Cara Cari Kerja Di Singapura

Mencari kerja pada zaman ekonomi tidak menentu ini memang sangat mencabar. Setiap tahun, ratusan ribu graduan yang menghabiskan pelajaran mereka, ditambah pula dengan mereka yang dah lama ‘tanam anggur’ berapa banyak persaingan yang ada untuk merebut sesuatu jawatan kosong itu?

Ramai yang sukar mencari pekerjaan, ramai juga yang diberhentikan kerja kerana masalah ekonomi yang melanda. Sekiranya anda terfikir mahu bekerja dengan gaji Dollar, Singapura adalah pilihan terbaik. Bekerja di Singapura ad acara yang terbaik. Kita akan ketahui sebentar lagi.


Laman Web Mencari Kerja Di Singapura

Mencari kerja di Singapura sangat mudah kerana kebanyakkan kerja kosong di Singapura sudah tersedia didalam internet. Berikut adalah beberapa laman web untuk mencari kerja di Singapura:-
  1. http://www.jobstreet.com.sg/
  2. http://sg.jobsdb.com/sg
  3. http://www.monster.com.sg/
  4. http://jobscentral.com.sg/
  5. http://www.glassdoor.com/index.htm
  6. http://www.indeed.com.sg/
  7. http://www.jobsbank.gov.sg/
  8. https://www.linkedin.com/nhome/

Panduan Bekerja Di Singapura

Bagi anda yang menetap di negeri Johor Darul Takzim, anda mempunyai peluang yang sangat besar bekerja diluar negara, negara jiran kita Singapura. Ini kerana, apabila anda bekerja disana, anda akan terfikir 2 benda ini..
Gaji dalam matawang Dollar (nilai semasa, 1SGD=RM3.13) Jika gaji anda di Singapura adalah SGD1800 ianya bersamaan dengan RM5634 !

Mau tak kalau ada buku panduan yang boleh membantu anda mencari dan bekerja di Singapura? Dengan tawaran harga yang murah untuk Ebook panduan bekerja di Singapura ini, segala persoalan anda tentang bekerja di Singapura akan terjawab.

Antara perkara-perkara lain yang dikongsikan dalam Panduan Mencari Kerja dan Bekerja di Singapura adalah:
  1. Bagaimana anda boleh mencari peluang kerja kosong di singapura hanya secara online sahaja.
  2. Jika saya bukan orang Johor boleh ke kerja di Singapura?
  3. Apakah dokumen-dokumen yang diperlukan untuk anda mencari kerja dan untuk anda masuk ke Singapura
  4. Cara anda boleh memasuki Singapura untuk bekerja
  5. Tempat penginapan yang sesuai dengan kos yang rendah
  6. Apakah prosedur yang perlu anda lalui untuk bekerja di Singapura?
  7. Perkara berkaitan tentang gaji?
  8. Siapa yang perlu membayar kos levi/permit kerja?
  9. Bagaimana waktu bekerja di Singapura?
  10. Bagaimana untuk solat? Adakah ruang solat disediakan?
  11. Dimana untuk dapatkan makanan yang sedap dan murah?
  12. Bagaimana pula dengan penggunaan telefon?
  13. Apakah bahasa yang digunakan? Perlukah fasih berbahasa inggeris?
Semua persoalan ini akan terjawab dalam perkongsian Ebook Kerja@Singapura hasil penulisan Puan Haniza Rashid berdasarkan pengalaman beliau bekerja di Singapura dan bekerjasama dengan agensi pekerjaan yang berdaftar dari Singapura.


Berdasarkan pengalaman beliau, banyak persoalan dan ketakutan yang timbul dikalangan rakyat Malaysia yang mahu bekerja di Singapura. Oleh itu, beliau mengambil keputusan untuk menulis sebuah buku panduan dalam bentuk digital (ebook) demi untuk membantu mereka yang memerlukan.

Baca dulu perkongsian ini dan lakukan. Saya percaya panduan ini amat berguna untuk anda.

Semoga berjaya.

Baca Artikel Menarik Ini Juga

14 Comments

Dgn ekonomi sekarang Dan keadaan company Di Malaysia, rasanya best juga keje kt singapura. Cuci pinggan je pun dh sing dollar 1800 x 3 wow

teringin juga mencuba dan mencari pengalaman kat sana, Insyaallah when time come..

Dapat kerja luar negara memang loaded la pada masa sekarang.. Peluang terbaik menunggu di Singapura

good info. kalau nak cari kerja kat singapura kena search balik kat sini.

sy terfikir pula mau kerja di Brunei.. :)

seronok tengok gaji nya. darab dengan 3.33

huishhh den kayooo.

peluang keemasan kalau dpt kerja di singapura.. baik grab je

Betul. Siapa yg berminat boleh dptkan panduan bekerja disana.

When time come, jgn lupa share pengalaman nanti.

Makin naik dollar Singapura skrg ni..Memang berbaloi kerja kat sana.

Betul. Peluang dah terbuka luas skrg ni. Nak atau tak je.


EmoticonEmoticon