Medium
  RM 100
RM 40 
RM 20 
RM 20 
-  Large
  RM 125
RM 50 
RM 25 
RM 28 
Orthodontic
-  Fixed appliances  
      RM 500
-  Removable appliances 
 
    Simple    - RM 100
  Complex - RM 200

Kalau anda rasa Kelas 1 dan Kelas 2 agak mahal, kita boleh memilih Kelas 3 untuk mendapatkan rawatan gigi. Jika ada lebih sedikit bajet untuk rawatan gigi tu, bolehlah pilih Kelas 1 atau 2. Kita masih ada pilihan.

Walaubagaimanapun, jika anda melancong diluar negara dan memerlukan rawatan gigi? Klinik Kerajaan Malaysia tidak boleh didapati disana, anda perlu pergi ke klinik pergigian swasta (Dental Clinic), dan cara memilih serta membuat tempahan klinik pergigian di luar negara adalah melalui laman web dibawah ini.
Booking Dental Clinic Ketika Diluar Negara- Medical Depatures
Diawal tahun 2017 ni, dah ada 2 kenaikan yang kita hadapi..minyak petrol dan diesel naik, caj rawatan gigi pula naik bulan Mac ni.

Syukurlah Malaysia masih aman..

11 ulasan:

  1. ohhh macam tu..kiranya masi murah lagi la kan utk pesakit luar hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul..tapi kalau nk kelas 1 dan 2 kena labur sikitlah mau bayar

      Padam
  2. lepas ni kena jaga gigi dengan baik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jangan rajin sgt makan manis-manis ye..berus gigi setiap kali lepas makan :>)

      Padam
  3. naikkan aje.

    orang kita memang ramai yang sakit gigi tetiap tahun.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cikgu terbaik.

      Jangan merungut sgt, Malaysia masih aman.

      Padam
  4. Syukurlah semua naik. Itu tandanya ekonomi baik dan tiada masalah. Boleh la pak-pak menteri masyukkk lebih sikit kan. Kesian diorang kerja keras untuk rakyat. :(

    BalasPadam
  5. irda ni nasib company cover je...tur leh g rawatan gigi swasta..tu kdg2 nak resign syg..company cover 3k utk rawatam gigi satu family..huhu

    BalasPadam
  6. kalau berbayar pun, masih murah berbanding klinik swasta

    saya dah pernah ke klinik swasta dan kerajaan, klinik kerajaan lebih berbaloi-baloi ;)

    BalasPadam
  7. fuh..comel btul modal gigi tu..kalau part shin apa entah tgk..confirm cair..huhu

    BalasPadam