Jumaat, 15 September 2017

Cara Mudah Promosi Produk Affiliate InvolveAsia

Cara Mudah Promosi Produk Affiliate InvolveAsia. Sejak beberapa hari ini, saya menerima banyak email, mesej di Facebook dan whatsapp (bagi yang mengenali saya) mengenai cara untuk promosikan link affiliate InvolveAsia. Saya minta maaf jika ada yang tidak sempat membalas pertanyaan korang ya..
Cara Mudah Promosi Produk Affiliate InvolveAsia
Jadi, untuk memudahkan kerja, saya sediakan post ini supaya sesiapa saja boleh merujuk terus disini. Jika anda sudah mendaftar dengan InvolveAsia pastinya persoalan 'bagaimana cara promosi link affiliate involveasia' ini akan menjadi topik paling dicari di enjin carian google.


Cara Mudah Dapatkan Link Affiliate InvolveAsia

Sebelum saya kongsikan dengan anda bagaimana cara untuk promosikan link affiliate InvolveAsia, mari kita belajar cara untuk mendapatkan link referral  untuk sesuatu merchants didalam InvolveAsia ini. Apa yang saya cuba terangkan dibawah ini adalah step-by-step untuk dapatkan link affiliate anda.

Langkah 1: Log in ke akaun InvolveAsia 
Langkah 2: Klik pada 'Browse Merchants' dan 'All Merchants' akan terpapar.
Cara Mudah Promosi Produk Affiliate InvolveAsia
Langkah 3: Cari merchants/produk, kemudian klik pada 'Get Link'. Dan, klik saja pada icon Facebook, Twitter atau Whatsapp ditepi sebelah kanan, bawah (5) ini untuk terus share produk tersebut. Tak payah lagi copy copy link tu, button share dah ada siap2 dah pasang...hehe..
Cara Mudah Promosi Produk Affiliate InvolveAsia
Langkah 4: Jika anda nak tau produk apa yang ada didalam merchant tu, klik 'Preview' terlebih dahulu. Sesetengah merchant, memerlukan untuk anda memohon untuk promosikan produk mereka. Seperti dibawah ni, untuk mula promosi produk ini anda perlu klik 'Apply' dahulu. Tunggu sehingga permohonan anda diluluskan barulah boleh mendapatkan link affiliate tersebut.
Cara Mudah Promosi Produk Affiliate InvolveAsia
Langkah 5: Pop-up seperti di Langkah 3 ini akan keluar, klik pada 'Generate' (2) dan copy link (4) yang sudah dijana. Link inilah yang anda akan gunakan untuk promosi.


5 Cara Mudah Promosi Produk Affiliate InvolveAsia

So, produk dah dapat, link affiliate pun dah ada. Sekarang ni, anda perlu tahu dimana dan bagaimana cara untuk promosikan link affiliate tersebut. Disini saya akan kongsikan 3 cara terbaik untuk promosikan link affiliate InvolveAsia ini.
  • Facebook - Facebook adalah media sosial yang lazimnya 'mustahil' kalau tak ada! generasi sekarang memang tak akan 'hidup' tanpa facebook ni. Cara untuk promosi, copy link yang telah di generate pada Langkah 3 diatas, atau klik saja pada button yang saya tunjukkan dalam gambar tu. Anda bukan blogger pun boleh lakukan promosi ini.
  • Blog - Kelebihan yang ada jika anda ada blog adalah kebolehan untuk promosikan link affiliate InvolveAsia secara maksimum. Anda boleh meletakkan banner campaigns di widget, blog post, atau di header blog. Anda boleh juga menggunakan Shoplinks dengan hanya menaip nama merchant seperti Lazada My, Zalora My atau sebagainya. Ads Widget juga telah mula boleh digunakan, boleh baca tutorial ini.
  • Forum - Gunakan banner, signature dan link pada profile. Terdapat banyak website forum yang ada di Malaysia ini. 
  • Twitter - Twitter juga hampir sama caranya dengan facebook. Klik saja button Twitter pada sebelah kanan, bawah untuk share.
  • Whatsapp - Jika anda ada group yang sesuai untuk promosikan produk ini, silakan! Send dengan rakan-rakan pun boleh juga. Klik saja button Whatsapp di bawah sebelah kanan, bawah seperti Langkah 3 diatas.
Setakat ini, faham tak?...

