Rabu, 17 Januari 2018

Cara Mudah Buat Gambar Passport Untuk Resume Secara Online

Cara Mudah Buat Gambar Passport Secara Online . Buat adik-adik yang tengah mencari kerja kosong dan binggung nak cari kedai gambar mana yang ada buat gambar ukuran passport, ada alternatif lain yang lebih mudah untuk anda gunakan tanpa berbelanja mahal untuk sekeping gambar passport untuk diletakkan ke dalam Resume.

Hanya ambil salah satu gambar selfie yang ada dalam handphone anda tu. Pilih yang menghadap depan dan buat secara DIY je. Anda Cuma perlukan internet dan sebuah computer atau laptop. Kini, anda sudah boleh buat gambar passport tanpa bayar mahal-mahal di kedai gambar untuk beberapa keping gambar saja.


Cara Buat Gambar Passport Online – Percuma!

Zaman sekarang ni makin canggih, semua benda boleh buat secara DIY dan online saja. Cuma kena tahu caranya dan nak atau tidak je. Cara buat gambar passport berlatarbelakangkan warna biru atau putih ini memang sangat-sangat simple. 

Berikut adalah perkongsian seorang wanita di twitter yang dikenali sebagai Mina, daripada postnya di Twitter:-

How to make your own passport photos at home! Murah, jimat and senang!! RT

First of all, ambik gambar sendiri. Tak kesah plain background or tak, lagi senang plain, or dah ada gambar yg formal and yg penting pandang camera mcm gambar mina kt bawah ni.


And then sesiapa yang pandai pakai photoshop boleh select and buang background or yang pandai buat pakai apps dekat phone lagi senang. Google image "blue passport background" and letak dekat layer belakang.


So basically dia akan jadi mcm gambar atas ni, next step pergi ke google and type website http://online-passport-photo.com/

Then tukar country tu ke Malaysia and size semua dah ada then tekan done je.



Alright then upload gambar yang sah edit tadi, and then crop, kena pakai pc eh dalam phone takleh nak crop.


Okay bila dah crop dia akan bagi option nak download or email, senang tak hehehehe, so boleh buang jerawat sendiri, putihkan or edit apa apa la yg kau nak!


Dia akan automatically susunkan dalam format macam ni, so tinggal pergi kedai printing and print atas photo paper je, jimat! Satu keping baru berapa ringgit.

Print la seratus pun takda siapa marah hihi, nah kot boleh bawak sampai mimpi haha..

Ikut suka you guys, nak pakai background putih, hitam, biru or color lain lain, optional ikut keperluan, untuk tutorial ni mina pakai biru, pen merah pen biru mak marah i love youuuu !

Ni cara nak print, pilih yang 4x6 inch, Copies of each picture letak 2. Tadaaaaa!



Sumber: @Minaxzaini

Kongsikan Artikel Ini

Artikel Berkaitan

Cara Mudah Buat Gambar Passport Untuk Resume Secara Online
4/ 5
Oleh

8 Comments

Tulis Comments
avatar
17 Januari 2018 10:38 PTG

Mesti femes wanita si Mina tu yelah disebabkan cara DIY buat gambar passport heboh 1 malaysia.

Untung lah kan ..hehe Thanks Elih for this sharing

Reply
avatar
19 Januari 2018 12:43 PTG

semudah itu ?? bestnya !!!! =D

Salam jumaat singgah melawat dekat sini =D

Reply
avatar
21 Januari 2018 12:20 PTG

tapi tuan bukan ukuran wajah tu ada size dia juga ke utk gambar passport?

Sy pun buat sendiri je dekat umah amik camera dgn tripod set timer duduk dpn dinding edit guna photoshop siap.. :D :D

Reply
avatar
22 Januari 2018 6:47 PG

Untunglah dia. Hehe. Sama2 tuan.

Reply
avatar
22 Januari 2018 6:51 PG

Ya Jun Zie, semudah itu !! haha..

Reply
avatar
22 Januari 2018 6:56 PG

Ukuran tu nanti sy tanya Cik Mina ye..hehe!

Nak try buat gambar passport guna cara ni silakan.

Reply
avatar
22 Januari 2018 8:33 PG

memang selalu juga guna web ni terutama masa nak buka sekolah.. anak-anak minta buatkan gambar passport

Reply
avatar
29 Januari 2018 7:08 PTG

Ya tuan. Memang senang guna web ni. Semoga bermanfaat utk org lain yg memerlukan.

Reply