Post Top Ad

Post Top Ad

Memaparkan catatan dengan label Lifestyle. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Lifestyle. Papar semua catatan
3:44:00 PTG

Kembali Bermain Boling Setelah 2 Tahun Berehat

Kembali Bermain Boling Setelah 2 Tahun Berehat | Selama 2 tahun lebih berehat bermain boling, kini kembali semula dengan hobi yang telah ditinggalkan. Kali terakhir bermain boling ketika pertandingan persahabatan boling dengan Sarawak Energy Berhad (SESCO) di Megalanes Emart Batu Kawah, Sarawak. Berhenti bukan kerana 'pencen' tapi ianya bermula sejak isteri melahirkan anak lelaki kami yang sudah berumur 2 tahun 2 bulan dan selama itulah saya merehatkan diri bermain boling. 

Apa yang 'hilang' setelah 2 tahun berehat?
  1. Bola boling rosak, pecah, merekah kerana terlalu lama disimpan di stor rumah.
  2. Skill tumpul, perlu bermain 2 atau 3 game baru dapat rentak balingan semula.
  3. Hilang kawan bermain, semua sibuk dengan keluarga masing-masing

Kembali Bermain Boling Setelah 2 Tahun Berehat
Free Game Voucher From Riverside Superbowl

Tak sangka hari ini dapat 'durian runtuh' ! dapat pulak 30 Free Game Voucher daripada Riverside  Superbowl Management Sdn Bhd. Voucher ni memang nak pujuk saya bermain balik lah ni haha..memang dah planning nak start bermain lagi cuma masa saja yang kurang mengizinkan..

video

Main boling tak lah hebat, tapi bolehlah kampung-kampung haha..

Hari ini sempatlah bermain sebentar, bermain dengan In-House Ball memang susah. Lubang jari terlalu besar dan mudah terlepas dari tangan. Nampak gayanya, saya perlu membeli bola boling yang baru. Nak beli mahal-mahal memang tak mampu, kita beli yang termampu saja lah nanti kan..hehe..

Sukan Jabatan di Johor Bharu akan bermula bulan hadapan, saya dan 4 orang pegawai lain akan mewakili Kuching, Sarawak. Diharap bolehlah menyumbangkan sedikit tenaga untuk Jabatan nanti. 

1:57:00 PTG

Wallet Lelaki Terbaik Dan Tip Penggunaannya

Wallet Lelaki Terbaik Dan Tip Penggunaannya | Sejak kita kanak-kanak lagi, kita telah diajar oleh ibubapa kita untuk menyimpan wang saku dalam wallet atau pouch kecil jika ke sekolah atau berjalan-jalan. Tujuannya adalah untuk mendisiplinkan anak-anak untuk menyimpan wang sendiri walaupun hanya RM10 dalam wallet kita. Dulu kita tak peduli pun kualiti wallet tu sehinggalah kita dah dewasa dan tahu memilih wallet terbaik dan cara penggunaannya agar lebih tahan lama.

Jangan hairan, item seperti wallet pun ada cara penggunaannya. Bukan sekadar beli dan pakai. Ada yang kadang-kadang letak duit syiling kemudian terkejut pula masa buka wallet, syiling jatuh satu-satu atas lantai. Satu lagi, ada juga yang pakai wallet sampai tebal dan koyak rabak. Ada cara untuk elakkan semua ini. Kalau anda mahu menggunakan wallet dengan lebih bijak, mari kita baca entri kali ini dengan lebih lanjut.


1. Kemaskan Wallet Anda

Wallet Lelaki Terbaik Dan Tip Penggunaannya

Kalau anda jenis yang menyimpan SEMUA kad yang ada, masa untuk anda mentukan kad mana yang anda selalu gunakan vs kad yang anda tidak pernah atau jarang gunakan. Untuk mengelakkan dari wallet anda menjadi terlalu tebal dan dipenuhi barang yang tidak penting, kemaskan wallet anda! Ini juga dapat mengelakkan daripada wallet anda rosak.


