Cara Mengatasi Masalah Homepage Yang Hanya Terpapar 1 Entri

Cara Mengatasi Masalah Homepage Yang Hanya Terpapar 1 Entri. Rasa terkejut bila tengok homepage blog hanya keluar 1 entri atau post sebentar tadi. Selama ini, saya tak pernah mengalami masalah seperti ini, biasanya kalau edit mengedit kod HTML ni boleh lagi tapi kalau paparan hilang atau tak betul memang berkemungkinan kod HTML yang bermasalah.

Pagi tadi tiba-tiba paparan homepage blog ini hanya 1 entri yang keluar. Ada beberapa blogger yang whatsapp bertanya masalah ini tapi saya sendiri tidak tahu penyelesaiannya. Dengan hasrat ingin tahu cara penyelesaiannya, rupanya ramai blogger yang berkongsi masalah ini. Namun, rata-rata blog yang saya jumpa di halaman satu google adalah blog-blog daripada Indonesia. Walaupun tak faham sangat bahasa Indonesia, tapi saya cuba fahamkan juga....mujurlah ada gambar yang boleh 'berbicara' haha..

Sebelum kita teruskan kepada cara penyelesaiannya, lebih baik kalau kita ketahui dulu kenapa masalah entri lain di homepage boleh hilang dan hanya 1 atau 2 entri saja yang tinggal? Dalam situasi saya, masalah entri lain di homepage hilang sejurus selepas saya publish entri 'Senarai Pemasang Berdaftar MYTV Dekoder'. Ini semua kerana nak jimatkan data internet, saya draft entri di Microsoft Words dan pastekan ke blog, kemudian terus publish. 

Cara Mengatasi Masalah Homepage Yang Hanya Terpapar 1 Entri




Cara Atasi Homepage Blog Hanya 1 Entri Muncul

So, untuk memudahkan anda menyelesaikan masalah ini. Saya kongsikan cara untuk menyelesaikannya semudah 123:-

1 - Jangan Tulis Entri Menggunakan Microsoft Words 
Cara mengatasi masalah hanya 1 entri muncul di homepage ini memang mudah. Jangan tulis entri di Microsoft Words sebaliknya gunakan Blogger Draft terus atau gunakan Notepad. Ini kerana, Microsoft Words bukan text editor tetapi program processor yang terdapat struktur kod yang tersalin ke blog anda dan berlaku error. Jika nak tulis dalam M.Words juga, pastikan anda copy artikel tersebut dan pastekan ke dalam Notepad kemudian copy semula dan pastekan ke blogger draft.

2 - Gunakan Jump Break
Jika anda sudah publish entri dan mengalami masalah ini, saya nasihatkan tak payah padam entri dan draft semula. Gunakan saja Jump Break yang ada pada blog editor. Pasang Jump Break selepas perenggan pertama entri anda.

Cara Mengatasi Masalah Homepage Yang Hanya Terpapar 1 Entri

Edit Entri yang bermasalah...
Cara Mengatasi Masalah Homepage Yang Hanya Terpapar 1 Entri


Pada akhir perenggan pertama entri anda, letakkan Jump Break...kemudian, klik Update..

3 - Remove Formatting
Hah, yang ini mungkin selalu buat. Terutama sekali kalau entri yang 'salin' dan 'tampal' daripada blog lain. Remove Formatting ni akan membuang koding yang tersalin bersama text dari Microsoft Words tersebut. Highlight text dan klik 'Remove Formatting'.
Cara Mengatasi Masalah Homepage Yang Hanya Terpapar 1 Entri

Saya yakin, masalah anda telah pun selesai ! sebab masalah saya dah selesai hanya gunakan cara Jump Break tu.

Tadaaaaa! dah selesai...kembali seperti sediakala...


Ingat yaa...jangan guna Ms Words untuk menaip entri melainkan anda paste ke notepad dan tampal di blog post. Satu lagi, jangan copy n paste entri orang, cukuplah curi sedikit idea untuk buat entri sendiri.

Sekian untuk perkongsian kali ini. Semoga membantu.

4 comments.. read them below or add one

Mia Kassim Mia Kassim 26 Mei 2017 10:15 PTG
Nda pernah pula kmia guan words utk draft blog hehe
Nao Mei Nao Mei 27 Mei 2017 4:28 PG
Cik akak tak pernah guna word untuk menaip entri blog. Biasa guna kolum post blog je. Hihi..
Nur afiqah Nur afiqah 1 Jun 2017 8:27 PG
Haha,dulu pun pernah kena..last2 guna notepad je bila draft..
Jie Susanos Jie Susanos 2 Jun 2017 12:50 PTG
haha..mudah sgt kalau tahu caranya.. okey..masalah blog gua dh selesai..tq