Saya harap anda boleh faham ya, caranya mudah saja..


Tip Dan Panduan Promosi Affiliate Melalui Blog

Kalau nak conversion yang lebih baik, teknik terbaik untuk promote affiliate atau brand yang ada di dalam InvolveAsia adalah adalah dengan membuat review tentang sesuatu produk yang dijual didalam laman web tersebut.

Untuk lebih mudah nak faham, saya terangkan 3 cara untuk promosi  link affiliate anda di blog post:-

Cara 1 - Review Produk Dari Laman Web Ecommerce
Saya nak pembaca blog saya membeli produk yang ada di Lazada. Jadi, saya akan review salah satu produk yang ada di Lazada, seperti post ini - Bag Sandang Anti-Kecurian Untuk Pengguna Pengangkutan Awam

Cara 2 - Buat Perkongsian Tentang Pengalaman Menggunakan Produk
Teknik terbaik untuk promote sesuatu produk adalah dengan berdasarkan pengalaman sendiri. Jadi, apa salahnya buat pembelian atau langganan terhadap sesuatu produk itu. Kongsikan pengalaman dan hasil daripada menyertai/melanggan sesuatu perkhidmatan yang ada di InvolveAsia. 

Sebagai contoh, saya pernah redeem point/rewards dari sebuah laman web soal selidik/survey. Teknik post sebegini terbukti berkesan membuktikan hasil yang bakal mereka perolehi nanti. Boleh tengok contoh blog post saya - Baju T-Shirt Hasil Tebus Mata Ganjaran Valued Opinions

Cara 3 - Buat Blog Post Mengunakan Teknik SEO 
Teknik ini yang saya gunakan untuk perkhidmatan seperti permohonan kad kredit, insuran dan pinjaman peribadi. Kongsikan tip penggunaan kad kredit dengan cara yang berhemah dan panduan pengurusan kewangan, serta info tentang insuran - 5 Tip Memilih Dan Memohon Kad Kredit

Selain itu, kongsikan juga maklumat tentang jenama baru barangan elektronik dengan menerangkan spesifikasi dan kelebihannya. Tip kesihatan juga boleh dikongsikan. Diakhir blog post itu, anda boleh masukkan link affiliate brand atau laman web dimana boleh membuat pembelian produk tersebut.


Lihat Anggaran Komisen 

Cara Mudah Promosi Produk Affiliate InvolveAsia

Untuk melihat Conversion Report, boleh lihat gambar diatas ini..ini adalah conversions report selama saya menyertai program affiliate InvolveAsia.

Akhir sekali, promosilah link affiliate InvolveAsia dengan cara yang berhemah, janganlah spam atau menganggu kehidupan orang lain ya..

Jika masih belum mendaftar dengan InvolveAsia, Daftar Percuma disini !

Selamat menjana pendapatan melalui program affiliate InvolveAsia. Dan, terima kasih kerana sudi membaca Cara Mudah Promosi Produk Affiliate InvolveAsia ini. Semoga membantu.


8 comments

First time mama dgr ttg involve Asia ni. Senang byk Cara leh promo

Thanks sharing ... selama ni tiada idea mcm mana mau promo Involve Asia ni, now dah ada idea sikit2...

aku x faham ko punya data Japahar, apsal jumlah jualan baru RM803 tetapi komisen dapat RM20,731? ke aku salah faham, hehhee

Tuan, sy banyak promote merchant yang x mlibatkan jualan..lebih kpd referral, sign up dan click..

Komisen besar sikit tuan..hehee..faham tak!

Cuba jgn tak cuba...kalau tak cuba rugi nanti!

Kalau first time, pi lah tengok2 dulu..mn tau berkenan ya


EmoticonEmoticon