2. Gunakan Wallet Yang Betul

Wallet Lelaki Terbaik Dan Tip Penggunaannya

Wallet bukan satu jenis sahaja. Banyak jenis seperti bifold, trifold dan lain-lain. Kalau wallet anda tidak mempunyai ruang penyimpanan duit syiling, masa untuk beli wallet yang lain. Berbeza la jika anda bukan jenis yang suka menyimpan duit syiling. Kalau nak tahu apa beza bifold, trifold dan long wallet, rajin-rajin la anda buat carian di Google.


3. Kualiti Itu Penting

Wallet Lelaki Terbaik Dan Tip Penggunaannya

Beli sekali, pakai berkali-kali. Itu sebenarnya cara yang betul. Jangan beli sekali pakai sekali sahaja. Jadi, amat penting untuk berjimat dengan membeli wallet berkualiti walaupun agak mahal semasa membelinya kerana anda akan memakainya untuk bertahun lamanya. Beli wallet yang diperbuat daripada bahan kulit asli kerana ia tahan lasak dan bergaya. Kulit sintetik pun boleh juga anda jadikan sebagai pilihan tetapi kena tengok kualiti buatannya.

Itu sahaja tips untuk hari ini. Mudah dan ringkas. Jadi lepas ini boleh la anda membeli mens wallet yang lebih bersesuaian supaya ia kekal digunakan dengan lama. 

Tunggu apa lagi jom shopping wallet!

7:32:00 PG

Cara Buat Pengeluaran Duit Di ATM Maybank Tanpa Kad (Cardless)

Pernah tak anda menghadapi masalah ketika membuat pengeluaran duit di ATM? masalah yang selalu dihadapi adalah Cip ATM Card rosak, tak boleh detect pulak. Ada pula orang keluar rumah terlupa bawa dompet, dah sampai ATM baru sedar dompet tak ada. Dah lah malam-malam buta, rumah pun agak jauh dari situ. Call kawan, mesti dia dah tidur nyenyak pada masa tu.

Tahukah anda, ada cara lain untuk membuat pengeluaran duit melalui ATM tanpa menggunakan kad ATM tu. Ianya dipanggil 'Cardless Withdrawal', apa yang anda perlu ada adalah kuota internet yang cukup. Sebabnya, anda perlu melayari Maybank2u untuk melakukan transaksi pengeluaran tanpa kad ini.

Caranya mudah saja...

Ikuti langkah-langkah yang saya terangkan dibawah ini..

Langkah 1: Log in ke akaun Maybank2u - Log In 
Langkah 2: Pilih 'Account & Banking'


Langkah 3: Pilih 'Transfer' dan klik pada 'Cardless Witdrawal' kemudian pilih 'Open Cardless Witdrawal'


Langkah 4: Lengkap form - Masukkan Nombor Telefon, Nama Penerima dan Jumlah duit yang nak dikeluarkan. Kemudian, klik 'Continue'.



Note: Hanya 3 pengeluaran dibenarkan bagi nombor telefon yang sama. Minimum pengeluaran adalah RM100 dan maksimum pengeluaran setiap transaksi adalah RM300. Caj sebanyak RM1 dikenakan bagi setiap transaksi tanpa kad.

Langkah 5: Klik 'Request for TAC' dan 'Confirm'.



Note: TAC number akan dihantar secara SMS kepada nombor telefon yang anda masukkan pada langkah ke 4 tadi.

Langkah 6: Pergi ke ATM. Pilih menu 'Cardless Withdrawal' atau 'Pengeluaran Tanpa Kad'

Langkah 7: Masukkan 16 atau 17 digit ID Transaction yang diperolehi melalui SMS.

Langkah 8: Selepas itu, masukkan 6 digit 'Withdrawal Code' yang diperolehi melalui SMS selepas langkah 7 tadi.

Kemudian, SELESAI masalah! tunggu sehingga duit ada keluar dan bolehlah beredar dari ATM tu dengan hati girang. Kalau tak cukup duit RM300 tu, boleh ulang langkah-langkah tadi untuk buat transaksi seterusnya.

Saya nak pesan, kalau jumpa orang berbaris di ATM tetapi dia sibuk pegang handphone seakan-akan nak balas whatapps girlfriend dia, jangan marah dia..dia tengah log in Maybank2u tu hehe..

Sekian, dan semoga membantu.